zimowe opony
-
Od 553 euro to nie sa zestawy opon tylko komplet wywazonych kol z aluminiowymi felgami 14". Teraz akurat jest specjalna oferta tych kol za 441 euro/komplet.kajapapaja pisze:to ja jeszcze dodam, że właśnie dostałam ofertę Skody (a co!) i ceny opon od 53euro za sztukę, w zalezności od marki, zaś zestawy opon marki Fulda - od 553 euro (bez montażu, więc lewarek się przyda)
W tej samej ofercie 712 euro kosztuje komplet kol: alufelgi, opony Fulda Supremo, 205/55 R16 91H. Wg. Was to duzo czy malo?
-
Ale sie tu dyskusja wywiazala: wywazac czy nie, oto jest pytanie
Bardzo dziekuje wszystkim za maly stosik porad i informacji. Dorzucam jeszcze cos od siebie a wlasciwie od kolezanki, ktorej ktos polecil ponizszy link i warsztat w Niemczech, niedaleko za Remichem:
http://www.montagestation.de/1.6540.html
http://www.reifendirekt.de/Winterreifen.html
Bardzo dziekuje wszystkim za maly stosik porad i informacji. Dorzucam jeszcze cos od siebie a wlasciwie od kolezanki, ktorej ktos polecil ponizszy link i warsztat w Niemczech, niedaleko za Remichem:
http://www.montagestation.de/1.6540.html
http://www.reifendirekt.de/Winterreifen.html
A propos opon 205/55/R16: na eBay'u jest obecnie jak się wydaje bardzo dobra okazja kupić najlepsze opony w tej klasie (Continental WinterContant TS810) za 99 euro (plus 7 euro wysyłka) za 1 oponę. Do tego kupić pasujące felgi i wydaje mi się, że będzie taniej niż te Fuldy w promocji, a dużo lepsze gumy.
ano pisales panie jesperze! O tutaj!MaWi pisze:jespere pisze:w eschu jest garaz niewiele drozszy od heli (ale wciaz 20% tanszy od konkurencji)
nazwa wyleciala mi z glowy, ale pisalem o nim na starym forum
Proponuje zajrzec, bo tam tez byla dluzsza dyskusja na ten temat.
dzieki ma-wi
jakos nie moglem do tego dotrzec...
Musz przyznac Misio, ze mi tez Ci Skandynawowie proponowali takie oponki duzo drozej nawet bez vatu. Dlatego ja swoje kupie u dealera za wschodnia granica, ktory dodatkowo daje 2 lata gwarancji na opony (przebicie, zniszczenie przez wandali itd).
Co do wywazania to faktycznie jest bardzo wazne. Jesli jednak kolo jest znaczaca niewywazone (a praktycznie kazde jest - wystarczy zdjac kolo z maszyny do wywazania i zalozyc jeszcze raz, a w czasie praktycznej jazdy lekko uderzyc np w w kraweznik) to objawem tego bedzie drganie kol - i to wyczuwalne. Innym sposobem sprawdzenia jest nierownomierne zuzycie opon.
Co do wywazania to faktycznie jest bardzo wazne. Jesli jednak kolo jest znaczaca niewywazone (a praktycznie kazde jest - wystarczy zdjac kolo z maszyny do wywazania i zalozyc jeszcze raz, a w czasie praktycznej jazdy lekko uderzyc np w w kraweznik) to objawem tego bedzie drganie kol - i to wyczuwalne. Innym sposobem sprawdzenia jest nierownomierne zuzycie opon.
chyba piszesz tu o wymianie kół a nie opon ?MaWi pisze: Bez zartow – nasz sasiad, rodzony Luksemburczyk, pracownik (bynajmniej nieszeregowy) jednego z luksemburskich bankow, co roku wyciaga lewarek i... do dziela!
Z tego co słyszałam to tutaj raczej wszyscy mają dwa zestawy kółek, a nie tylko oponki na wymianę. I się zastanawiam czy nie dokupic felg, do oponek co je przytargaliśmy z POlski.
wlasnoreczna wymiana opon, to dopiero byloby mistrzostwo!
Az tacy sprytni to ci tubylcy nie sa na pewno.
Zdecydowanie polecam wlasnie taki zestaw. Wygodniej, bezpieczniej (po kilkukrotnym zdjeciu i zalozeniu opony, szansa, ze ulegnie one uszkodzeniu jest prawie 100%). No i jesli masz alufelgi to te tez nie ulegaja zniszczeniu przy montazu.
Az tacy sprytni to ci tubylcy nie sa na pewno.
Zdecydowanie polecam wlasnie taki zestaw. Wygodniej, bezpieczniej (po kilkukrotnym zdjeciu i zalozeniu opony, szansa, ze ulegnie one uszkodzeniu jest prawie 100%). No i jesli masz alufelgi to te tez nie ulegaja zniszczeniu przy montazu.
jesli nawet nie wynikalo to z mojego postu, to oczywiscie chodzi o drugi zestaw KOMPLETNYCH kol. Cos takiego sasiad trzyma w piwnicy "na gwozdziu" (a dokladnie na takim stojaku w ksztalcie preta z podstawka) i jak przychodzi zima, to lewarek... a dalej to juz znaciedslonce pisze:chyba piszesz tu o wymianie kół a nie opon ?