urlop macierzyński

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
gmonika75

urlop macierzyński

Post autor: gmonika75 »

witam serdecznie.już 7 lat pracuje na kontraktach luxemburskich, a dopiero teraz wpadłam na to forum.mam pytanie o urlop macierzyński, gdyż mam z tym trochę problemu. obecnie jestem w ciąży(rozwiązanie 16 luty 2008)a mam kontrakt do 27.11.2007.czy ktoś z Was wie czy umowa o pracę zostaje mi przedłużona do czasu urodzenia czy do końca urlopu macierzyńskiego?urlop jest tam już 8 tyg przed i 8 tyg po urodzeniu.i czy mogę się starać o jakieś świadzczenia rodzinne.
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

gmonika75 pisze:i czy mogę się starać o jakieś świadzczenia rodzinne.
Zacznij od lektury strony CNPF.
Możesz się starać o:
1) l'allocation de naissance, podzielone na trzy zasiłki:
a) l'allocation prénatale
b) l'allocation de naissance
c) l'allocation postnatale
oraz
2) l'allocation de maternité

O szczegóły powinnaś spytać też swojego lekarza-ginekologa - on powinien dać ci wszystkie potrzebne formularze.
Szczególnie w przypadku zasiłku prénatale ważne są wizyty u lekarza (5 badań w określonym czasie) i u dentysty (do końca 3-go miesiąca ciąży)
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
gmonika75

mam pytanko czy jest może adres tej strony po angielsku?problem w tym że nie znam francuskiego
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

gmonika75 pisze:mam pytanko czy jest może adres tej strony po angielsku?problem w tym że nie znam francuskiego
Obawiam się, że niestety tylko po francusku :(
Dla pocieszenia - ja też nie znam tego języka, ale dałem sobie jakoś radę, czasem z pomocą Babel Fish.
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
MaWi

Post autor: MaWi »

wilqs72 pisze:Dla pocieszenia - ja też nie znam tego języka, ale dałem sobie jakoś radę, czasem z pomocą Babel Fish.
Jest jeszcze cos takiego: http://www.tranexp.com:2000/Translate/index.shtml typowy "glupi automat", no ale w koncu nie chodzi o to, zeby otrzymac wersje literacka, ale zeby bylo w ogole wiadomo o co chodzi.

No i ma te zalete, ze jako jedyny ze znanych mi tlumaczy z/na polski!
gmonika75

bardzo dziękuję za pomocne materiały.
ja mam to trochę to pokomplikowane, gdyż za 2 tyg konczy mi się kontrakt a i tym samym nie wiem jak to jest z ubezpieczeniem czy zostaje ono przedłużone do końca ,macierzyńskiego czy tylko do porodu(luty) , i jest tak że jak sama nie znajdziesz nic na ten temat to nikt ci nie pomoże.problem w tym że cała moja firma jest w Basel , szwajcarii a w luxemburgu jestem ubezpieczona i tam płacę podatek.obecnie ciągnę zwolnienie i przebywam w warszawie,i nie mam kontaktu z lekarzmi luxembrskimi.nie wiem jeszcze czy lepiej abym ja starała się o jakieś świadczenia czy też moja połowa, która następny rok napewno jeszcze będzie na ubezpieczeniu luxemburskim.na dodatek aby było bardziej pokomplikowane to jesteśmy z różnych krajów(ja z polski a on ze słowacji) i nie mamy jeszcze ślubu(odkładane już dość długo).ale się wam rozpisałam. <bezradny>
ODPOWIEDZ