UWAGA Zmiany w podatkach

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
Awatar użytkownika
dslonce

UWAGA Zmiany w podatkach

Post autor: dslonce »

http://www.wort.lu/

Tym razem zdaje sie korzystne dla rodzin z dziecmi :) Na tyle na ile rozumiem niemiecki... Moze ktos biegle wladajacy tym jezykiem przetlumaczy co podaje Wort na pierwszej stronie... "Regierung entlastet Steuerzahler kräftig "
dag
Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

Jeśli się nie mylę, to Redakcja zamierzała ten artykuł wziąć jutro na ruszt... ;)
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

To czekam ;)
dag
Awatar użytkownika
byly

Post autor: byly »

Dla tych co sie nie moga doczekac, przetlumaczylem to na roboczo w 10 minut, wiec prosze nie zwracac uwagi na styl, bo nie chcialo mi sie wymyslac eleganckich sformulowan. Mysle, ze sens bedzie zrozumialy (trzeba zrobic cos konstruktywnego dla forum)

Juncker odciąża osoby o niskich zarobkach, które mają dzieci

W marcu zostanie wypłacone rodzinne (uwaga „Kinderbonus“, czyli dosłownie „bonus za (posiadanie) dzieci“ przetłumaczyłem roboczo jako „rodzinne“) w wysokości 922,50 Euro

Osoby o niskich zarobkach mające dzieci mogą się nastawić w przyszłym roku na istotne ułatwienia podatkowe. Otrzymają one bowiem rodzinne w wysokości 922,50 Euro rocznie. Jean-Claude Juncker określił tę reformę jako „największą akcję redystrybucji środków finansowych“ za czasów jego rządów.
Nowe uregulowania dotyczące rodzinnego odczują pozytywnie przede wszystkim rodziny oraz osoby wychowujące samotnie dzieci, które mają niskie lub średnie zarobki. „Dla tych osób nowe uregulowania będą oznaczać istotne polepszenie ich dochodów”, jak stwierdził Juncker podczas piątkowej konferencji prasowej.
Reforma uchwalona przez Radę Rządową przewiduje, iż tabele podatkowe uwzględnią częściowo stopę inflacji. Poszczególne progi zostaną obniżone o 6 %. Zmiana ta będzie oznaczać dla państwa spadek wpływów rzędu 200 milionów euro rocznie.

Rodzinne będzie wypłacane

40% rodzin w naszym kraju nie płaci podatków ze względu na fakt, iż ich dochód nie jest wystarczająco wysoki. „Jako że te rodziny nie skorzystałyby na uwzględnieniu inflacji, zdecydowaliśmy się odciążyć je pod względem finansowym w inny sposób”, wyjaśnił Juncker. „Dlatego rodzinne będzie wypłacane w gotówce”.
Z tego względu z kart podatkowych znikną najpierw odpisy podatkowe na dzieci, co teoretycznie oznaczałoby, że państwo zyskałoby 85 mln euro. Jednakże cała ta suma zostanie przekazana na rzecz kasy wypłacającej zasiłki na dzieci (Kindergeldkasse), która wypłaci odpowiednie kwoty. Rodzice dostaną w ten sposób w marciu zasiłek na dzieci zwiększony o sumę 922,50 euro.
Cała operacja będzie wg Junckera kosztować państwo 300 mln euro. Dlatego określił on ją „największym posunięciem redystrybucji środków finansowych jego rządów”. Uregulowania dotyczą bez różnicy zarówno mieszkańców Luksemburga jak i pracowników trans granicznych.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

byly pisze:Uregulowania dotyczą bez różnicy zarówno mieszkańców Luksemburga jak i pracowników trans granicznych.
...a mieszkajacych w Luksemburgu pracownikow "unijnych"?....nic o tym tam nie ma?... :(
Awatar użytkownika
byly

w oryginale jest "Luxemburger Einwohner" czyli doslownie "mieszkancy Luksemburga" a nie "obywatele Luksemburga" , przypuszczam ze epsy to mieszkancy Luksemburga, ale epsy chyba nie maja prawa do zasilku dla dzieci (kindergeld), wiec i tak nic im to nie da. Ale nie wiem, bo mnie to osobiscie nie dotyczy
Awatar użytkownika
bamaza42

byly pisze:epsy chyba nie maja prawa do zasilku dla dzieci (kindergeld)
...hmmm czy nie maja?....moze i nie, bo dostajemy cos takiego od instytucji, fakt....pewnie jedno drugie wyklucza...?
Awatar użytkownika
byly

tak mi sie zdaje, bo w tekscie byla mowa, ze die Eltern bekommen demnach das Kindergeld im März um 922,50 Euro erhöht. , czyli jako niby tlumacz od tekstow prawniczych rozumiem to tak, ze podwyzszona kwote dostana tylko ci rodzice, ktorzy dostaja tak czy inaczej Kindergeld, albo mowiac inaczej: rzad postanowil podwyzke Kindergeldu, jak rodzicowi nigdy nie przyslugiwal Kindergeld, to nie dostanie tez podwyzki.

Nota bene artykul nie jest napisany zbyt logicznie
asiunia

Post autor: asiunia »

byly pisze:albo mowiac inaczej: rzad postanowil podwyzke Kindergeldu, jak rodzicowi nigdy nie przyslugiwal Kindergeld, to nie dostanie tez podwyzki.
Jak sie ma Kinder to ma sie tez Kindergeld. Bez wyjatku, przysluguje wszystkim rodzicom, na kazde dziecko do 18 roku zycia, a jak dzieci sie ksztalca to do 26-tego. Zupelnie jak w Niemczech:) A wedlug tego co napisales wyzej to ta podwyzka czyli Kinderzuschlag bedzie przyslugiwac tylko rodzinom, o niskich dochodach, czyli pewnie tym, ktorzy zyja z najnizszej krajowej albo cus w tym stylu. I tyle.
Awatar użytkownika
bamaza42

asiunia pisze:Jak sie ma Kinder to ma sie tez Kindergeld
Kazdy, be z wyjatku?....to dlaczego nam (sory, mowie za siebie) nie placa?....toc mam kinder...no, kind - bo sie nie moga kindergeldy dublowac? czy jak?
MaWi

Post autor: MaWi »

asiunia pisze:A wedlug tego co napisales wyzej to ta podwyzka czyli Kinderzuschlag bedzie przyslugiwac tylko rodzinom, o niskich dochodach
Wiesz co... ja mysle, ze to jest jedna watpliwosc (ktora niniejszym wyjasnilas, wiec dzieki), ale jest jeszcze druga i to chyba nawet bardziej interesujaca – czy Kindergeld nalezy sie osobom, ktore nie placa w Luksemburgu podatkow, a wiec rodzinom, gdzie albo oboje rodzice zatrudnieni sa w instytucjach UE, albo tylko jedno, zas drugie nie pracuje i nigdy nie pracowalo w Lux, wzglednie pracuje ale nie w Lux (tylko na przyklad w PL). Masz moze jakies dane na ten temat?
asiunia

Post autor: asiunia »

MaWi pisze:Masz moze jakies dane na ten temat?
Pewnie, ze mam! Mam Kinder to mam wszystkie dane na ich temat:))

Epsy dostaja Kindergeld od instytucji wiec oczywiscie juz nie nalezy im sie to samo od panstwa. A to panstwowe Kindergeld jest nizsze niz to lunijne wiec nie ma czego zalowac:))
MaWi

Post autor: MaWi »

asiunia pisze:Epsy dostaja Kindergeld od instytucji wiec oczywiscie juz nie nalezy im sie to samo od panstwa.
No, i wlasnie takiej odpowiedz oczekiwalem. Dzieki!

A skoro jestes taka mila i (tradycyjnie) znasz wszystkie odpowiedzi, to osmiele sie zadac jeszcze jedno pytanko (i bedziemy mieli chyba temat juz do bolu wyjasniony). A w sytuacji modelu rodziny EPS + osoba zatrudniona w Lux. zasilek dostaja:

1) oboje rodzice
2) dowolne z nich na zasadzie deklaracji malzonkow z ktorej kasy chca brac a z ktorej nie
3) jedno z nich wg odgornie ustalonej dyrektywy (np. jesli jedno to EPS, to z zalozenia kasa lux. posyla taka rodzinke na garnuszek unijny? ;) )

zenks for ze mołntajns for ze ansłer!
Awatar użytkownika
byly

jako stary biurokrata mam taka odpowiedz:

bez wniosku (Antrag) nie ma swiadczenia.

Najprostszym wyjsciem w razie watpliowosci jest po prostu zlozenie wniosku, jak epsom nie przysluguje, to sie dostanie odmowe z uzasadnieniem i bedzie jasne.

Ale jak pisze Bamaza w kategoriach zdroworozsadkowych trudno sobie wyobrazic, by ktos mogl dostawac Kindergeld z dwoch roznych stron
Awatar użytkownika
bamaza42

byly pisze:trudno sobie wyobrazic, by ktos mogl dostawac Kindergeld z dwoch roznych stron
- wiesz i tu punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia....ja tam nie mialabym nic przeciwko, zeby dostawac jakikolwiek geld z dwoch, a nawet 3, 5... stron....warum nicht?.... <lol>
ODPOWIEDZ