Prośba!!! Ceny chcę poznać w Luksie.
Bez psa i niani – daje 1275 eur za tak zwane "jakos zyje sie pomalutku" z przegieciem w strone 1678 eur za "w koncu cos mi sie od zycia nalezy". Oczywiscie mozna jeszcze przyjac wariant "skladam cent do centa, bo chce sobie uciulac na ferrari u Winandyego na Kalchesbrecku". Ale nawet w tym przypadku nie uda ci sie zejsc ponizej 999,95 miesiecznie.
Oczywiscie do tego co powyzej, musisz dodac koszt wynajmu mieszkania, a tutaj ceny ci nie podam, bo to zalezy od tego czego oczekujesz (male mieszkanko na Hollerichu = 800 eur; chalupa na Weimershofie = 2500 eur) no i od tego co ci sie uda upolowac (srednio musisz zalozyc, ze wydasz na mieszkanie ok. 1200 euro, ale podobno widuje sie jeszcze nawet takie anomalie, jak apartamenty na Kirchbergu za 900 eur. Ja nie wierze, ale skoro tak inni pisza...)
Oczywiscie do tego co powyzej, musisz dodac koszt wynajmu mieszkania, a tutaj ceny ci nie podam, bo to zalezy od tego czego oczekujesz (male mieszkanko na Hollerichu = 800 eur; chalupa na Weimershofie = 2500 eur) no i od tego co ci sie uda upolowac (srednio musisz zalozyc, ze wydasz na mieszkanie ok. 1200 euro, ale podobno widuje sie jeszcze nawet takie anomalie, jak apartamenty na Kirchbergu za 900 eur. Ja nie wierze, ale skoro tak inni pisza...)
np. finaly z udzialem naszych zlotych siatkarek. cena nominalna 25 E, ale po wczorajszym awansie dla mnie sa juz bezcenne, wiec zamiast liczyc grosz do grosza, a wlasciwie cent do centa, pakuj manatki i przyjezdzaj ... bo brydzysci sa tu zawsze mile widziani, prawda ? zreszta tenisisci, pilkarze i smigacze tezsportowe mecze?
pzdr
Tak, kopiemy się regularnie w każdą niedzielę, na boisku piłkarskim w Walferdange. Nowi kopacze mile widziani. Koszt: paliwo na dojazdSław pisze: ... Czy spotykacie się cyklicznie na kopanie,...
Co do kosztów życia w Lux, a mam podobny skład rodziny co ty Sław, to miesięczne wydatki kształtują się (podobnie jak u MaWi'ego) w okolicach 1500 Euro.
Przypomnialy mi sie jeszcze koszty fryzjera tym razem damskiego.To raczej moze twoja malzonke zainteresowac-40€(podciecie dlugich wlosow )- -+100€ (farba,strzyzenie,czesanie wlosow poldlugich-do ramion).
Dodam taka mala uwage od siebie. W LUXUSBURGU tanio zyc i jeszcze zaoszczedzic jest raczej trudno. To zalezy oczywiscie od dochodow.Jesli dostaniesz na reke okolo 3500-3700€(tylko gdzie tyle na dzien dobry sie tutaj dostaje? <mrgreen> ) to nie musisz sie martwic specjalnie, a i zona w domku pozostac moze.
Nie staraj sie tak wszystkiego zaplanowac, bo to po prostu niemozliwe.W najmniej oczekiwanym momencie wyskoczy cos extra(czyt. extra kosztownego)
Opcja oszczednosciowa to zamieszkanie w Germanii (w poblizu granicy)i codzienne dojazdy+stanie w korkach- do Lux.
Pozdrawiam
Dodam taka mala uwage od siebie. W LUXUSBURGU tanio zyc i jeszcze zaoszczedzic jest raczej trudno. To zalezy oczywiscie od dochodow.Jesli dostaniesz na reke okolo 3500-3700€(tylko gdzie tyle na dzien dobry sie tutaj dostaje? <mrgreen> ) to nie musisz sie martwic specjalnie, a i zona w domku pozostac moze.
Nie staraj sie tak wszystkiego zaplanowac, bo to po prostu niemozliwe.W najmniej oczekiwanym momencie wyskoczy cos extra(czyt. extra kosztownego)
Opcja oszczednosciowa to zamieszkanie w Germanii (w poblizu granicy)i codzienne dojazdy+stanie w korkach- do Lux.
Pozdrawiam
Przepraszam, jakich korkach? Dojeżdżam codziennie w godzinach szczytu i w korkach nie stoję, chyba że z powodu wypadku... (aha, jazdy powolnej do przodu przez 2 min. przed Kirchbergiem nie uznaję za korek).bisia pisze:Opcja oszczednosciowa to zamieszkanie w Germanii (w poblizu granicy)i codzienne dojazdy+stanie w korkach- do Lux.
Ja mogę dać kilka rad, jak zaoszczędzić pieniądze.
1. Ubrania kupuj nie na widzimisie tylko na wyprzedazasz. Chyba na początku stycznia i lipca. Wyprzedaje sie wszystko równo, a nie tylko badziewie, którego nikt nie chce. Zaoszczędzisz 50%.
2. Ubrania sportowe i sprzęt we Francji. Najlepiej w Decathlonie.
3. Raz na jakiś czas wybierz się do Niemiec na zakupy. Nie omijaj Aldiego, czy Lidla - warto tam kupić papier toalet. i inne tego typu rzeczy.
4. Gotuj w domu.
5. Jak będziesz zastanawiał sie nad komunikacją ze swiatem (telewizja, taelefon, inetrnet, komórka) dokładnie przejrzyj oferty. Często są korzystne pakiety.
6. Kupno nowego samochodu zaplanuj, jak juz zdążysz zdobyc dośwadczenie ile wydajesz na inne rzeczy. Będziesz wiedział, na jaki cię stac.
7. Jak masz dziecko w wieku szkolnym kupuj podręczniki w Polsce osobiście nawet te obcojęzyczne (te same wersje są tańsze), bo koszty przesyłki potrafią więcej kosztowac niż towar.
8. Generalnie we wrzesniu nastaw się na wyższe wydatki, bo choć szkoła jest bezpłatna, to drobne składki i składeczki potrafią skumulować się w zadziwiajaco wysoka sumę.Czyli rada wakacje zaplanuj nieco bliżej.
9 Korzystaj z komunikacji miejskiej. Za 1,20 (kupione w karnecie) możesz jeździć przez 2 godziny - wystarczy by załatwic jakieś sprawy w mieście.
10. Masz ochotę na początku pozwiedzać kraj wykup bilet rodzinny (do 5 osób)Luxembourg Card (1 dzień 20 Eur, 2 dni 34 i 3 dni 48). Wiekszośc luksemburskich atrakcji masz w tej cenie łącznie z biletami komunikacji.
11. Przejdź kurs majsterkowicza i zaoszczędź na naprawach.
12. Uroda i elokwencją zdobądź wielu przyjaciół, a oni pomogą ci w potrzebie.
Nastepnie ty będziesz słuzył pomocą inym i tak to się toczy...
1. Ubrania kupuj nie na widzimisie tylko na wyprzedazasz. Chyba na początku stycznia i lipca. Wyprzedaje sie wszystko równo, a nie tylko badziewie, którego nikt nie chce. Zaoszczędzisz 50%.
2. Ubrania sportowe i sprzęt we Francji. Najlepiej w Decathlonie.
3. Raz na jakiś czas wybierz się do Niemiec na zakupy. Nie omijaj Aldiego, czy Lidla - warto tam kupić papier toalet. i inne tego typu rzeczy.
4. Gotuj w domu.
5. Jak będziesz zastanawiał sie nad komunikacją ze swiatem (telewizja, taelefon, inetrnet, komórka) dokładnie przejrzyj oferty. Często są korzystne pakiety.
6. Kupno nowego samochodu zaplanuj, jak juz zdążysz zdobyc dośwadczenie ile wydajesz na inne rzeczy. Będziesz wiedział, na jaki cię stac.
7. Jak masz dziecko w wieku szkolnym kupuj podręczniki w Polsce osobiście nawet te obcojęzyczne (te same wersje są tańsze), bo koszty przesyłki potrafią więcej kosztowac niż towar.
8. Generalnie we wrzesniu nastaw się na wyższe wydatki, bo choć szkoła jest bezpłatna, to drobne składki i składeczki potrafią skumulować się w zadziwiajaco wysoka sumę.Czyli rada wakacje zaplanuj nieco bliżej.
9 Korzystaj z komunikacji miejskiej. Za 1,20 (kupione w karnecie) możesz jeździć przez 2 godziny - wystarczy by załatwic jakieś sprawy w mieście.
10. Masz ochotę na początku pozwiedzać kraj wykup bilet rodzinny (do 5 osób)Luxembourg Card (1 dzień 20 Eur, 2 dni 34 i 3 dni 48). Wiekszośc luksemburskich atrakcji masz w tej cenie łącznie z biletami komunikacji.
11. Przejdź kurs majsterkowicza i zaoszczędź na naprawach.
12. Uroda i elokwencją zdobądź wielu przyjaciół, a oni pomogą ci w potrzebie.
Nastepnie ty będziesz słuzył pomocą inym i tak to się toczy...
Danka
Przepraszam, jakich korkach? Dojeżdżam codziennie w godzinach szczytu i w korkach nie stoję, chyba że z powodu wypadku... (aha, jazdy powolnej do przodu przez 2 min. przed Kirchbergiem nie uznaję za korek).[/quote]
To no na 100% nie dojezdzasz do miasta,autostrada z Belgii.Na prawde nikomu nie zycze. Ten odcinek w godzinach szczytu to katastrofa.
To no na 100% nie dojezdzasz do miasta,autostrada z Belgii.Na prawde nikomu nie zycze. Ten odcinek w godzinach szczytu to katastrofa.
Jeszcze raz wszystkim serdecznie dziękuję za pomoc i rady!!!
O! Dorzucę może jeszcze temat podróży do Polski. Już się bowiem zorientowałem, że na razie trasa Lux-Polska nie funkcjonuje . Czyli Bruksela i własny samochód do Luxa. A taka kombinacja lot do Paryża a potem TGW do Luxa? Chodzi mi jak zwykle żeby pogodzić cenę z długością podróży...
O! Dorzucę może jeszcze temat podróży do Polski. Już się bowiem zorientowałem, że na razie trasa Lux-Polska nie funkcjonuje . Czyli Bruksela i własny samochód do Luxa. A taka kombinacja lot do Paryża a potem TGW do Luxa? Chodzi mi jak zwykle żeby pogodzić cenę z długością podróży...
Mozna inaczej.
Samochodem lub autobusem(17€ za glowe w jedna strone,potrzebna rezerwacja) do Hahn a stamtad samolocikiem do Katowic.Pojawiaja sie tylko dwa problemy-oplata za parking w Hahn (na forum juz bylo o tanim parkowaniu w poblizu lotniska) i transport do Opola.
Bilet na aeroplan w zaleznosci od szczescia i aktualnych promocji od okolo 37€ -tutaj cena w dwie strony za osobe dorosla,ale bez bagazu -tylko podreczny.
Do Hahn jest troche blizej z Luxa jak do Brukseli.
Samochodem lub autobusem(17€ za glowe w jedna strone,potrzebna rezerwacja) do Hahn a stamtad samolocikiem do Katowic.Pojawiaja sie tylko dwa problemy-oplata za parking w Hahn (na forum juz bylo o tanim parkowaniu w poblizu lotniska) i transport do Opola.
Bilet na aeroplan w zaleznosci od szczescia i aktualnych promocji od okolo 37€ -tutaj cena w dwie strony za osobe dorosla,ale bez bagazu -tylko podreczny.
Do Hahn jest troche blizej z Luxa jak do Brukseli.
Ten wątek był już omawiany na forum. Były takie piękne połączenia, ale nic nie może trwać wiecznie, więc jest miernota w kontekście lotów POL-LUX. Tanie linie wycofują się, ale przesledź oferty Ryanair, Wizz Air oraz Germanwings wciąż może jeszcze coś jest przede wszystkim do Frankfurt Hahn, ale także do Koeln-Bonn, lub Charleroi w Belgii. Przez Paryż jeszcze nie próbowałem, ale myślę, że to nieekonomiczna opcja.Sław pisze:O! Dorzucę może jeszcze temat podróży do Polski
Jest też lot z Krakowa via Austrian Airlines przez Wiedeń bezpośrednio do Luxemburga, ale cena około 1300 PLN. Docelowo liczymy na ustanowienie własnej forumowej linii lotniczej <lol>
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie [G.J.Gigol]