monety

Wszelkie dyskusje typu OffTopic

Moderator: LuxTeam

MaWi

Post autor: MaWi »

bamaza42 pisze:Dostala w banku takie specjalne papierki na monety i cierpliwie je ukladala i zawijala, zupelnie jak ten swistak w sreberka...a miala tego caly worek....
Eeee tam. Tu jest jeszcze prosciej. Mowie z praktyki, zeby ktos nie mowil, ze zmyslam. Sam zbieralem miedziaki do skarbonki, bo zawsze tego mnostwo sie po portfelu paleta, no i swinka sie tak nazarla, ze juz jej bokiem wychodzilo. Poszedlem wiec do banku, gdzie mam konto i zapytalem czy cos da sie z tym zlomem zrobic i tam pani powiedziala mi zebym to wszystko przyniosl tak jak leci. Na miejscu w banku dala mi taka specjalna plastikowa koperte, gdzie moglem to wszystko wsypac (bez sortowania, zawijania w te papierki etc.). Nastepnie ona zakleila to urzedowo, a na osobnym papierowym swistku kazala mi napisac moj nr konta oraz orientacyjna kwote ile tam mniej wiecej jest. Nastepnie zabrala ode mnie i te koperte i ten kwitek. Po tygodniu ekwiwalent miedzianego zlomu mialem na koncie. Bez zadnych prowizji czy oplat. Warunkiem bylo posiadanie konta w tym banku. Nie wiem czy wszedzie to tak dziala, wiec – trudno, niech bedzie to kryptoreklama ;) – akcja filmu miala miejsce w oddziale BGLa w Ettelbrucku :)
Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

luxxxik pisze:ja tez w temacie monet - ale nie z milosci kolekcjonerskiej ale z checi pozbycia sie z domu jedno, dwu, piecio eurocentowek itp itd. Czy moge isc do banku i wysypac dwa sloiki na lade a w zamian dostac jakis wartosciowy papierek?
Luxxxik, czyś Ty ślepa jest czy cóś?? :)
W Auchanie na dole przed Sparkassą między bankomatami masz automat przyjmujący drobniaki. Nie wiem, czy efektem jest wydanie grubszej gotówki od razu, czy tylko kwitka uprawniającego do odbioru takowej w kasie banku, ale w każdym razie to załatwia Twój problem.
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

szymbi pisze: W Auchanie na dole przed Sparkassą między bankomatami masz automat przyjmujący drobniaki..
ten automat jest chyba tylko dla sklepow z tej galerii handlowej (jesli maja umowe z ww bankiem)

bo podobny jest w belle etoile obok Banque de Luxembourg co dziala na tych zasadach
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

stary pisze:ten automat jest chyba tylko dla sklepow z tej galerii handlowej (jesli maja umowe z ww bankiem)
nie no stary, jak ty coś palniesz....

akurat TEN automat w Auchanie jest dla wszystkich, o czym choćby świadczą niekończące się kolejki....
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
bisia

Post autor: bisia »

Panda

Znowu sie Trier klania. Tobie to juz chyba pisane w koncu tam pojechac ( my wiemy dlaczego :) ). Spacerujac po uliczkach starego miasta wpadl mi w oko sklep dla kolekcjonerow. Zabij mnie nie wiem na ktorej z ulic to bylo ( miesna, gwozdziowa???) i sama bym musiala w kolko pochodzic, zeby go znalezc, ale ze jest to na 100%.

pozdr
kot00

Post autor: kot00 »

ja tez widzialam taki sklep w Trier i cos mi sie majaczy, ze to bylo jak sobie szlam pod dom Karola Marksa, gdzies w tamtych rejonach.
Awatar użytkownika
panda

Post autor: panda »

Dziękuję koleżanki i koledzy za sygnał w sprawie. Tak Bisia, my wiemy dlaczego ;) . Czyżby teraz wszystkie drogi prowadziły do Trewiru ? Znaczy, Rzymianie nie wycofali się stąd definitywnie ;)
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie ;) [G.J.Gigol]
ODPOWIEDZ