Festiwal Filmu Środkowoeuropejskiego dobiegł końca, ale dla miłośników kina jeszcze nie pora na sen zimowy Otóż dziś rozpoczyna się inny festiwal filmowy – luksemburski DirActors. W dniach 15–19 października w kinach: Utopolis, Utopia oraz Cinematheque obejrzeć będzie można kilkanaście produkcji długometrażowych, filmy krótkometrażowe, animowane a nawet jeden "CineConcert", a więc projekcję filmu niemego z muzyką wykonywaną przez zespół na żywo podczas seansu. Przypomnieć warto, iż DirActors to festiwal o specyficznej, oryginalnej formule, prezentujący filmy, w których roli reżysera podjęli się aktorzy, czasem scenarzyści, ludzie filmu, dla których "przejście na drugą stronę kamery" było pewną przygodą czy nawet życiowym wyzwaniem. Większość filmów prezentowanych na festiwalu DirActors nie była nigdy wcześniej pokazywana w Luksemburgu.
Projekcją inaugurującą festiwal ma być film irlandzkiego aktora Iana Fitzgibbona pod tytułem idealnie odpowiadającym konwencji całego festiwalu – A film with me in it. Wiadomością z ostatniej chwili (niezapowiedzianą nawet na stronie internetowej festiwalu DirActors) niech będzie zapowiedź spotkania aktora/reżysera z publicznością po projekcji filmu w dniu dzisiejszym o godz. 20.30 w Cinematheque.
Szlakiem przetartym już na naszym Festiwalu Filmu Środkowoeuropejskiego, warto się więc może wybrać na tę projekcję i spotkanie z autorem, zaraz po innym spotkaniu z autorem książki Gottland – Mariuszem Szczygłem, dziś w Abbaye de Neumunster w sali Kriepsa o godz. 19.00 (szczegóły – za chwilę w osobnym newsie)
W załączonym pliku pdf znajdziecie więcej informacji na temat A film with me in it oraz jego autora.
DirActors - luksemburskiej jesieni filmowej ciąg dalszy
DirActors - luksemburskiej jesieni filmowej ciąg dalszy
- Załączniki
-
- A film with me in it-Fitzgibbon.pdf
- (182.83 KiB) Pobrany 278 razy
-
- A_film_with_me_in_it.jpg (16.04 KiB) Przejrzano 1866 razy
~–~–~–~–~
Redakcja
Redakcja
Dodam, że w festiwalu są też polskie akcenty: film krótkometrażowy Justyny Nowak pt. "Ważki" i Alicja Bachleda-Curuś w szwajcarskiej komedii częściowo kręconej w Polsce pt. "Comme des voleurs (a l'est)". Ten film zostanie wyświetlony już dziś wieczorem w Vianden w Ancien Cinema, w obecności reżysera Lionela Baiera, o czym właśnie dowiedziałam się ze strony internetowej naszej ulubionej klubokawiarni .
Bardzo słusznie, z tym, ze nie dziś a jutro (16.10), gdyż dziś ma miejsce zupełnie inne ważne "polskie" wydarzenie organizowane przez Ambasadę Luksemburga – spotkanie z Mariuszem Szczygłem w Abbaye de Neumunster (o czym już za chwile na portalu).IK pisze:Ten film zostanie wyświetlony już dziś wieczorem w Vianden w Ancien Cinema, w obecności reżysera Lionela Baiera, o czym właśnie dowiedziałam się ze strony internetowej naszej ulubionej klubokawiarni .
O wszystkich powyższych imprezach dowiedzieć się można było także z polska.lu w ogólności tutaj: http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=6367 zaś w szczególności poszczególne wydarzenia festiwalu Borderland opisywane są i będą w osobnych artykułach bezpośrednio je poprzedzających.
Dziękujemy bardzo za wszelkie uzupełnienia i mamy nadzieje na tego typu pomoc także w przyszłości!
~–~–~–~–~
Redakcja
Redakcja