nowe konkursy/EPSO
nowe konkursy/EPSO
HELP!!!!
Mam pytanie, czy moze ktos wie:
1/ kiedy beda te konkursy??- interesuje mnie tlumacz i budownictwo dla meza
2/ jeszcze nigdy nie zdawalismy, znalazlam na stronie epso przykladowe testy.Z czego jeszcze sie uczycie?nic nie mamy.Pytania na I rzut oka nie wydaja sie latwe.... .
Czy sa jakiws ksiazki, strony internetowe ktore moglyby nam pomoc w nauce?
Skad wziac przykladowe testy matematyczne?- to dla mnie ale cos mi sie zdaje , ze w zyciu przez nie nie przejde!!!!
Kto przechodzil juz te tortury i moze nam cos doradzic?
Z gory dzieki za wszystkie info
pozdrawiam
2/ jeszcze nigdy nie zdawalismy, znalazlam na stronie epso przykladowe testy.Z czego jeszcze sie uczycie?nic nie mamy.Pytania na I rzut oka nie wydaja sie latwe.... .
Czy sa jakiws ksiazki, strony internetowe ktore moglyby nam pomoc w nauce?
Skad wziac przykladowe testy matematyczne?- to dla mnie ale cos mi sie zdaje , ze w zyciu przez nie nie przejde!!!!
Kto przechodzil juz te tortury i moze nam cos doradzic?
Z gory dzieki za wszystkie info
pozdrawiam
http://europa.eu/scadplus/glossary/index_en.htm
Potem można wziąć na ruszt:
Prawo Unii Europejskiej. Pytania. Kazusy. Tablice
Autor: Adam Łazowski, Anna Łabędzka, Maciej Szpunar, Wyd. Beck
Testy może trochę wykraczają poza to, czego wymaga EPSO, ale tablice to fajny materiał do nauki/powtórki.
Warto też czytać stronę www.euractiv.com, a przed ustnym to już musowo, bo komisja egz. też czyta Na pisemny przydadzą tamtejsze pakiety informacyjne o polityce UE.
Co do testów numerycznych - warto przerobić parę przykładowych, żeby zorientować się w rodzaju zadań. Można je ściągnąć np. z polska.lu (sekcja download). Numericale nie wymagają wiedzy wykraczającej poza matematykę ze szkoły podstawowej. Grunt to dobra koncentracja
Powodzenia!
http://europa.eu/scadplus/glossary/index_en.htm
Potem można wziąć na ruszt:
Prawo Unii Europejskiej. Pytania. Kazusy. Tablice
Autor: Adam Łazowski, Anna Łabędzka, Maciej Szpunar, Wyd. Beck
Testy może trochę wykraczają poza to, czego wymaga EPSO, ale tablice to fajny materiał do nauki/powtórki.
Warto też czytać stronę www.euractiv.com, a przed ustnym to już musowo, bo komisja egz. też czyta Na pisemny przydadzą tamtejsze pakiety informacyjne o polityce UE.
Co do testów numerycznych - warto przerobić parę przykładowych, żeby zorientować się w rodzaju zadań. Można je ściągnąć np. z polska.lu (sekcja download). Numericale nie wymagają wiedzy wykraczającej poza matematykę ze szkoły podstawowej. Grunt to dobra koncentracja
Powodzenia!
konkursy
Wielkie dzieki! jestes nie zle oblatana! nauczylas sie tego wszystkiego? strasznie tego duzo, a ja nigdy przedtem nie mialam kontaktu z tym tematem...ufff...
W kazdym razie serdecznie Ci dziekuje <mrgreen>
pozdrawiam
W kazdym razie serdecznie Ci dziekuje <mrgreen>
pozdrawiam
Iris
a na stronie epso nie ma tej wiadomosci?...no tak, racja - pewnie nie ma - zwykle po zakonczeniu zgloszen przesylaja zainteresowanym informacje - kiedy i gdzie maja sie zglosic ...chociaz.... termin, choc przyblizony pierwszych, wstepnych testow powinien byc chyba podany w ogloszeniu o konkursie... (a moze jednak nie?...) - sorki, nie chce mi sie tam teraz zagladac
Re: konkursy
Kiedyś tak... ale szybko zapomniałamIris pisze:nauczylas sie tego wszystkiego?
Dasz radę, to mniej nauki niż do jednego przeciętnego egzaminu na studiach. Jeśli masz dobrą motywację, to można przerobić wszystko w parę tygodni (zakładając, że uczysz się tylko po pracy). Zresztą na pewno miałaś do czynienia z tematem, to nie fizyka kwantowa <mrgreen> Otwórz oczy i uszy na to, co się mówi w prasie i tv na temat UEIris pisze:strasznie tego duzo a ja nigdy przedtem nie mialam kontaktu z tym tematem...ufff...
Przejrzalam strony Epso i nie ma terminow egzaminow.Pewnie kiedys nas zawiadomia, ze jest za pare dni....Zebym chociaz to wszystko zdazyla przeczytac chociaz z 1 raz!!!!, chociaz pewnie to nie wystarczy.
Czy np. nazwiska wszystkich komisarzy i od czego sa trzeba znac? i obecnych i poprzednich???
No nic sprobuje sie pouczyc ile mi starczy czasu i ... zobaczymy.
Moze to tak zle wyglada, ale egzaminy ze studiow - jak pamietam - teraz wydaja mi sie mala pestka w porownaniu z tym.A moze juz sie zwaczyjnie zestaarzalam??? <beczy>
No dobra- jeszcze raz dzieki dziewczyna, przestaje juz narzekac( czytaj:pieprzyc) i poczytam cos sensownego ... <aniolek>
Czy np. nazwiska wszystkich komisarzy i od czego sa trzeba znac? i obecnych i poprzednich???
No nic sprobuje sie pouczyc ile mi starczy czasu i ... zobaczymy.
Moze to tak zle wyglada, ale egzaminy ze studiow - jak pamietam - teraz wydaja mi sie mala pestka w porownaniu z tym.A moze juz sie zwaczyjnie zestaarzalam??? <beczy>
No dobra- jeszcze raz dzieki dziewczyna, przestaje juz narzekac( czytaj:pieprzyc) i poczytam cos sensownego ... <aniolek>
Iris
- kajapapaja
najpierw trzeba się zapisać na konkurs, potem, jak zamkną zapisy, dostaniesz info w swoim profilu epso, kiedy sa terminy zapisów na testy i w jakim terminie testy będą się odbywały...
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu