CAST27 pytanie

Instytucje UE i ich budynki, pierwsze dni eurourzędnika, Szkoła Europejska...
magda.costam

CAST27 pytanie

Post autor: magda.costam »

Mam pytanie, jakie sa realne szanse na znalezienie pracy jako sekretarka po CAST 27? Chodzi oczywiscie o Luksemburg.
Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

Powinno być w miarę łatwo, bo sekretarek brakowało do niedawna bardzo, aczkolwiek ostatnio rozstrzygnięto konkurs na sekretarki funkcjonariuszki, więc jest lista. Ponieważ jednak kontraktowcy są tańsi, to na pewno część wakatów jest właśnie dla nich przeznaczone.
kot00

Post autor: kot00 »

Moim zdaniem jest szansa bo od czasu do czasu poszukuja kogos na zastepstwo np. gdy ktoras z dziewczyn idzie na macierzynski. Moze u mnie w dziale niedlugo bedzie takie miejsce. Nie wiem czy beda brali z CAST27 ale wiem, ze to bedzie zatrudnienie na "chwile". Oczywiscie trzeba sie uzbroic w cierpliwosc.
Awatar użytkownika
Marguerite2003

Post autor: Marguerite2003 »

Powiem tak - jeżeli zależy Ci na długim kontrakcie, szukaj pracy w którymś z "offices" - OIL, PMO (jeżeli chodzi o Luxembourg). Tam większość personelu jest kontraktowa, bo taka jest polityka zatrudniania. Poza tym, Contract Agent w OIL, OIB czy PMO, niezależnie od grupy funkcyjnej może dostać kontrakt na czas nieokreślony (1 kontrakt na 3 lata, i chyba 2 przedłużenia, potem CDI). W innych DG łączna długość kontraktu dla CA nie może przekraczać 6 lat i jest mniej kontraktowych, przyjmowanych głównie na zastępstwa i tymczasowo jak jest zwiększone obciążenie pracą.
Co do szansy - na pewno masz. Próbuj po prostu!
Powodzenia!
magda.costam

Post autor: magda.costam »

Dzieki wielkie za wasze odpowiedzi.
I pytanie dodatkowe :), czy w takim razie do miejsc, o ktorych pisze Marguerite, moge wyslac moje CV, czy tez mam grzecznie czekac az ktos sie odezwie?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

pisz CV - co prawda jest pewna procedura związana z odpowiedziami na "kandydatury spontaniczne", ale jeżeli dodasz że jesteś na liście rezerwowej CAST27 to na pewno inaczej będą patrzyli...
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
cyganerya

Post autor: cyganerya »

witam!

mam pytanko: bo moja mama tez zdala egzaminy z cast 27 dla sekretarek, ale sie zastanawiamy czy sa ograniczenia wiekowe (no niby oficjalnie nie ma, ale czy pracodawcy zatrudniaja tylko mlode dziewczyny?).

Dzieki za odpowiedz:)
Pozdrawiam,
Y.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

nie ma i zatrudniaja (wiem, co mowie :) ) z zastrzezeniem, ze byc moze nie jest to regula - ale nie ma dyskryminacji ze wzgledu na wiek, jak w PL chociazby....w ogole to "equal chances & equal opportunities" hehehe ...no, chyba, ze mama jest w wieku emerytalnym...
cyganerya

Post autor: cyganerya »

Dzieki, bamaza42, za odpowiedz:)
Moja mama ma 49 lat:) ale na przyklad starala sie o traineeship w Europarlamencie i jej odmowili chyba wlasnie z tago powodu!!
Jakie sa Twoje rady? zeby skladala cv czy co??

Dzieki jeszcze raz i pozdrawiam :))
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

No wiesz, nie wiem, jakie sa zasady zatrudniania z cast 27, ale formalnie chyba sie nie powinny roznic od tych, na podstawie ktorych zatrudnia sie urzednikow (stalych), a chociazby biorac wiek pod uwage... Jezeli jest tak faktycznie (a powinno byc), to wiek mamy nie powinien byc przeszkoda.... toz to bylaby dyskryminacja! Choc, z drugiej strony wiadomo, ze glosno nikt tego nie powie...
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

inne są zasady co do traineeship, a inne zasady do zatrudniania
ale jest taka niepisana zasada, żeby nie zatrudniać osób którym zostało mniej niż 10 lat do emerytury (czyli osób w wieku 53-55 lat)
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
ODPOWIEDZ