paszport i online booking
paszport i online booking
Prosze forumowiczow o pomoc.
Mam pszport polski wydany przez konsula w Brukseli.
Przy wypelnianiu "online booking" liniami Ryanair pytaja sie mnie o panstwo ,w ktorym paszport zostal wydany (country of issue).
Czy w tym przypadku jest to Polska czy Belgia????
Dziekuje za podpowiedz. ))
Mam pszport polski wydany przez konsula w Brukseli.
Przy wypelnianiu "online booking" liniami Ryanair pytaja sie mnie o panstwo ,w ktorym paszport zostal wydany (country of issue).
Czy w tym przypadku jest to Polska czy Belgia????
Dziekuje za podpowiedz. ))
Iris
Moim zdaniem tez Polska. Przeciez jest to polski paszport, a konsulat jedynie jest urzedem (nb. reprezentujacym panstwo polskie), ktory ten dokument ci wydal i jego umiejscowienie (adres pocztowy) jest w tej sytuacji chyba sprawa drugorzedna? Jest to oczywiscie pytanie, czego konkretnie chce sie dowiedziec Ryanair nt. tego paszportu. Uwazam, ze jesli nie ma osobno pytania w tym formularzu, jakie jest twoje obywatelstwo, to domyslnie pytanie o kraj wydania paszportu jest pytaniem o obywatelstwo (w koncu jest to dokument poswiadczajacy obywatelstwo – nie wydaje sie np. obywatelom belgijskim polskich paszportow nawet w Brukseli i odwrotnie).
Moze jakims pomyslem byloby zadzwonienie w tej sprawie do Konsulatu RP w Luxie (26 00 32). Tam chyba powinni byc najlepiej poinformowani.
Moze jakims pomyslem byloby zadzwonienie w tej sprawie do Konsulatu RP w Luxie (26 00 32). Tam chyba powinni byc najlepiej poinformowani.
Wystarczy zajrzec w paszport i przepisac co jest tam napisane.
Jak paszport wydany w BRU to kraj wydania Belgia , jak dokument wydany przez konula w Luksemburgu to kraj wydania : LUKSEMBURG.
Po co dorabiac do tego teorie ?
Paszporty tymczasowe wystawia sie na miejscu bez interwencji "Polski" , w Singapurze wystawili mi paszport tymczasowy w ciagu 40 minut ! Glownie dzieki dobrej woli tamtejszego konsula oraz nieocenionej dobrej woli i natychmiastowej wrecz reakcji owczesnego pracownika konsulatu w Luksemburgu
Jak paszport wydany w BRU to kraj wydania Belgia , jak dokument wydany przez konula w Luksemburgu to kraj wydania : LUKSEMBURG.
Paszporty tymczasowe wystawia sie na miejscu bez interwencji "Polski" , w Singapurze wystawili mi paszport tymczasowy w ciagu 40 minut ! Glownie dzieki dobrej woli tamtejszego konsula oraz nieocenionej dobrej woli i natychmiastowej wrecz reakcji owczesnego pracownika konsulatu w Luksemburgu
Ura Bura Szef Podwóra
Iris, napisalam Ci Belgia bo jestem w takiej samej sytuacji. Polski paszport wystawil mi konsul w Bruxeli. Niezliczone razy robilam onlajn buking w ryanairze i zawsze wpisuje Belgia. Jak dotad problemu z tego rzedu nie mialam.
Ale zrob jak chcesz, w zasadzie to jestem przekonana, ze to i tak nie ogrywa zasadniczej roli.
Ale zrob jak chcesz, w zasadzie to jestem przekonana, ze to i tak nie ogrywa zasadniczej roli.
"Wydanie" nie oznacza "wydania do rąk własnych" lecz "wyprodukowanie" (jak wydanie książki czy gazety). Czy ten paszport wyprodukowano w Belgii? Nie, bo Belgia nie ma prawa wydawania polskich paszportów. A że w bookingu online to wszystko jedno, to już zupełnie inna sprawa.Borys pisze: Jak paszport wydany w BRU to kraj wydania Belgia , jak dokument wydany przez konula w Luksemburgu to kraj wydania : LUKSEMBURG.
W takim razie inaczej :
Ja mam niestety bardzo czesto taka rubryke do wypelnienia z racji na wykonywana prace.
Jak jezdzilem na paszporcie ktory otrzymalem w Polsce wpisywalem POLSKA
Jak jezdzilem na paszporcie wystawionym w Singapurze wpisywalem SINGAPUR
Jak dotad mialem dwa paski wystawione przez naszego konsula w Luksemburgu i przy tych dokumentach wpisywalem LUKSEMBURG.
Teraz musze aplikowac o kolejne dwa paszporty tu na miejscu i nadal bede wpisywal LUKSEMBURG.
Ja mam tyle w tym temacie do powiedzenia
Ja mam niestety bardzo czesto taka rubryke do wypelnienia z racji na wykonywana prace.
Jak jezdzilem na paszporcie ktory otrzymalem w Polsce wpisywalem POLSKA
Jak jezdzilem na paszporcie wystawionym w Singapurze wpisywalem SINGAPUR
Jak dotad mialem dwa paski wystawione przez naszego konsula w Luksemburgu i przy tych dokumentach wpisywalem LUKSEMBURG.
Teraz musze aplikowac o kolejne dwa paszporty tu na miejscu i nadal bede wpisywal LUKSEMBURG.
Ja mam tyle w tym temacie do powiedzenia
Ura Bura Szef Podwóra