kalkulator hipoteki

Lokum na początek, wynajem, zakup nieruchomości...
misio

Post autor: misio »

2200 to "gigantyczna" oplata??? Wez nie przesadzaj...

Notariusz... Jesli jest to twoja 1 inwestycja to placi sie jakis 1% od wartosci, ale jest na to stosowna ulga. Wiecej bede wiedzial za jakis tydzien moze, a moze dwa :)

Najlepiej to zadzwon tu:

General information: 478 4850

lub tu:

Housing benefits information: 478 4860

Powieda ci przez telefon co i jak, a najlepiej to idz tam gdzie ci powiedza i pogadaj.
fram

Post autor: fram »

misio pisze:2200 to "gigantyczna" oplata??? Wez nie przesadzaj...
misio, troszke wiecej pokory i zrozumienia... nie wszyscy tutaj zarabiaja miliony. Dla wielu rodzin, gdzie tylko jeden z malzonkow pracuje, 2000 euro to JEST bardzo duza kwota w budzecie.
misio

Pokory? Hmmm nie rozumiem cie. Skoro ktos rozwaza kredyt w kwocie 400 cos tam, to chyba musi byc przygotowany zeby placic rate w takiej wysokosci.

W takiej Polsce ludzie kupuja mieszkania za 400tys PLN i placa raty w kwotach 2000-3000 tys PLN, czyli adekwatnie do tego co tu, tyle ze tutaj w innej walucie. Kwotowo i obciazeniowo dla ewentulanego budzetu jest tak samo.

A poza tym, to mi tez by portwel "krwawil" jak bym mial tyle placic :) Ale uwazam, ze nie mozna miec ciastka i zjesc ciastko. Albo-albo.
Eneko

Post autor: Eneko »

misio pisze:2200 to "gigantyczna" oplata??? Wez nie przesadzaj...
No nie, 2200 jest calkiem do przelkniecia, w opowiesciach, ktore zaslyszalem padaly kwoty rzedu 1/4 ceny mieszkania, a to juz sporo, pewnie nawet dla Ciebie ;)
misio

Piszac 2200 mialem na mysli rate kredytu :)

Co do oplaty notarialnej. Jesli jest to 1wsza inwestycja to... 1% tej inwestycji, ale podobno moze byc jeszcze taniej. Najlepiej zadzwonic pod telefon ktory podalem wczesniej :)
Eneko

Post autor: Eneko »

No tak, 2200 to juz spore wyzwanie. Ale jesli te oplaty wynosza faktycznie 1%, to przynajmniej notariusz nie wyglada tak zle. Jak sie domyslam problemem sa inne obciazenia, typu podatek od sprzedazy, jakis wpis do ksiegi ?

A tak a propos kredytow, to czy ktos moze probowal takowy wziac w kraju, np. we frankach ? Bardzo korzystnie sie takie oprocentowanie przedstawia...
misio

To wez kredyt w Polsce na dom w Luksemburgu... i opowiedz jak bylo :)
asiunia

Post autor: asiunia »

Eneko pisze:Ale jesli te oplaty wynosza faktycznie 1%, to przynajmniej notariusz nie wyglada tak zle. Jak sie domyslam problemem sa inne obciazenia, typu podatek od sprzedazy, jakis wpis do ksiegi ?
Nie wiem skad misiek wytrzasnal ten 1%, o ile mi wiadomo, oplata notarialna w przypadku pierwszej nieruchomosci, w ktorej przez przynajmniej 5 lat trzeba samemu mieszkac, wynosi 3%. Nie bede jednak wiedzy misia kwestionowac, moze rzeczywiscie cos sie zmienilo (oby!), ale musialyby to byc bardzo swieze dane. Ja pozostane jednak przy swoich danych:) A wiec wedlug mnie to ten akt notarialny wynosi 3% (a moze nawet 4) i zawiera wszystko: wpis do ksiegi, jakies podatki „od wzbogacenia“ i nie wiem co tam jeszcze. Oplata ta nie dlatego jest dosyc droga bo notariusz chce sie dorobic, tylko wlasnie dlatego, ze akt taki obejmuje wszelkie koszty zwiazane z zakupem nieruchomosci.

Majac za przyklad to o czym piszesz, eneko, - nieruchomosc warta w zaokragleniu
400 tys. – napisze co wiem ja ;)
Wychodzac z zalozenia, ze masz na mysli mieszkanie/dom nowe, to warto wiedziec, ze:
Akt notarialny, jak juz wspomnial misiek, placisz od wartosci nieruchomosci. Czyli jak juz kupisz gotowe mieszkanie warte 400tys, to od tego placisz te 3% za akt co = 12000 euro. Jesli natomiast kupisz te sama nieruchomosc, ale zanim ona powstanie, czyli wtedy jak dopiero projekt jest zrobiony no i moze jak dol pod fundamenty rozkopany, to za akt placisz nadal te 3%, ale tylko od wartosci terenu, na ktorej stanie Twoje mieszkanie, czyli powiedzmy od 100 tys, co = 3000 euro. To daje roznice
(no jaka? ;) ) na akcie notarialnym od tej samej nieruchomosci?
To tylko jedna rzecz w ramach ciekawostek, o ktorej moze nie wiesz lub inni nie wiedza.
Druga, i to chyba ciekawsza, to to, ze kupujac gotowa nieruchomosc za 400 stowy – masz juz wliczone w to VAT 15%. Jesli natomiast kupisz cos na papierze, lub na etapie fundamentow najdalej, to placisz tylko 3% VATu. I tu mozna mowic juz o wiekszych pieniadzach, ktore mozna zaoszczedzic, bo zamiast 400 tys. placisz rzeczywiscie “tylko” 352. Nie wiem natomiast, czy te roznice da sie jakos odzyskac, jesli nowiutkie mieszkanie kupisz juz gotowe. Tego nie wiem.

No i moze jeszcze o stopie oprocentowania kredytu. Jak juz szymbi slusznie zauwazyl, waha sie ona gdzies pomiedzy 4,6 -4,8 a nawet 5%. To wszystko zalezy od banku i pewnie od klienta (jak sie domyslam) tez. Ja uwazma, ze w banku trzeba sie targowac jak na bazarze, mi niedawno udalo sie utargowac z 4,75 na 4,5%. Zawsze cos. Oprocentowanie stale odradzam, tak jak mi to odradzano z kilku wzgledow. Miedzy innymi dlatego, ze: majac kiedys zbyt duzo kasy:) i chcac naraz splacic powiedzmy
20 tys, jest to niemozliwe. Tzn, wszystko jest mozliwe oczywiscie, ale bedzie to wiecej kosztowalo niz to warte. Poza tym przyznanie takiego kredytu kosztuje niby wiecej i cos tam, i cos tam... Generalnie to kredyt na stale oprocentowanie biara tylko Ci, ktorzy boja sie ryzyka. A wkoncu , no risk, no fun, co nie? ;)

A teraz to juz sie nagadalam i ide spac;)
Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

Asiu, ale nie wspomniałaś o zwrocie opłaty notarialnej (części?) przez państwo. Być może Ciebie to nie dotyczyło, natomiast większość z nas taki zwrot otrzyma. Niestety w tym momencie nie przywołam jego wysokości, ale to jest ujęte już w ofercie kredytowej jakiegokolwiek banku, bo oni znają i uwzględniają wszelkie dobrodziejstwa wielkoksiążęcego budżetu. W ten sposób misio mógł mieć całkowitą rację, gdyż mówił zapewne o opłacie po uwzględnieniu zwrotu.

Ja jeszcze tylko dodam od siebie dla Eneko, że rata 2200 euro przy jednej osobie zarabiającej (nawet w instytucjach jako administrator) to może być dość duże obciążenie, szczególnie jak Twoja pensja spadnie o 1000 euro po wygaśnięciu dodatku. Kalkuluj ostrożnie, bo może się okazać, że Twoje możliwości kredytowe nie pozwolą na zakup samochodu na raty czy inne większe przedsięwzięcia tudzież nieprzewidziane wydatki i inwestycje (np. w kupionym mieszkaniu).
asiunia

Post autor: asiunia »

szymbi pisze:Asiu, ale nie wspomniałaś o zwrocie opłaty notarialnej (części?) przez państwo.
Aaa, bo tego nie wiedzialam. Myslalam, ze jak juz ktos ma prawo do "taniego aktu" (bo normalny kosztuje 7%), to na tym sie koncza dobrodziejstwa, ale z tego wynika, ze nie. Tymlepiej :)
ODPOWIEDZ