Dopłaty do mieszkań

Lokum na początek, wynajem, zakup nieruchomości...
ldmj

Dopłaty do mieszkań

Post autor: ldmj »

Witam,

czy może ktoś się orientuje czy w Luksemburgu można się ubiegać o dopłaty (od rządu lub gminy) do mieszkania a jeśli tak, to na jakich zasadach i gdzie należy się udać?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

jeżeli dopłaty mają być do zakupu, to przeczytaj to http://www.polska.lu/informatorium/dom.html#pomoc
Jeżeli jakaś pomoc do płaconego czynszu, to nie wiem, ale zapewne tez dowiesz się w Departement du Logement
Coin avenue Gaston Diderich/ Blvd Grande-Duchesse Charlotte
L-1420 Luxembourg
tel. +352 47 84 860
faks +352 45 88 44
Danka
ldmj

Dzięki Danka.
Rzeczywiście w obecnej chwili bardziej zainteresowany jestem dodatkami do czynszu. Czy orientujesz się czy dzwoniąc tam można porozumiewać się po angielsku?

Jeszcze raz dzięki. :)
misio

Post autor: misio »

Zdajesz sobie sprawe ze tego zeby cos takiego uzyskac to trzeba baaaaaaaaardzo malo zarabic?
Awatar użytkownika
dasty

Post autor: dasty »

w obecnej chwili (w zimie) sklada sie podania o doplaty do ogrzewania (400-500 euro) - office sociale - Cote Eich
"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza." Albert Einstein
ldmj

Jak maaaaaaało? i gdzie to sprawdzić? jak to się rozkłada na członków rodziny?
widzę, że pomogłeś już kilku osobą, więc mam nadzieję, że i tym razem przekazane przez Ciebie inf. będą pomocne.

Pokrótce, nie wdając się z szczegóły a żeby nie wyjść na naciągacza powiem tylko, że być może będę musiał przenieść się do Lux. i obecnie pragnę się dowiedzieć z jakich dotacji mogę skorzystać (np. czynsz czy dzieci). Podejrzewam, że na początku aby nie uszczuplać zbytnio oszczędności będę zmuszony skorzystać z owej pomocy aż żona również nie znajdzie pracy.

Tak więc jeśli masz jakieś bliższe inf. to proszę prześlij je.
ldmj

Dzięki Dasty za konkretną inf. Pzdr
misio

Post autor: misio »

Alez ja nie mam cie za jakiegos naciagacza!!! Spokojnie. Dodatki sa po to zeby je brac i bierze kazdy, nawet ten co jest bardzo bogaty (skoro sie naleza).

Ciebie beda interasowaly:
dodatek na dzieci;
ulga podatkowa (ale to wynika z tego powyzej i przyznawana jest z automatu);
jesli dojezdzasz do pracy wiecej niz chyba 25 km to nalezy sie dodatkowa ulga na dojazdy (odliczna od podatku, a zawarta w karcie podatkowej);
Ewentualnei becikowe;
Jesli kupisz nieruchomosc to doplaty do odsetek - tu skala jest rozna i rozne doplaty.

A tak w ogole to wszystkie potrzebne informacje znajdziesz w naszym informatorium.
ldmj

Chciałem tylko wyprzedzić ewentualne podejrzenia :)

przejrzałem informatorium i forum ale niestety nie znalazłem żadnych inf. dot. dopłat do czynszu, stąd moje pytanie.
Awatar użytkownika
byly

Post autor: byly »

Jemu chodzi chyba o cos innego, np. w Niemczech osoby o niskich dochodach (i to wcale nie tylko minimalnych) moga otrzymac tzw. Wohngeld, czyli wlasnie dodatek do czynszu, pod warunkiem, ze mieszkaja w mieszkaniu o przecietnym czynszu dla danego miasta i nie przekraczajacym pewnego metrazu na czlonka rodziny. Ten zasilek jest przyznawany na rok, co roku sprawdzaja, czy sie spelnia warunki, zeby go otrzymywac

W tak bogatym panstwie jak Luksemburg musi chyba funkcjonowac cos podobnego?
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Nam ostatnio gmina Hesperange swistek przyslala ze mozna sie starac o pomoc z czynszem jezeli dochody rodzinne sa ponizej 1500 euro czy cos w tym rejonie, plus jakistam dodatek od ilosci dzieci.

Liczac ze minimum (skilled workers) tutaj jest okolo 2000 miesiecznie, to raczej naprawde musi byc zle aby dostac ta pomoc.

Mysle ze nieominie Cie wizyta w gminie aby sie dowiedziec szczegolow.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
asiunia

Post autor: asiunia »

Tu chodzi o allocation de vie chere. Szczegoly tu:

http://www.fns.lu/Legislation%20Prestat ... D_2008.pdf
ldmj pisze:Jak maaaaaaało? i gdzie to sprawdzić? jak to się rozkłada na członków rodziny?
Tak: http://www.fns.lu/bareme_vie_chere.php
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

zainteresowany widocznie jest w dublinie a do luksa chcialby przyjechac aby cos mu wpadlo do kieszeni

wszelkie porownania z nielegalnymi przybyszami z innych kontynentow to tylko przypadek

znajdzie lokum stylu zameczek za 3000 € i zglosi sie do wladz o zapomoge na mieszkanie !!!!

i wszystko robi z premedytacja <bezradny>
Awatar użytkownika
dasty

po co te zlosliwosci stary ? nic nie wnosza do dyskusji

doplaty do ogrzewania sa rozne w zaleznosci od gminy - wyplaca je biuro socjalne w gminie gdzie sie mieszka.

takze przy kupnie nieruchomosci niektore gminy (nie wszystkie !) daja subwencje przy zakupie nieruchomosci na ich terenie (trzeba pytac w gminie, nie ma zadnej listy, ktora gmina daje, a ktora nie)
"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza." Albert Einstein
Awatar użytkownika
dasty

wlasnie wyczytalam w linku zamieszczonym przez asiunie, ze w 2009 roku "allocation de chauffage" - dodatek do ogrzewania zostal zastapiony przez "allocation de vie chère" zapomoga "drogiego zycia"

po przegladnieciu tabelki z doplatami, wyglada nawet, ze sa one bardziej interesujace niz doplaty do ogrzewania

ponadto,
Idmj - piewszym i glownym warunkiem aby moc otrzymac zapomogi i swiadczenia jest placenie skladek socjalnych, czyli oficjalna praca lub utrata pracy

aby moc sie zameldowac, musisz wykazac jakies zrodlo utrzymania
potem jest wiele instytucji, ktore, gdy dochody masz niewielkie, pomoga Ci
ODPOWIEDZ