Prosba o rade ws. mieszkania PILNE!

Lokum na początek, wynajem, zakup nieruchomości...
Julka

Prosba o rade ws. mieszkania PILNE!

Post autor: Julka »

Dostalam 2 mozliwosci wynajecia pokoi (atrakcyjnie cenowo):
1. 439 route de Longwy
2. 197 rue de Beggen
Standard jest ten sam.
Co wybrac?
Bede wdzieczna za pilne podpowiedzi!
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

Julka,

Jestes z Warszawy i wyobraz sobie, ze ktos pyta "Mam propozycje wynajecia mieszkania - jedno na Tarchominie, drugie w Ursusie, co wybrac?" Przyznasz, ze bez dodatkowych informacji troche trudno w tej sytuacji doradzic. Przydaly by sie informacje, na czym ci zalezy (cisza i spokoj, czy raczej dostep do sklepow i rozrywek), gdzie chcesz dojezdzac do pracy, czy jestes zmotoryzowana itp.
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Julka

Bede stażystka w ETS. Zalezy mi na niedrogim mieszkaniu w nieduzej odleglosci od Sadu. Bede dojezdzac komunikacja miejska. Chcialabym oczywiscie, zeby bylo cicho i ladnie ale nie znam na tyle Luksemburga, wiec nie mam pojecia co wybrac. Zapropowano mi pokoje w tych dwoch lokalizacjach i musze sie szybko zdecydowac. Dzieki za pomoc!
k-th

Post autor: k-th »

To jesli chcesz miec blisko do instytucji, to wybor jest prosty :
197 rue de Beggen
Julka

Tak naprawde to chodzi mi najbardziej o rade dotyczaca gdzie lepiej mieszkac ze wzgledu na dojazdy do ETS. Moze ktoras z wymienionych przeze mnie ulic jest w malo fajnej okolicy (niebezpiecznej) albo lataja tam ciagle samoloty i nie da sie spac. Tego typu odpowiedz chcialabym dostac. Z tego co widze na mapie przy kazdej z ulic wchodzi w gre dojazd ale wiem, ze sa zaraz obok przystanki autobusowe i 2 polaczenia do instytucji. Dziekuje!
misio

Post autor: misio »

Samoloty lataja wszedzie, ale spac sie da. Po 21 znacznie mniej ich jest a ostatni leci o 23:50, ale za to spory bo to 747 <rotfl>

Niebezpieczna dzielnica? Nie ma takiej, no moze kolo dworca mozna czasem w leb dostac, ale raczej trzeba sie prosic. Moze w Eschu sa jakies kiepskie rejony, ale ot ponad 30km od Luksemburga-Ville :)

Jesli chodzi porownianie Tarchomin czy Ursus. Moze i dobre, ale skala nie ta sama. Cos jak 1 do 1000???

Wydaje mi sie ze do Beggen jezdzi wiecej autobusow i masz wiecej sklepow w tzw "walking distance".
mil.ka

Re: Prosba o rade ws. mieszkania PILNE!

Post autor: mil.ka »

Julka pisze:Dostalam 2 mozliwosci wynajecia pokoi (atrakcyjnie cenowo):
1. 439 route de Longwy
2. 197 rue de Beggen
Standard jest ten sam.
Co wybrac?
Bede wdzieczna za pilne podpowiedzi!
O route de Longwy sie nie wypowiem, bo nie wiem, ale mieszkamy jakby na przedluzeniu rue de Beggen i powiem tak:

- samoloty nie sa problemem, z tych glosniejszych to codziennie przelatuje moze jedna sztuka wieczorem i tyle.
- sklepy sa w poblizu (match i cactus)
- jesli okna wychodza na glowna ulice i dom stoi przy samej ulicy, to na spokoj nie licz. Rue de Beggen to trasa glowna z polnocy i dzien i noc jest ruch, wlacznie z tirami itd.
Moze byc b. uciazliwe, jesli ktos nie lub halasu.
- Rue de Beggen jest dodatkowo teraz w remoncie, co nieco utrudnia poruszanie sie chodnikami.
- dojazd na Kirchberg autobusem 282

mil.ka
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

mil.ka pisze:jesli okna wychodza na glowna ulice i dom stoi przy samej ulicy, to na spokoj nie licz
W zasadzie podobnie jest na route de Longwy - jedna z tras wylotowych do Francji, dojazd do autostrady do Belgii...Nie wiem jak noca, ale w dzien ruch spory. W jednym i drugim przypadku dowiedz sie moze, czy okna wychodza na ulice, bo moze nie i wtedy moze nie byc tak zle. Jeden z naszych kolegow mieszkal przy rt de Longwy kiedys, to moze sie tu wypowie...
Awatar użytkownika
dasty

Post autor: dasty »

z doswiadczenia - obie ulice przez wieksza czesc dnia sa w korkach, przejazd samochodem jest ciezki.
route de Beggen - blizej Kirchbergu, ale roboty drogowe, ktore potrwaja jeszcze conajmniej rok :(
route de Longwy - obecnie nie ma robot, ale nic nie wiadomo kiedy zaczna rozkopywac ulice
- przyzwyczaj sie - roboty drogowe to sport narodowy ;)
"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza." Albert Einstein
MaWi

Post autor: MaWi »

Jeden z kolegow rzeczywiscie mieszkal kiedys przy rte de Longwy, tyle, ze jakies 300 numerow wczesniej (dokladnie na rogu pl. Francuskiego). Wydaje mi sie jednak, ze mam pewne porownanie i w zasadzie niewiele moglbym dodac do tego co Szanowni Koledzy i Kolezanki napisali powyzej. Podsumowujac wiec:

– i tu i tam jest glosno, smrod spalin, typowo miejski zestaw codziennych uciazliwosci. Mimo to jest niuans roznicy na korzysc Longwy, bo na wysokosci nru 400 to juz jest bardziej Bertrange, a wiec okolica nieco przyjazniejsza. Do tego remont na rue de Beggen naprawde daje w kosc – i to zarowno jesli chodzi o poziom halasu, jak i utrudnienia w dojezdzie (nawet autobusami, bo niestety remont skasowal pas dla autobusow, wiec tak samo stoja w korkach). Remont trwa juz prawie 2 lata i wyglada na to, ze nawet jeszcze sie dobrze nie rozpoczal... <bezradny>

– rte de Beggen jest ZDECYDOWANIE blizej ETS niz rte de Longwy. Jak masz kondyche, to mozesz nawet sprobowac pomykac do pracy spacerkiem lub rowerem w gore przez Weimerskirch. Pewnie wielu kolegow/kolezanki popuka sie po glowie czytajac to, co tu napisalem, ale ja dam im wtedy za przyklad pewna starsza pania (tak na oko – 60-tka), ktora od wielu lat codziennie dojezdza z Walfer na Kirchberg wlasnie rowerem!

– Beggen – to blizej do miasta, ale... dalej do centrow handlowych. Longwy lezy w duzej bliskosci do City Concorde oraz Delhaize.

Czego ci jeszcze potrzeba (wiedziec)?
Julka

Dziekuje Wam serdecznie za wszystkie odpowiedzi i porady! Zdecydowalam sie w koncu na rue de Beggen. Bede na stazu tylko 5 miesiecy i zalezy mi na tym, zeby miec i blisko do ETS i blisko do centrum, a ten remont chyba jakos zniose :) Zreszta jak patrzylam na google maps to tez i mi sie wydawalo, ze ta lokalizacja jest blizej Kirchenberg. Jeszcze raz dziekuje za pomoc!
P.S. Jestem z Ursusa :)
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

Julka pisze:jest blizej Kirchenberg
Kirchberg
Julka pisze:zeby miec i blisko do ETS i blisko do centrum
\cóż - do centrum dojedziesz jednym autobusem, a co do ETS - licz się z koniecznością przesiadek
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
MaWi

Post autor: MaWi »

kajapapaja pisze:\cóż - do centrum dojedziesz jednym autobusem, a co do ETS - licz się z koniecznością przesiadek
No, chyba ze wspomniane przez kol. mil.ke 282 ( http://horaires-iframe.sales-lentz.com/ ... e=RGTR-282 )
ODPOWIEDZ