Swiadectwo energetyczne dla nieruchomości w Luksemburgu

Lokum na początek, wynajem, zakup nieruchomości...
clematis

Swiadectwo energetyczne dla nieruchomości w Luksemburgu

Post autor: clematis »

Czy ktoś wie, od kiedy posiadanie takiego świadectwa będzie obowiązkowe w Luksemburgu? Jakie będą koszty jego uzyskania?
Awatar użytkownika
yoolika

Post autor: yoolika »

Ja wlasnie dzis slyszalam, ze to prawo wchodzi w zycie od marca 2009. Znajoma mowila, ze kazdy wlasciciel nieruchomosci bedzie musial wykupic tzw. "Energy pass certificate" i ze mialby on kosztowac (wg wyceny niezaleznej firmy odnosnie jej nieruchomosci) ok. 1200 euro (z VAT)....
Tyle co slyszalam, a szczegolowe informacje na ten temat mozna uzyskac pod nr tel. 8002-1190.
Pozdrawiam
clematis

dzieki!
Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

Nie wiem, czy ten sam model jest w Luksemburgu, ale w Niemczech obowiązek dotyczy tylko tych, którzy chcą wynająć lub sprzedać nieruchomość. Właściciel po prostu mieszkający w swoim mieszkaniu czy domu nie musi uzyskiwać tego dokumentu.
MaWi

Post autor: MaWi »

szymbi pisze:Nie wiem, czy ten sam model jest w Luksemburgu, ale w Niemczech obowiązek dotyczy tylko tych, którzy chcą wynająć lub sprzedać nieruchomość. Właściciel po prostu mieszkający w swoim mieszkaniu czy domu nie musi uzyskiwać tego dokumentu.
W Luksemburgu jest dokladnie tak samo.
clematis

MaWi pisze:
szymbi pisze:Nie wiem, czy ten sam model jest w Luksemburgu, ale w Niemczech obowiązek dotyczy tylko tych, którzy chcą wynająć lub sprzedać nieruchomość. Właściciel po prostu mieszkający w swoim mieszkaniu czy domu nie musi uzyskiwać tego dokumentu.
W Luksemburgu jest dokladnie tak samo.
Tak, wiem. Predzej czy pozniej przyjdzie jednak pewnie sprzedac :).
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

paszport energetyczny jest wymagany do wszystkich pozwolen na budowe lub rozbudowe oraz przy sprzedazy lub wynajmie domu/mieszkania.

Najpierw paszporty wprowadzono i juz byly obowiazkowe od poczatku roku 2008. Jako architekt skladalem w tym roku kilka wnioskow o pozwolenie na budowe i gminy prosily tez o paszport.

Obecnie wymaganie to jest zawieszone, poniewaz za malo osob przeszlo przeszkolenie i moze dostarczyc ww. dokument, a co za tym idzie kraj zostal niemal sparalizowany w zakresie nie tylko wydawania pozwolen na budowe, ale nawet wynajmu.

Do wydawania paszportow energetycznych sa uprawnieni architekci i inzynierowie zrzeszeni w OAI.
W razie zapotrzebowania na energiepass - zapraszam do mnie.
clematis

jespere pisze:paszport energetyczny jest wymagany do wszystkich pozwolen na budowe lub rozbudowe oraz przy sprzedazy lub wynajmie domu/mieszkania.

Najpierw paszporty wprowadzono i juz byly obowiazkowe od poczatku roku 2008. Jako architekt skladalem w tym roku kilka wnioskow o pozwolenie na budowe i gminy prosily tez o paszport.

Obecnie wymaganie to jest zawieszone, poniewaz za malo osob przeszlo przeszkolenie i moze dostarczyc ww. dokument, a co za tym idzie kraj zostal niemal sparalizowany w zakresie nie tylko wydawania pozwolen na budowe, ale nawet wynajmu.

Do wydawania paszportow energetycznych sa uprawnieni architekci i inzynierowie zrzeszeni w OAI.
W razie zapotrzebowania na energiepass - zapraszam do mnie.
super, dzieki.
ODPOWIEDZ