FAQ: Gdzie zamieszkać oraz "coś" na początek

Lokum na początek, wynajem, zakup nieruchomości...
MaWi

Post autor: MaWi »

Bamaza, jak tak czytam tego twojego posta, to mi sie tylko jedno przypomina. O to: http://www.youtube.com/watch?v=fBfQgcLvg-c

"Ja, to prosze pana, mam bardzo dobre polaczenie!"

I wszystko jasne :)
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Mnie tez sie bardzo podoba ta opowiesc <lol>

Troche tu rozkminiamy, ale tym nie mniej, na pytanie tego watku "gdzie mieszkac", odpowiedz jest jedyna logiczna (skoro komunikacja jest beznadziejna, a wlasciwie prawie jej nie ma...) - w centrum, albo kolo dworca, skad jezdza (prawie) wszystkie autobusy we wszystkich kierunkach, albo ewentualnie w "walking distance" od miejsca pracy...albo szkoly...albo sklepu...jakie kto ma preferencje... Czyz nie?...
magdziec

Post autor: magdziec »

Witajcie, wiem, ze Luksemburg cieszy sie opinia bezpiecznego panstwa, ale tak z przezornosci zapytam: czy jest w zwyczaju wymienianie zamka w drzwiach wejsciowych do wynajmowanego mieszkania? Czy w umowie powinna znalezc sie wzmianka na ten temat lub agencja/wlasciciel mieszkania powinien zostac poinformowany? Dziekuje za odpowiedzi
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

Nie wiem, czy są na to jakieś paragrafy, ale tak na mój rozum, to właściciel powinien mieć dostęp do swojego mieszkania - choćby w różnych sytuacjach awaryjnych. A boisz się, że cię właściciel będzie nachodził, czy poprzedni wynajmujący?
Danka
magdziec

Post autor: magdziec »

We Wloszech, gdzie obecnie przebywam, nie zmienilam zamka i pewnego razu znajomy wlasciciela otworzyl sobie drzwi i wszedl do mieszkania podczas mojej obecnosci. Chcial tylko sprawdzic czy wszystko w porzadku ;) Nie wiem jak to wyglada w Luksemburgu, ale tutaj, w momencie podpisania legalnej umowy, lokator bierze w "posiadanie" wynajete mieszkanie i bez jego zogdy wlasciciel nie ma prawa wstepu.
AndrzejK

Post autor: AndrzejK »

Witam,

Co myslicie o Weimershof? Czy to dobre miejsce do wynajecia mieszkania dla rodziny, jak to wyglada z waszego doswiadczenia?

z gory dziekuje za opinie
Andrzej
ODPOWIEDZ