Która dzielnica jest najbardziej prorodzinna :) ?

Lokum na początek, wynajem, zakup nieruchomości...
dannyboy

Która dzielnica jest najbardziej prorodzinna :) ?

Post autor: dannyboy »

Pytanie może wyda wam się idiotyczne, ale szukam wlasnie mieszkania i interesuje mnie bliskosc parku, placy zabaw, przedszkoli i generalnie infrastruktury dziecięcej.

Inne pytanko: Jak znalezliscie swoje mieszkanie ? Moje jedyne pomysły to na razie athome.lu oraz strona komisji - tj. znajoma powiedziala, ze pomoze mi zdobyc ogloszenia bezposrednie z tamtejszego portalu ...

dzieki
Daniel
Awatar użytkownika
Biała

Post autor: Biała »

A czytałeś może to - spis dzielnic w Luxembourgu
Ola
Awatar użytkownika
Biała

Post autor: Biała »

A TU
masz agencje wynajmu nieruchomości.
Jak skorzystasz z wyszukiwarki, ;) to znajdziesz jeszcze parę wątków dotyczących osobistych doświadczeń z agencjami (nieruchomości oczywiście)
Ola
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Jak bliskosc parkow i placow zabaw - to szukaj na Merl, Belair, rowniez Hollerich (ale ten blizszy Merla)
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Tylko prosze mi sie nie wprowadzac do Fentange. Parki, duze, male, przedszkola, szkoly, wrzeszczace bachory od rana do nocy na rowerach. Szalu mozna dostac.

;)
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
dannyboy

Post autor: dannyboy »

dziękuję za odpowiedzi. Spis dzielnic oczywiście przejrzałem - bardzo cenne zrodlo, ale informacje tam zawarte dotyczą głównie przedziałów cenowych i orientacji na "samoloty", stad pytam bezposrednio forumowiczow, szczegolnie tych "rodzinnych".

;) ;) 8)
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

Kiem też jest fajne, i samolotów nie słychać...
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
paulina

Post autor: paulina »

Popieram Belair i Merl.Szkol do wyboru do koloru,parki tez sa i nawet dobrze przygotowane dla dzieci,dzielnice raczej spokojne i nie slychac ,,bachorow´´od rana do wieczora.Wiem cos o tym ,bo mieszkam na Belair.Acha zlobkow tez jest nawet sporo,a co do szkol od podstawowych do srednich pelen wybor, a i do centrum niedaleko.Jeden minus (jak Ci nie przaszkadza oczywiscie),wydaje mi sie ,ze jak na Lux.dosyc drogo.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

paulina pisze:wydaje mi sie ,ze jak na Lux.dosyc drogo
eeee tam - mozna trafic bardzo fajne mieszkanka za calkiem (jak na Lux) przystepna cene...
Awatar użytkownika
piastdp

Post autor: piastdp »

Ja mimo wszystko uważam ze jak ktoś ma autko to jednak najlepiej mieszkac poza miastem Luksemburg. Cisza i spokoj gwarantowana i ceny mniejsze. Ostatnio sama stolica zaczyna przypominac zakorkowane polskie miasta a jak czytam bedzie jeszcze gorzej. Jak przyjedzie dannyboy to całkiem sie to miasto zakorkuje :P:P
Agata

Post autor: Agata »

Pewnie jestem dziwna, ale ja akurat bym nie wybierala miejsca zamieszkania pod wzgledem bliskosci placu zabaw czy szkoly dla dziecka.

Rodzice raczej i tak beda jezdzic do pracy (albo ktoregos dnia wroca do niej), wiec po drodze moga gdzies tego potworka 'wyrzucic'. Odleglosci w samym miescie sa na tyle niewielkie, ze rodzice czy opiekunka moga zapakowac dziecko w wozek, wypchac torbe wszystkim czego trzeba dziecku i 'ruszyc w trase'.

A pobliski zlobek, przedszkole czy szkola moga okazac sie w koncu i tak nienajlepszym wyborem.

Moze lepszym kryterium sa mniejszy ruch samolotowy, polaczenie autobusowe (w przypadku braku samochodu), okoliczne sklepy, no i oczywiscie cena?
Agata
Awatar użytkownika
inesitka

Post autor: inesitka »

Ja mogę polecić Howald: jest park z ciekawymi ustrojstwami dla dzieci w różnym wieku, place zabaw na każdym rogu, kompleks szkolny i co najmniej jeden żłobek. Infrastruktura sklepowa, jak na Luksemburg, też nie najgorsza (poza Cactusem i przyległościami są jeszcze mniejsze sklepy osiedlowe). Poza tym jest spokojnie, na wewnętrznych ulicach nieduży ruch, więc starsze dzieci można puścić bez stresu "na dwór". Samoloty, hm, latają tu dosyć nisko, ale nie jest najgorzej. Komunikacja z centrum i Kirchbergiem niezła, sporo autobusów (w tym 4 eurobusy). W pobliżu jest kilka knajpek, kafejek itp.
Awatar użytkownika
Joanna J.

Post autor: Joanna J. »

Popieram Inesitkę
Mam dzieci i Howald sprawdza się świetnie.
Ma tę przewagę nad dzielnicami bliżej centrum, że jest bardziej przestronny i mniej ruchliwy. Dziecko nawet wyjechać na rowerku na ulicę może całkiem bezpiecznie.
Autobusów do centrum kilka , bezpośrednich na Kirchberg chyba dwa, a wyjazd na autostradę o żabi skok.
Dodam jeszcze do wymienionego stanu posiadania lasek Howaldzki i korty tenisowe.

Nie wiem dlaczego , ale jeśi chodzi o wynajem mieszkań to sporo tańszy.
JJ
Roberto

Post autor: Roberto »

Joanna J. pisze:Popieram Inesitkę
Mam dzieci i Howald sprawdza się świetnie.
Ma tę przewagę nad dzielnicami bliżej centrum, że jest bardziej przestronny i mniej ruchliwy. Dziecko nawet wyjechać na rowerku na ulicę może całkiem bezpiecznie.
Autobusów do centrum kilka , bezpośrednich na Kirchberg chyba dwa, a wyjazd na autostradę o żabi skok.
Dodam jeszcze do wymienionego stanu posiadania lasek Howaldzki i korty tenisowe.

Nie wiem dlaczego , ale jeśi chodzi o wynajem mieszkań to sporo tańszy.
Z mojej, z naszej, ostatniej wizyty do Luxu odnioslem wrazenie ze metropolia Lux-ville to iscie sielankowa stolica. Male miasto, czyste i ma wiele budynkow nowoczesnych, zieleni no i dzielnic historycznych, to mi odpowiada.
Ale mieszkac na wsi np 15km od Lux-ville to by bylo jeszcze lepiej, bo ja z zona planujemy tego "trzeciego" na najblizsza przyszlosc.

Jedon mi sie nie podoba, dlaczego w Lux Ville nie ma parkplatzow i Park Houser?
Robert
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

Roberto pisze:Jedon mi sie nie podoba, dlaczego w Lux Ville nie ma parkplatzow i Park Houser?
Roberto - a może tak bardziej po polsku? parkplatze są - tylko trzeba je poszukać
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
ODPOWIEDZ