[Poszukuję] Mała kawalerka/studio w Luksemburgu

Lokum na początek, wynajem, zakup nieruchomości...
Awatar użytkownika
Font

[Poszukuję] Mała kawalerka/studio w Luksemburgu

Post autor: Font »

Witam serdecznie,

Jako że na przełomie maja/czerwca zaczynam pracę w Luksemburgu (Amazon) poszukuję dla siebie i dziewczyny małego mieszkanka, najlepiej w spacerowej/rowerowej odległości od budynków Amazonu. Jeżeli miejską komunikacją poniżej 30 minut da się dotrzeć, też dobrze. Jesteśmy mocno niechętni w stosunku do wynajmowania pojedynczego pokoju, ale jeżeli byłoby coś ciekawego, warto rozważyć.
Jesteśmy spokojną parą projektantów/grafików którzy większość czasu pracują, a w wolnych chwilach robią w zasadzie to samo co w pracy tyle że dla siebie - czyli rysowanie, czytanie etc.

Budżet to ok 1200 euro miesięcznie (jakieś pole do negocjacji jest jeżeli byłoby warto).

Są trzy trudności:
- okres wynajmu wstępnie to 6 miesięcy (na tyle mam umowę, zakładam że zostanie przedłużona, ale w przypadku gdyby nie była trzeba wracać do kraju)
- mamy kota z którym nie chcemy się rozstawać. Mały, spokojny, niedrapiący, ogólnie nudne zwierze, śpi, je, śpi nieco więcej i każe się głaskać.
- problematyczne będzie załatwianie tego przez agnecje - ich opłaty + nieraz astronomiczne kaucje przekraczają to co mam odłożone na wyjazd (przelicznik pln na euro jest niszczący).

Jeżeli ktoś wiedziałby o jakiejś ofercie którą warto się zainteresować, byłbym wdzięczny za wszelką informację.
Jakiekolwiek opinie czy porady również są mile widziane (np. czy w ogóle jest szansa coś takiego dopaść, czy może lepiej gdzieś poza miastem i dojeżdżać pociągiem itp.).

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
prott3

Re: [Poszukuję] Mała kawalerka/studio w Luksemburgu

Post autor: prott3 »

Moja firma często obsługuje Amazon i z tego co się orientuje to Amazon jest w kilku miejscach w Lux a nawet poza miastem więc istotne jest gdzie (w której) siedzibie będziesz pracował.
Trzy najbardziej znane słowa na świecie?? ...MADE IN CHINA
Awatar użytkownika
Font

Właśnie dziś się dowiedziałem że faktycznie jest kilka siedzib, ja będę pracował w Kirchberg ;)

Ale też plany nieco się zmieniły, póki jeszcze mam "okres próbny" dziewczyna zostanie w PL w swojej robocie, ja będę wynajmował możliwie tani pokoik gdzieś w okolicy i oboje zobaczymy czy warto się na Luksembourg rzucać ;)

Pozostaje mi tylko znaleźć pokój jakiś, ale to odkładam aż dostanę konkretną datę "startu" pracy.
MaWi

Post autor: MaWi »

Mysle, ze to bardzo dobra decyzja, zeby na czas okresu probnego nie przeprowadzac sie od razu z calym dobytkiem do Luksa. To zawsze mozna zrobic pozniej. Co do wynajmu - takze uwazam, ze najlepiej wynajac na poczatku tanio jakis pokoj. Trudno bedzie to zalatwic na tak krotki okres przez agencje, ale moze uda ci sie prywatnie - moze nawet na tym forum. Zdarzaja sie u nas tego typu ogloszenia, chocby tu: https://polska.lu/forum/94 ; Na marginesie - Kirchberg to jedna z najdrozszych dzielnic, jesli nie najdrozsza. Niestety dzielnice pozostajace w bezposredniej bliskosci Kirchbergu takze do tanich nie naleza. Kirchberg jest natomiast swietnie skomunikowany z peryferiami (dzieki wezlowi autostradowemu znadujacemu sie na polnocno-wschodniej pierzei tej dzielnicy; jesli chcesz te pol roku przezyc dosc oszczednie, rozwaz powaznie lokalizacje znajdujace sie czy to na wschod czy na polnoc od miasta Luksemburga. Oczywiscie, jesli bedziesz tu dysponowal wlasnym srodkiem transportu, bo komunikacja dalekobiezna co prawda istnieje, ale kursuje rzadko i nie wszedzie.

Dojazd na Kirchberg z takich miejscowosci jak Lorentzweiler, Junglinster czy chocby nawet Mersch to obecnie 10 minut; z reguly dluzej jedzie sie na Kirchberg z centrum miasta.... Oczywiscie na autostradzie zdarzaja sie korki, ale obecnie w Luksemburgu korki to codziennosc i to tak samo w centrum jak i na obwodnicach. No, coz... infrastruktura drogowa wybudowana zostala dla jakichs 50-80 tys. mieszkancow. Obecnie mieszka tu prawie 120 tys. a drugie tyle dojezdza do codziennie do pracy z Niemiec, Francji i Belgii.
Awatar użytkownika
prott3

Post autor: prott3 »

Sporo ludzi z Amazona "mieszka" w Legere Hotel w Munsbach.Nie wiem na jakiej zasadzie to się odbywa bo nie jest to tani hotel a z tego co widziałem wynika że to Amazon płaci za pobyt.Jest tam dość duża rotacja ale cały czas słyszę "naszych" więc jeśli masz kontakt z kimś kto jest już tu na miejscu to zapytaj o ten hotel.
Trzy najbardziej znane słowa na świecie?? ...MADE IN CHINA
Awatar użytkownika
Font

Dzięki za porady.

Więc tak, auta własnego w Luxemburgu mieć nie będę, skazany jestem na transport publiczny, rower lub dylanie pieszo ;) więc będe poszukiwał pokoju gdzieś w takim zasięgu. Hotel domyślam się że Amazon dla nomadów ma - czyli tych którzy skaczą co rusz między oddziałami, mi raczej nie przypadnie ;)

W zasadzie tylko ogłoszenia prywatne wchodzą w grę, nie stać mnie na opłaty dla agencji, muszę też starać się unikać kaucji (przynajmniej tej większej niż jedna wartość czynszu). Obserwuję już grupy na facebooku i parę stronek temu poświęconych, gorzej że parcie widzę dość silne, każdy post momentalnie kończy się 30stoma osobami chętnymi. No nic, mam jeszcze jakis miesiąc, trzeba będzie ostro polować.

Złożę potem osobny post, ale jakby ktoś coś wiedział, niech pisze ;)
IronBone

Post autor: IronBone »

Może ta propozycja będzie ok:
https://polska.lu/forum/94/19457?p=71394#p71394
Awatar użytkownika
Font

No wygląda bardzo spoko, dzięki, gdzieś mi uciekło.
Zadzwonię jutro, będę już znał dokładną datę rozpoczęcia pracy.
ODPOWIEDZ