rent guarantee letter

Lokum na początek, wynajem, zakup nieruchomości...
annielika

rent guarantee letter

Post autor: annielika »

Dzien dobry wszystkim,

niedlugo wraz z mezem przeprowadzamy sie do Luksemburga. On dostal prace, ja bede szukala. I bardzo sie ciesze, ze znalazlam to forum i ze w tym malym panstewku jest tylu Polakow:)

Moje pytanie dotyczy tego co w temacie, czyli rent guarantee letter, czy jak to sie tam nazywa po francusku. Co to w praktyce oznacza? Ze pieniadze beda zamrozone? Czy je musze miec na koncie caly czas, czy to jest kwota, ktora bedzie do odzyskania?

Jesli juz gdzies temat byl walkowany, to przepraszam za powtorki.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

Pieniądze dajesz do ręki właścicielowi lub blokujesz na koncie. Będą zamrożone. Zwrot dostajesz po wyprowadzce, jeśli właściciel uzna, że nic nie zniszczyłaś.
zzz

Post autor: zzz »

anwi pisze:Pieniądze dajesz do ręki właścicielowi lub blokujesz na koncie. Będą zamrożone. Zwrot dostajesz po wyprowadzce, jeśli właściciel uzna, że nic nie zniszczyłaś.
Niezupelnie. U mnie wlasciciel czeka na rozliczenie kosztow ogrzewania. Administracja pobierala zaliczki co miesiac i jezeli wyjdzie niedoplata, to roznica pojdzie z kaucji. A administracja chyba sie nie spieszy z rozliczeniem, bo czekam juz 2 miesiace od odczytania licznikow.
annielika

Bardzo wam dziekuje za pomoc. Teraz mi sie juz troche rozjasnilo i bardziej rozumiem o co chodzi z ta kaucja. :)
Awatar użytkownika
anwi

To było w skrócie i bardzo ogólnie. Oczywiste, że każdy z nas ma różne doświadczenia. U nas przy trzech przeprowadzkach nie było nigdy żadnych problemów. Pieniądze blokowaliśmy na koncie, po rozwiązaniu umowy z właścicielem wysyłał on od razu list polecony do banku i pieniądze do nas wracały. Zero problemów, zero czekania.
annielika

Teraz juz sie orientuje o co chodzi z ta gwarancja. Mam jeszcze jedno pytanko... szukajac mieszkania na athome.lu widze, ze jest jedna oplata "Loyer", ok to samo przez sie sie rozumie, ale do tego sa jeszcze "Charges". Czy ktos wie co zazwyczaj w Luxie wlicza sie w te Charges? Obecnie mieszkam w Atenach i tutaj jest to zazwyczaj oplata usredniona, w ktora wliczone sa oplaty za sprzatanie, elektrycznosc (swiatlo na klatce, winde) i ogrzewanie w zimie. Czy to rowniez tak dziala w Luksemburgu?
Awatar użytkownika
anwi

W opłatach mieści się zazwyczaj wywóz śmieci, kanalizacja, ryczałt za wodę i ogrzewanie, czasem TV, sprzątanie części wspólnej, oświetlenie na klatce schodowe, winda (jeśli jest w budynku). A tak na dobrą sprawę wszystko zależy od umowy, tam powinny być szczegóły, bo w każdym mieszkaniu może być inaczej. Prąd trzeba załatwić osobno. Jak to zrobić:
http://www.polska.lu/informatorium/codalej.html
A tutaj do poczytania:
http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=3123
http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=696
annielika

anwi, bardzo bardzo dziekuje za info.
ODPOWIEDZ