Strona 1 z 1

Pytanie dla milosnikow drożdży

: 08-06-2011, 12:00
autor: MaWi
W zwiazku z kleska urodzaju porzeczek w naszym ogrodzie, znalezlismy sie w powaznych tarapatach. Po wykonaniu wszelkich mozliwych przetworow z tych owocow (galaretki, dzemy, soki, a nawet nalewki) pozostalo juz tylko jedno – wrzucic reszte do gasiora i poczekac, az zamieni sie w cudowny sposob w wino.

No, tak, tylko skad w Luksemburgu wziac drozdze winne? Czy ktos wie? Widzial? Sam ma i nie uzywa? I jak to sie po ichniemu nazywa, jesli juz szukac w sklepie? Weinhefe? Levure du vin?

Nie wierze, by w kraju winem plynacym tego typu staff byl niedostepny... Pomocy!

: 08-06-2011, 12:56
autor: xtheo7
Drozdze to levure (po Fr).
Jedz nad Mozele, urwij ze dwie kiscie winogron, rozgniec je i wsadz je do cieplej, lekko poslodzonej wody na 2 dni. W ten sposob orzymasz "zakwas", zawierajacy naturalne, szlachetne drozde znajdujace sie glownie na powiezchni skorki i na szypulkach. W trakcie fermentacji twojego porzeczkowego brewazu (bo slowo wino rezerwuje wylacznie do trunku z winogron), zasiarkuj je oparami spalonej siarki, co skutecznie wykonczy wszystkie nieszlachetne szczepy drpzdzy.

: 08-06-2011, 13:11
autor: MaWi
Xtheo, plan wybitnie szczwany. Problem jedynie w tym, ze nie wiem jak nad Mozela, ale u mnie w ogrodku winorosl dopiero co ma kwiatki, a gdzie jej tam do posiadania kisci winogron (chocby nawet tych najmalusienienkiejszych). Myslisz, ze w Remichu czy innym Schengen na winoroslach wisza juz kiscie?

A mimo to, nie potrafie jednak uwierzyc, ze w kraju, gdzie kazdy pedzi (wiem z pierwszej reki, bo od sasiadow), nie mozna w sprzedazy detalicznej dostac tych jakze waznych dla czlowieka grzybkow ;)

Zapytam wieczorem sasiada, jak wroci z roboty, ale mimo wszystko mam ciagle nadzieje, ze na polska.lu ktos bedzie to wiedzial. Bo przeciez na polska.lu mozna sie wszystkiego dowiedziec, nieprawdaz? <mrgreen>

: 08-06-2011, 14:23
autor: bamaza42
MaWi pisze:Zapytam wieczorem sasiada
- no i to chyba najsluszniejsza koncepcja - zapytac u zrodla - wszak jak pedzi, to wie gdzie drozdze takowe nabyc.....albo jak zastapic.... :p

: 08-06-2011, 15:23
autor: xtheo7
Ostatecznie mozesz zadzwonic do Vins de Moselle i sie grzecznie zapytac, czy nie maja kilku drozdzy winnych.

Jedno co mnie dziwi, ze juz masz dojrzale porzeczki, bo u mnie sa jeszcze bardzo kwasne. To zapewne ten specjalny, wysokogorksi klimat ....

: 08-06-2011, 17:11
autor: irja28
Drożdże widziałam w Delhaise w Larchoette ;) 45 centów to cudo kosztuje.
Małe kwadratowe kostki w niebieskim papierku: levures
Powodzenia!

: 08-06-2011, 17:42
autor: IronBone
Jak w kostkach to chyba bardziej nadają się na bimber a nie na wino.

: 08-06-2011, 18:18
autor: kajapapaja
irja28 pisze:Drożdże widziałam w Delhaise w Larchoette ;) 45 centów to cudo kosztuje.
Małe kwadratowe kostki w niebieskim papierku: levures
to są zwykłe drożdże spożywcze, nie nadają się do pędzenia wyrobów wino-podobnych...

: 08-06-2011, 21:06
autor: irja28
przykro mi, ja nie pędzę więc nie znam się zbytnio :)

: 09-06-2011, 09:46
autor: anwi
kajapapaja pisze:wyrobów wino-podobnych
A dlaczego "winopodobnych"? Bo Francuzy tak twierdzą? Od zawsze robi się wina nie tylko z winogron, więc bez przesady, proszę <roll>

: 09-06-2011, 10:35
autor: hala
anwi pisze:
kajapapaja pisze:wyrobów wino-podobnych
A dlaczego "winopodobnych"? Bo Francuzy tak twierdzą? Od zawsze robi się wina nie tylko z winogron, więc bez przesady, proszę <roll>
Wino robi się z winogron.
Owszem w pewnych regionach z buraków. Pija się tam też ruskiego szampana.

" szampanskoje i frukty ! - a imienno ? - spirit i ogurcy "

: 09-06-2011, 11:35
autor: anwi
Gratuluję wyrafinowanego poczucia humoru. Wina owocowe wytwarza się OD WIEKÓW z różnych owoców (jabłek, porzeczek czy wiśni), zwłaszcza w krajach, w których nie rosną krzewy winorośli. To lobby OIV chciało zawężenia definicji wina.

A co do buraków, no cóż, może nie będę rozwijać tematu...

: 09-06-2011, 14:49
autor: Borys
hala pisze:
anwi pisze:
kajapapaja pisze:wyrobów wino-podobnych
A dlaczego "winopodobnych"? Bo Francuzy tak twierdzą? Od zawsze robi się wina nie tylko z winogron, więc bez przesady, proszę <roll>
Wino robi się z winogron.
Owszem w pewnych regionach z buraków. Pija się tam też ruskiego szampana.

" szampanskoje i frukty ! - a imienno ? - spirit i ogurcy "
Hala !

Jak zwykle nie jestem fanem Twoich postow tak za tego jednego bym Ci kliknal "like" jak na fejsbuku.

: 09-06-2011, 20:01
autor: izakop

: 23-06-2011, 18:14
autor: kajapapaja
odświeżam wątek - widziałam takowe drożdże winne w Leclercu w Thionville (zjazd ja do Decathlona)