Gdzie w miescie jest Ikea?
Ogladalam reportaz na vox o Ikei w Luksemburgu, niestety nie znam adresu. Czy ktos wie?
W powiecie arlonskim, a tak dokladnie to TUTAJkatarzyna pisze:Najbliższa IKEA w Luksemburgu znajduje się w Belgii
=========
"– Przepraszamy. Taras widokowy nieczynny. Najbliższy czynny taras widokowy dla odprowadzających we Wrocławiu!" <mrgreen>
No popatrz, a moglabym przysiac, ze möwili o Luksemburgu, to byl Spiegel-TV, jeszcze pamietam taka informacje, ze niektöre produkty sa tu tansze niz w Niemczech, co mnie dosc zdziwilo.
Re: Gdzie w miescie jest Ikea?
A nie mowili przypadkiem o Prowincji Luksemburg? Bo ta znajduje sie oczywiscie w Belgii.amelka pisze:No popatrz, a moglabym przysiac, ze möwili o Luksemburgu, to byl Spiegel-TV, jeszcze pamietam taka informacje, ze niektöre produkty sa tu tansze niz w Niemczech, co mnie dosc zdziwilo.
A sama IKEA znajduje sie 50-100m od granicy z Luksemburgiem.
A to by mnie tez bardzo zdziwilo, bo w zasadzie wszystko co kupilismy w Ikei pochodzilo z Saarlouis w Niemczech wylacznie dlatego, ze... tam bylo tansze niz w Arlon. I to czasami nawet sporo tansze. No, ale nie jestesmy takimi fanami Ikei, zeby rozkupywac ich caly asortyment, wiec moze cos z tego, czego w Saarlouis nie kupilismy jest akurat tansze w Arlon... kto wie, wszystko jest mozliwe.amelka pisze:jeszcze pamietam taka informacje, ze niektöre produkty sa tu tansze niz w Niemczech, co mnie dosc zdziwilo
Nie chcę się powtarzać, ale na jednych zakupach (wcale nie w dużych ilościach) wyszło nam jakieś 150 euro różnicy. Zresztą zawsze, zanim pojadę do IKEI, sprawdzam ceny w Internecie, czy się opłaca. I, jak dotychczas, opłacało się. A więc - co kto woli.bamaza42 pisze:eeetam...tansze o roznice w VAT....za to plus paliwo...
Myślę, że z tym jest bardzo różnie, i najlepiej sprawdzić ceny zanim pojedzie się na zakupy. Generalnie jest pewnie tak, że niektóre artykuły są trochę tańsze, a inne trochę droższe, tak żeby "bilans wyszedł na zero".MaWi pisze:A to by mnie tez bardzo zdziwilo, bo w zasadzie wszystko co kupilismy w Ikei pochodzilo z Saarlouis w Niemczech wylacznie dlatego, ze... tam bylo tansze niz w Arlon. I to czasami nawet sporo tansze. No, ale nie jestesmy takimi fanami Ikei, zeby rozkupywac ich caly asortyment, wiec moze cos z tego, czego w Saarlouis nie kupilismy jest akurat tansze w Arlon... kto wie, wszystko jest mozliwe.
Ostatnio na przykład kupowałem stół, który akurat najtańszy był w be (we fr o 10 a w de o 25% drożej). Krzesła też były tańsze, ale nie tak znacznie.
Dodatkowe plusy IKEI w Arlon to:
- jest najbliżej
- karta Ikea Family - czasami można za pół ceny kupić coś, czego normalnie nie wzięłoby się za darmo
- jak jest coś dużego do kupienia można wypożyczyć "kangura" - sprawdziłem jak to działa w sobotę i jestem bardzo zadowolony (no i wracając mogłem choinkę na śmietnik wywieźć
A może ktoś wybiera się przypadkiem do Metz? Mają tam akurat półkę na buty, która w Arlon ma być dopiero ze 5 tygodni
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Mark Twain
Zgadzam sie z przedmowca w calej rozciaglosci. Byc moze to jakos umknelo miedzy wierszami, ale wybierajac sie do Ikei ja zawsze sprawdzam najpierw cenniki na .be, .fr i .de i dopiero potem decyduje sie na kierunek najazdu. Jakos tak zawsze wychodzilo, ze .de miala najtansza oferte w dziedzinie mnie interesujacej, ale zdaje sobie sprawe, ze niektore artykuly w Arlon sa tansze, wiec rzeczywiscie – ogolnie i bez wczesniejszego planowania bilans moze wyjsc na zero. Ponadto trzeba stwierdzic, ze od czasu podwyzki MwSt w Niemczech pewne relacje cenowe nie sa juz tak atrakcyjne jak to drzewiej bywalo. No i koniec koncow – jako, ze Ikea Deutschland nie placi mi za naganianie klientow, to nie bede juz wiecej sie na ten temat wypowiadal. <mrgreen> Niech kazdy sobie sam zobaczy, pojedzie i zaoszczedzi (albo straci) na wlasna reke (czy raczej kieszen)wilqs72 pisze:Myślę, że z tym jest bardzo różnie, i najlepiej sprawdzić ceny zanim pojedzie się na zakupy.