Drewno yellowwood - zaplace 6 dobrymi winami za info

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
Awatar użytkownika
digilante

Drewno yellowwood - zaplace 6 dobrymi winami za info

Post autor: digilante »

Zaplace z najwieksza przyjemnoscia szescioma dobrymi winami forumowiczowi ktory / forumowiczce ktora zakonczy moje bezowocne poszukiwania tego drewna.

Chodzi o:

- Drewno w stanie surowym, czyli belki, dechy
- W wiekszych ilosciach, czyli zakup 1 metra szesciennego lub wiecej
- W rozsadnej cenie, czyli ponizej 2000 euro za metr szescienny
- Do zakupu w jednym z panstw UE

Za te wszystkie nazwy nie dam glowy, ale jestem raczej pewny.

Po angielsku: Yellowwood, Cape Yellowwood, Real Yellowwood
Po niemiecku: Steineibe, Breitblättrige Steineibe
Po holendersku: Geelhout
Po francusku: Podocarpus latifolius

Jest to drewno z Afryki, zdatne do budowy mebli. Nie uwierze ze nie mozna dostac w Europie, ale narazie oprocz kawaleczkow na ebay to nie mam szczescia.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

Po francusku: Podocarpus latifolius
niestety to nie po francusku tylko łacina
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem,
.. toż to nie piwo !
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

a zwykła sośnina nie wystarczy?

Podocarpus latifolius - to jakiś gatunek drzewa iglastego, isn't it? ;-)
i obawiam się, ze w Europie tego nie dostaniesz - takie drewno jest sprowadzane na zamówienie i w związku z tym - musi odpowiednio kosztować.....
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Stary - jako ze studiowalem lacine osiem lat, to tez wiem ze to nazwa botaniczna ;) Niestety ubogi jezyk francuski nie ma odpowiednika, i jak z francuskim stolarzem rozmawialem to uzywal nazwe prosto z laciny.

Kajapapaja - iglaste tak, ale wpadnij do nas ponownie zobaczyc roznice miedzy sosna a tym ;) Jak niebo a ziemia. Jest to bardzo znane drewno, i liczone w kregu pieknych drewien egzotycznych ktore mozna czesto dostac. Na razie mam oferte z RPA za 2700 euro + Lux TVA na wartosci samego drewna (koszt transportu wyzszy niz drewna). Dla tego sie pytam, bo normalnie dobre egzotyczne drewno kosztuje od 1500 euro za metr szescienny. Gdyby jakis sklep to mial, to wlasnie bylo by w takiej cenie.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

Gdzieś wyczytałem ze na handel znajdowało się ok 20-30m3 (na rok????) właśnie w RPA w cenach ok 2000€ a to było kilkanaście lat temu
ODPOWIEDZ