Piec Buderus - pytanie techniczne

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
Awatar użytkownika
hurakami

Piec Buderus - pytanie techniczne

Post autor: hurakami »

Czy ktos mi moze powiedziec, czy brak zewnetrznego wskaznika temperatury do olejowego pieca Buderus ma zasadnicze znaczenie dla jego funkcjonowania i powoduje ewentualne nieracjonalne zuzycie oleju?
Pytalem swoich hydraulikow, ale nie dali mi jednoznacznej odpowiedzi, typu - "tak, koniecznie trzeba zamontowac taki wskaznik", lub "nie, nie ma on zasadniczego zanaczenia dla funkcjonowania pieca".

Z gory dziekuje za odpowiedz
h
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

TO dziwne !!!
albo masz jakaś przedpotopowa instalacje z lat 50 tych

tak samo w tamtych latach nie było podobnych wskaźników w samochodach oprócz szybkościomierzy który istnieje bodajże od tylko 100lat kiedy bylem piękny i młody <brum>
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem,
.. toż to nie piwo !
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Ja mam Buderus z roku 2008, ktory ma wskaznik. Tlumaczyli mi ze wskaznik tylko wskazuje temperature i z tego wydaje mi sie ze to nie ma nic wspolnego z dzialaniem pieca. Wszystko polaczone z dzialaniem pieca jest ustawiane na control panel, i tam tylko grzebia jak cos jest nie tak.
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

drogi hurakami,

czujnik temperatury ma zasadnicze znaczenie dla funkcjonowania pieca. bez niego piec chodzi zawsze na maksa, bez potrzeby. np dzis mamy 13stponi i moj piec przyhamowal, grzejniki letnie. gdybym nie mial czujnika powinienem przebiec sie po calym domu, aby skrecic grzejniki. mysle, ze oplaca sie zainwestowac w taki drobiazg, zwlaszcza, ze ogrzewasz ladnych pare m3.

pozdrowienia z cieplego poludnia!
ps. czy u was juz zima?
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Jespere, ale hurakami pyta o WSKAZNIK a nie CZUJNIK, a to nie zawsze jeden instrument. Indicator, versus sensor or thermostat. Tez mysle ze chodzi o sam piec a nie indywidualne grzejniki.

No ale po za tym to przyznam ze sie nie znam - w Afryce nie ma takich rzeczy. Tu w domu zamknelismy dzwi od pieca na zamek, i trzymamy sie z daleka tego monstrum <mrgreen>
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
hurakami

Post autor: hurakami »

Koledzy!

Bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Oczywiscie chodzilo mi i o wskaznik i o czujnik razem wziete - nie mam go, mimo, ze piec jest nowy (cala instalacja z 2007). Rozumiem, ze jego brak to niedopatrzenie ze strony firmy montujacej instalacje.

Mam juz oferte na taki czunik (260 EUR z montazem), wiec jak rozumiem, gra jest warta swieczki.

Pozdrawiam Was serdecznie,
h
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

260 € zwroci sie w pierwszym sezonie.

ale dziwi mnie, ze nowa instalacja zostala zalozona bez niego. jaka firma robila? co na to teraz mowia? no i co na to buderus??? siedziba buderusa jest w esch.

to nie jest normalne, ze ci go nie zainstalowali razem z piecem. chyba, ze sam nie chciales.
ODPOWIEDZ