telewizja z kabla

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
Awatar użytkownika
jespere

telewizja z kabla

Post autor: jespere »

Wlasnie zorientowalem sie, ze moj dostawca telewizji przez kabel (ELTRONA) robi mnie w konia.
Mam polaczenie analogiczne i od kilku dni zauwazylem, ze oferta kanalow dostarczanych przez ww. firme spadla o jakies 30%.
Gdy zadzwonilem do ich centrali, zostalem poinformowany, ze przechodzimy na system cyfrowy i musze u nich kupic dekoder za 129€, zeby znowu miec te same programy co dawniej.
Eltrona zmienila warunki kontraktu bez informowania klientow (pan tlumaczyl mi, ze informacja jest w prasie i w smieciogazetkach dostarczanych przez poczte).

Innymi slowy placisz to samo, ale masz nagle duzo mniej programow. Do tego na deser: chwilowo nie maja dekoderow.

Napisalem juz do nich ostry list w ktorym domagam sie zwrotu pieniedzy zaplaconych za biezacy kontrakt. Zobaczymy co odpisza.

Poki co chcialem sie zapytac jakie sa inne mozliwosci w Lux. Chodzi mi o podstawowy pakiet programow FR i D. Ktos ma moze tv z poczty?

Pierwszy raz w zyciu zastanawiam sie nad antena satelitarna. Czy to jest tansze rozwiazanie, czy tez niekonczace sie problemy z dekoderami roznych systemow?

Bede wdzieczny za wszelkie porady.
Awatar użytkownika
byly

Post autor: byly »

przewazajaca wiekszosc niemieckich programow telewizyjnych jest niekodowana, wiec bedzie odbierac na kazdym dekoderze SAT-TV, wez sobie cyfre+ z Polski, bedziesz miec wszystkie polskie programy plus HBO i Canal+, gdzie nawet mozna przelaczac jezyk na wersje oryginalna, do tego bez problemu bedziesz odbierac wszystkie glownie programy niemieckie.

Co do francuskich nie wiem, czy ich telewizja jest kodowana
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

Francuskie i belgijskie oraz luksemburskie możesz odbierać przez tnt (DVB-T) i zewnętrzna lub wewnętrzna antenka albo nawet kupując dla siebie dekoder DVB-S (sat ) do odbioru francuskich z tnt (i gratisowych niemieckich)

możliwe jest ze twój odbiornik telewizyjny posiada już tuner dvb-t a może i nawet dvb-s

ten eltrona i inni podobni narzucają swoje zmiany (opłacone przez klientów)

przypuszczam ze w kontrakcie powinna być możliwość zerwania umowy z powodu zmian nie spowodowanych przez klienta a za oszczędzone pieniądze sfinansowanie zastępstwa np cyfrowym polsatem dla polskich programów (jak pisał były) + dvn-t dla lokalnych

dudelange nadaje te

RTL Télé Lëtzebuerg (Kanal 27)
- den 2ten RTL (K27)
- M6 (F) (K7)
- RTL TVI (B) (K24)
- CLUB RTL (B) (K24)
- PLUG TV (B) (K24)
- RTL4 (NL) (K24)
- RTL5 (NL) (K24)
- RTL7 (NL) (K24)
- RTL8 (NL) (K7)

belgia nadaje to:

Le service public francophone offre les programmes de 4 chaînes de télévision et de 5 chaînes radio :
 La Une, La Deux, La Trois, Euronews (en français).
 La Première, VivaCité Bruxelles, Musiq3, Classic 21 et Pure FM.
Le bouquet radio comprend également BRF 1. En zone frontalière, il est également possible, au cas par cas, de recevoir des chaînes de la région limitrophe.

a Francja ma 18 bezpłatnych programów
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

jespere pisze:i musze u nich kupic dekoder za 129€
niektóre odbiorniki tv maja ten dodatek w wyposażeniu ale żeby działał z Eltona przypuszczam ze trzeba tam wsadzić jakąś kartę

tez ciekawe do porownania tylko z poczatku 2009

http://www.ulc.lu/Uploads/Konsument_Men ... evison.pdf
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

dzieki za informacje. ciagle nie wiem co zrobic. wlasnie dowiedzialem sie, ze do telewizji z dekoderem potrzebuje przeciagnac przez cala chate kabel sieciowy. po prostu zalamka...
realne koszty instalacji np przez p&t:
-min 200€ instalacja w domu (m.in. przeciagniecie kabla sieciowego)
-dekoder wliczony w cene abonamentu
- abonament 20€ za dekoder bez dysku twardego i mozliwosci zapisu - a wiec 240€/rok!
25 z dyskiem
- mam d-gi telewizor - potrzebny drugi dekoder i kabel!

Ludzie, wyglada na to, ze posiadanie podlaczenia do jakiejkolwiek telewizji (ktorej i tak prawie nie ogladamy) staje sie powoli sprawa elitarna i droga.

Musze sie jeszcze wiecej dowiedziec na temat sat-tv.
ODPOWIEDZ