witam wszystkich!
zagladam tu od dłuzszego czasu - dziś dostaliśmy potwierdzenie - jedziemy do Luxemburga:-)
słowo honoru - przeczytałam wszystkie stare watki dotyczace ciazy/porodu/dzieci dalej mam jednak wiele pytań... głownie dotyczących tego - jak sprawnie przeskoczyć z jednego syystemu w drugi będac w połowie ciąży. Mam europejska karte zdrowia, wlasna firme w Polsce (gdzie płące ubezpieczenie), przyjezdzamy ze Szwecji.
- Nie chodzi mi wiec o zadne zasiłki lecz procedury, wybor poloznej / lekarza / szpitala.
- czy w Lux istnieje forma zwiazku partnerskiego/konkubinatu aby przywileje pracownicze =nie-meża obejmwoały takze partnerkę w ciąży?
dzięki, pozdrawiam i do usłyszenia!!!!
Ciąża (raz jeszcze)
Witaj Rajtko:)
Pierwsze co powinnas zrobic to udac sie do pobliskiego ginekologa(moge Ci kilku polecic w zaleznosci od preferowanego jezyka komunikacji) i on najlepiej Ci doradzi co robic dalej. Ja mialam spotkania z polozna dopiero w 8 miesiacu, wiec jeszcze masz czas skoro dopiero w polowie jestes, a na takie spotkania jak i na polowkowe, wizyta u anestezjologa, pobieranie krwi oraz wizyte w szpitalu itd itp ginekolog Cie skieruje, albo przynajmniej poda numery telefonow pod ktore bedziesz musiala zadzwonic. Co do konkubinatu to owszem istnieje tu co takiego jak PACS, ktory zawiazuje sie w urzedzie miasta po dostarczeniu wszystkich niezbednych dokumentow i wtedy zostaniesz podpisana pod ubezpieczenie partnera.
Mam nadzieje ze pomoglam choc troche w razie kolejnych pytan pisz smailo,
Pozdrawiam
Ania
Pierwsze co powinnas zrobic to udac sie do pobliskiego ginekologa(moge Ci kilku polecic w zaleznosci od preferowanego jezyka komunikacji) i on najlepiej Ci doradzi co robic dalej. Ja mialam spotkania z polozna dopiero w 8 miesiacu, wiec jeszcze masz czas skoro dopiero w polowie jestes, a na takie spotkania jak i na polowkowe, wizyta u anestezjologa, pobieranie krwi oraz wizyte w szpitalu itd itp ginekolog Cie skieruje, albo przynajmniej poda numery telefonow pod ktore bedziesz musiala zadzwonic. Co do konkubinatu to owszem istnieje tu co takiego jak PACS, ktory zawiazuje sie w urzedzie miasta po dostarczeniu wszystkich niezbednych dokumentow i wtedy zostaniesz podpisana pod ubezpieczenie partnera.
Mam nadzieje ze pomoglam choc troche w razie kolejnych pytan pisz smailo,
Pozdrawiam
Ania