Pacjenci bez granic- zwrot kosztów leczenia w PL przez CNS

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
Awatar użytkownika
Iv.

Pacjenci bez granic- zwrot kosztów leczenia w PL przez CNS

Post autor: Iv. »

Witam,

Czy ktoś może się orientuje, jak po przyjęciu unijnej dyrektywy "Pacjenci bez granic" będzie wyglądał zwrot kosztów leczenia w Polsce przez CNS?

http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/4 ... ogaci.html

Do tej pory jeżeli musiałam pójść w Polsce do lekarza, zwracano mi w Luksemburgu tylko pieniądze do wysokości kwoty którą zapłaciłby NFZ. Co się nijak ma do rachunku wystawianego przez lekarza w prywatnym gabinecie, gdzie szłam, bo w tym przypadku NFZ płaciłby okrągłe zero...

W Polsce twierdzą że teraz - w przypadku leczenia za granicą - będą zwracali koszty leczenia do wysokości stawki wyznaczonej przez NFZ. Czy analogicznie będzie w przypadku osób mieszkających w Luksemburgu i leczących się np. w Polsce?
Na zielonej trawce, raz dwa trzy; pasły się pratchawce, raz dwa trzy; mówił jeden do drugiego: nie mam cewki Malpighiego.
Borys Vian, Jesień w Pekinie
Awatar użytkownika
dasty

Post autor: dasty »

przed ok. 2 tygodniami mialam w rece odpowiedz CNSu na wyslane im rachunki dentystyczne od polskiego lekarza. Brzmialo to mniej wiecej tak, ze CNS sprawdzi taryfikator z NFZ i zwroci za leczenie w PL wg polskiej taryfy.
Awatar użytkownika
Iv.

My mieliśmy wcześniej analogiczne odpowiedzi od CNS, ale 8 czerwca weszła w życie ta dyrektywa i miałam nadzieję, że może ktoś wie, czy to coś w Luksemburgu zmieniło.
Na zielonej trawce, raz dwa trzy; pasły się pratchawce, raz dwa trzy; mówił jeden do drugiego: nie mam cewki Malpighiego.
loskrameros

Post autor: loskrameros »

Iv. pisze: ale 8 czerwca weszła w życie ta dyrektywa
Lacinnicy mawiaj "prawo nie dziala wstecz"... a ja powiadam "prawo nie dziala natychmiast!" :-)
Problem w tym ze dluga droga przed nami... Rada klepnela dyrektywe - extra! Ale teraz ...poczekamy az zostanie opublikowana w OJ, potem vacatio legis tj czas od daty publikacji do wejscia w zycie, a potem zaczyna sie historia ze specyfika dyrektywy. Mianowicie, dyr. adresowana jest do panstw czlonkowskich, ktore za zadanie maja jej implementacje/transpozycje/wprowadzenie (jak zwal, tak zwal) do krajowych porzadkow prawnych. Dopiero po uplynieciu danego deadline'u dyrektywa pod postacia przepisow krajowych (ktore swoja droga przechodza podobna droga: przyjecie przez parlament, publikacja w Dz. Urz., vacatio legis, wejscie w zycie) zaczyna swoje nowe zycie ...albowiem faktycznie siega obywateli...
Nie grzebalem zanadto w "legislative history" wiec nie wiem ile czasu jest na implementacje (to najdluzszy skladnik nieuchronnego oczekiwania) ale obstawiam ze min. rok. Cierpliwosci zatem zycze ;-)
PS. Luksemurg czesto sie spoznia z implementacja. Jesli tak bedzie w tym przypadku, wowczas -jesli dyr. spelni pewne przeslanki (nadaje prawa, jest bezwarunkowa i precyzyjna)- mozna sie powolywac na jej przepisy bezposrednio przed sadami krajowymi. bla bal bla bo komu by sie chcialo ;-) powodzenia! ;-)
Awatar użytkownika
Iv.

Dzięki!
Czyli jeszcze przynajmniej przez rok lepiej unikać w Polsce służby zdrowia niezakontraktowanej przez NFZ, bo ta zakontraktowana sama unika ubezpieczonych poza granicami Ojczyzny.
ODPOWIEDZ