Strona 1 z 1

Jedzenie: jak sie nazywa tutaj....

: 08-01-2010, 20:41
autor: digilante
1. "self-raising flour" po angielsku, jak to by tutaj bylo?

2. Pol-wedzony kawal szynki, w siatce, z jednej strony mieso, z drugiej grubsza warstwa tluszczu. Normalnie waga okolo 1.5 do 2.5 kilo, do zrobienia samemu w piekarniku. Cos jak w obrazku:
http://www.countrystoremeats.com/Images ... eham-b.jpg

(aha, i gdzie by takie cacko kupic?)

: 08-01-2010, 20:45
autor: bamaza42
digi...ale Ty to masz zachciewajki..... :)

: 08-01-2010, 20:52
autor: aliza
Hm... Yyyyy....
Nie, ja tegoż rodzaju nie posiadam w spiżarce :D ale gdybym miała to podejrzewam, że nie zdążyłabym się podzielić <mrgreen> <mniam>

: 08-01-2010, 21:01
autor: digilante
Zonie juz przyzekam od paru lat ze zrobie (w piekarniku i w "zupie" z piwa ciemnego)... troche sie teraz uwziela, wiec nie mam juz wyjscia ;)

: 08-01-2010, 21:07
autor: bamaza42
...ale co chcesz zrobic?.....szynke pieczona?....to na Wielkanoc chyba sie robi?...(a moze na Boze Narodzenie - u nas?....w Szwecji na Wielkanoc....taka bejcowana szyneczka pieczona w piekarniku....mniammmm!...i potem walka o skorke przypieczona.... :) )

: 08-01-2010, 23:33
autor: digilante
Nie mam pojecia kiedy sie robi - raczej wtedy jak sie chce ;-) Ale tak to nigdy sie nie zrobi jak mi ktos nie powie gdzie to kupic. Anyone, anyone?

: 09-01-2010, 10:38
autor: panda


takie coś widziałem w Polsce, w sklepach, można też we własnym zakresie (dobre mięso, drewno, sznurek, jakaś beczka <mrgreen> etc) , a w okolicy to zobacz może tam http://www.fleischerei-klassen.com/angebote.htm

a tutaj http://www.wikihow.com/Make-Self-Rising-Flour jest wskazówka, jak sobie takie coś samemu zrobic ;)

Niestety nie wiem jak się nazywa jedno i drugie tutaj, więc de facto nie odpowiadam na Twoje pytania, wybacz.
pozdr.

: 09-01-2010, 11:48
autor: dslonce
Dla mnie ostanio nawet zwykla mąka wyszla self-rising... Miały być brownies z zakalcem, a wyszedl pieknie wyrośnięty murzynek... zupelnie bez sody czy proszku do pieczenia... totalna porażka ;)

: 10-01-2010, 23:56
autor: byly
po niemiecku to powinno sie nazywac "Krustenbraten" albo "Schinkenbraten"

http://www.marions-kochbuch.de/rezept/1046.htm


Mieso nazywa do kupienia u rzeznika nazywa sie

- Schweinebraten mit (Fett)Schwarte

ew. mozesz poszukac pod pojeciem

Schinkenbraten

http://www.wuenschs.de/images/sortiment ... en8320.jpg

a tak w ogole, to wcale sie nie musisz starac samemu, idz do delikatesow "Schlemmermeyer" w centrum Trier, na glownym deptaku po lewej stronie krotko przed Hauptmarkt (Simeonstraße 34) , oni maja zawsze taki Krustenbraten w sprzedazy, jak zamowisz, zrobia extra caly dla ciebie

: 11-01-2010, 09:53
autor: digilante
Dzieki Panda, Byly.

Schlemmermeyer to znam az za dobrze. Tam to bez problemu karte kredytowa wyczerpuje jak tylko wejde. Drogo, ale jakosc super.

Anyway, nie chce tym razem kupowac - robienie w domu to pol frajdy bo sie to polewa piwem godzinami i glodnym czeka na obiad.

: 11-01-2010, 11:52
autor: asiunia
digilante pisze:Pol-wedzony kawal szynki
W cactusie nazywa sie to tak: jambon porcine salé/fumé.
Maja prawie zawsze, a jak nie to mozna zamowic. Jest to zapakowane w foli, w siatke mozesz sobie sam wpakowac, ale to nie jest konieczne. No i na koniec to te aparaty zaczynaja sie przewaznie tak od 2,5 kg. Smacznego:)