Czy w jakimś sklepie dostanę ogórki gruntowe?
kolo uniwersytetu = b. niewygodna lokalizacja dla luksemburczykow odwiedzajacych centrum Trewiru i dla mieszkancow centrum: w tamte okolice prowadzi tylko jedna szosa, ktora jest czesto kompletnie zapchana, mialem tam kiedys dentyste, ale zrezygnowalem, bo dojazd byl zbyt skomplikowany i time consuming
Na marginesie, zastanawiam się, jak prawidłowo po francusku i niemiecku jest "ogórki gruntowe" . W języku niemieckim spotkałem nazwę 'Grüne Gurken' pasującą do desygnatu. Z drugiej strony te długie ogórki też są zielone ... . W punkcie sprzedaży formatu supermarket należącym do sieci punktów wielkopowierzchniowych zwanej NETTO, obecnie zastępującym były supermarket sieci PLUS (asortyment niemal bez zmian), w Zewen (DE), widziałem wczoraj gotowe 'Grüne Gurken mit Dill und Salz', w pękatych słoikach, bodaj 500 mililitrowych. Przyglądałem im się dłuższą chwilę, analizowałem i doszedłem do wniosku, ze to były ogórki polne.
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie [G.J.Gigol]
Nie, "Grüne Gurken" to po prsotu "ogorki zielnoe".panda pisze:Na marginesie, zastanawiam się, jak prawidłowo po francusku i niemiecku jest "ogórki gruntowe" . W języku niemieckim spotkałem nazwę 'Grüne Gurken' pasującą do desygnatu.
Moim zdaniem, ogorki gruntowe to po niiemiecku "Freiland-Einlegegurken" (Freiland jako odpowiednik "gruntowy")
Te dlugie ogorki spotykane w niemieckich sklepach to "Salatgurken"
Einlegegurken sind Freilandgurken und ihre dunkelgrüne Schale ist etwas dicker und rauher als bei Salatgurken.
http://www.gemuesekiste.com/uploads/ima ... ken_gr.jpg
http://images.google.de/imgres?imgurl=h ... X%26um%3D1
Od strony Luksemburga trzeba niestety przejechac przez centrum Trier, gdyz ow sklep lezy calkiem po drugiej stronie miasta. Z centrum sa trzy mozliwosci dojazdu:
1. najprostsza od strony Hauptbahnhof- kierunek Im Avelertal i Kohlenstr.
2. dluzsza od strony Amphitheater- przez Olewig, kierunek Gustav-Heinemann-Str. i Kohlenstr.
3. przez Petrisberg- tuz za Amphitheater trzeba skrecic w lewo i jechac prosto na gore Petrisberg, przejechac obok punktu widokowego i dalej przez nowe osiedle mieszkalne az do samego ronda (Kohlenstr.), przy ktorym znajduje sie market
Dwie pierwsze opcje sa najczesciej "zapchane" w godzinach szczytu, ale nie jest az tak zle.
Ostatnio byly prowadzone Im Avelertal roboty drogowe, wiec troche utrudnien bylo. Ale teraz jest juz dobrze.
No ale jak by nie patrzyl i tak wszystko jest w przeciwnym kierunku do Lux.
Ps. Ogorki gruntowe po niemiecku to po prostu Einlegegurken.
1. najprostsza od strony Hauptbahnhof- kierunek Im Avelertal i Kohlenstr.
2. dluzsza od strony Amphitheater- przez Olewig, kierunek Gustav-Heinemann-Str. i Kohlenstr.
3. przez Petrisberg- tuz za Amphitheater trzeba skrecic w lewo i jechac prosto na gore Petrisberg, przejechac obok punktu widokowego i dalej przez nowe osiedle mieszkalne az do samego ronda (Kohlenstr.), przy ktorym znajduje sie market
Dwie pierwsze opcje sa najczesciej "zapchane" w godzinach szczytu, ale nie jest az tak zle.
Ostatnio byly prowadzone Im Avelertal roboty drogowe, wiec troche utrudnien bylo. Ale teraz jest juz dobrze.
No ale jak by nie patrzyl i tak wszystko jest w przeciwnym kierunku do Lux.
Ps. Ogorki gruntowe po niemiecku to po prostu Einlegegurken.
Gdzieś zasłyszałem taką nazwę i powtarzam bezrefleksyjnie. Chodziło mi o te gruntowe.bamaza42 pisze:"Ogorki polne" ?!...a coz to takiego?
Dziękuję kol. były za tłumaczenie niemieckie. Czy ktoś zna jeszcze francuskie ?
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie [G.J.Gigol]