Czy w jakimś sklepie dostanę ogórki gruntowe?

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
Awatar użytkownika
Sie

Czy w jakimś sklepie dostanę ogórki gruntowe?

Post autor: Sie »

Chcę zrobić ogórki kiszone,ale nie wiem czy tu dostanę ogórki gruntowe :> ,przydałby się jeszcze garnek kaminkowy, dla nie zorientowanych tak on wygląda http://www.polska-chata.pl/pol/products/search .. :D
Awatar użytkownika
xtheo7

Post autor: xtheo7 »

co do kamionkowego garnka, to kiedys go widzialem w Cactusie w Bertrange ( przy wejsciu do czesci Cactus Hobby). Od biedy mozesz go zastapic duza donica.

O ogorkach gruntowych pojecia nie mam, byc moze je znajdziesz na bazarze w Luxembourgu (kazda sobota do poludnia na placu (Guillome II). Cos mi sie jenak wydaje, ze w tym roku to juz na ogorki za pozno. Moze zastap je w tam roku malymi bananami ?
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

na samej gorze jest funkcia "szukaj" wpisz tam "gruntowe"

http://www.polska.lu/search.php?mode=results
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

xtheo7 pisze:Cos mi sie jenak wydaje, ze w tym roku to juz na ogorki za pozno.
Oczywiscie, ze za pozno...ogorki sie kisi w sierpniu/poczatek wrzesnia najdalej....tzn wtedy, kiedy to sa te ogorki do kiszenia - gruntowe znaczy....ktorych tu nie kupisz, niestety. kiedys ktos tu pisal, ze gdzies w Niemczech mozna....ale nie sprawdzalam. Ogorki to tylko jedna sprawa - inna to to, ze nie uswiadczysz tu kopru do kiszenia ogorkow....ze skladnikow niezbednych do kiszenia, to mozna tu nabyc jedynie czosnek i sol....no i kranowe, oczywiscie :) Ja kiedys wiozlam z PL samolote, w bagazu podrecznym cala torbe ogoreczkow i kopru....Panowie pogranicznicy nie mogli sie nadziwic, ale wytlumaczylam im, ze to jedyny sposob na ogoreczka kiszonego na dalekiej rubiezy....w sloiku przewiezc nie moge, bo z woda, zwykle w pojemnosci wiekszej niz 100 ml....
Awatar użytkownika
anianna

Post autor: anianna »

Potwierdzam ze w centrum Luxemburga w jakąś piekną słoneczną lipcową sobotę dostałam tam ogórki od włoskich sprzedawców, zrobiłam małosolne ale one sa troszkę inne niż te polskie... róznicy nie umiem wytłumaczyc, trzeba zjeść takiego ogórka :D pozdrawiam!
Awatar użytkownika
dasty

Post autor: dasty »

koper tez mozna kupic na placu, albo zapytac na forum, kto ma go za duzo (mialam za duzo i wyrzucilam). Ogorki gruntowa mozna kupic w Realu w DE (ok. 1 - 1.50 €/kg) ale jak pisze bamaza sierpien/wrzesien.
"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza." Albert Einstein
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

dasty pisze:Ogorki gruntowa mozna kupic w Realu w DE
W sezonie dostępne również w Kauflandzie.
Awatar użytkownika
dasty

Kaufland kolo dworca w Trier sklada sie z kilku sklepow : media Markt, obownicze, ubraniowe, fitness, a wsrod spozywczych jest jeden duzy supermarket REAL - tam bywaja ogorki. Chyba, ze o innym kauflandzie myslisz.

W Realu przy Luxemburger Str. tez widzialam ogorki.
"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza." Albert Einstein
MaWi

Post autor: MaWi »

dasty pisze:Kaufland kolo dworca w Trier sklada sie z kilku sklepow : media Markt, obownicze, ubraniowe, fitness, a wsrod spozywczych jest jeden duzy supermarket REAL - tam bywaja ogorki. Chyba, ze o innym kauflandzie myslisz.
Obawiam sie, ze to nie do konca tak. "Kaufland przy dworcu w Trewirze, skladajacy sie z media Markt..." nazywa sie tak naprawde "Alleen Center" i w sklad niego wchodzi wlasnie rzeczony Kaufland ( http://www.kaufland.de/Home/index.jsp ), ktory jest supermarketem spozywczym przede wszystkim. Oczywiscie zakladam, ze w ciagu ostatniego miesiaca, a wiec od czasu kiedy tam ostatnio bylismy, supermarket mogl zostac przejety przez siec Real (jak to mialo miejsce np. w przypadku Wal*Martu w Kenn) i teraz nazywa sie "Real". Tak czy inaczej trewirska galeria handlowa nadal nazywa sie "Alleen Center", tak mi sie przynajmniej wydaje.
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

Kauflandów w Trewirze jest kilka i każdy z nich jest po prostu supermarketem (takim jak Real). Niektóre z nich znajdują się w galeriach handlowych (takich jak Alleen Center, o czym pisał MaWi).
Awatar użytkownika
dasty

Mawi, Anwi - macie racje, to ja nie zwracam uwagi na zachodzace zmiany.
Przez dlugie lata na budynku Alleencenter wisial ogromny napis/neon Real i na drugim (przedostatnim) pietrze byl Real. Pare lat temu pojawila sie strzalka na wjezdzie na pierwszym pietrze kierujaca do gory z napisem Kaufland, ale nie zastanawialam sie nad tym. Z przyzwyczajenia mowie Real (i do dzisiaj bylam pewna ze to nadal Real) i jeszcze przedwczoraj robilam w nim zakupy.

Troche podobnie jest w WallMarktem w Kenn - do dzisiaj mowie na ten sklep Plaza bo tak sie kilkanascie lat temu nazywal, mimo, ze potem byl w nim Globus, WallMark...

jedyne wytlumaczenie to chyba to, ze sie starzeje i nie nadazam za zmianami
<boisie>
iguanka

Post autor: iguanka »

Ogorki sa jeszcze do kupienia w Mix-Markt w Trier-Kürenz. To jest nowo otwarty sklep z glownie rosyjskimi produktami (ale jest tez sporo polskich). Sa rowniez do kupienia gotowe ogorki kiszone w polkilogramowych woreczkach.
http://www.mixmarkt.de/de/homepage.php
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

o, a gdzie to jest?...na stronie, zeby wyszukac sklep, trzeba wpisac jakis kod (pocztowy?...)....
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

iguanka

Post autor: iguanka »

Sklep znajduje sie niedaleko uniwersytetu.
Adres i dojazd http://www.mixmarkt.de/de/markt_anfahrt.php?filial=49
ODPOWIEDZ