bank dla dziecka

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
Agata

bank dla dziecka

Post autor: Agata »

Robie wlasnie rozeznanie w bankach odnosnie konta oszczednosciowego dla dziecka.
BCEE daje 1.35%, BGL - 1.6%, Dexia -2.35 %.

Kto da wiecej? ;-)

Jesli Wy otworzyliscie rachunek dziecku, to w ktorym banku? Chetnie poznam Wasze bankowe opinie.

Pozdrawiam
Agata
MaWi

Post autor: MaWi »

Ale wiesz o tym, ze konto dla dziecka polega na tym, ze wplacasz, wplacasz, wplacasz, a wyplacic to moze dopiero twoje dziecko i to najlepiej jak juz bedzie sie moglo w banku wylegitymowac wlasnym dowodem osobistym? Dla mnie to oczywiscie bardzo wazny element zabezpieczania dziecku dobrego startu w zycie, ale zastanawiam sie, czy nie lepiej (w perspektywie wieloletniej skadkinand) zainwestowac nawet niewielkie oszczednosci po prostu w lokate?
jrm

Post autor: jrm »

my zalozylismy w bcee i jestesmy raczej zadowoleni.

mawi- nie zgodze sie z toba. w bcee rodzic ma pelna kontrole nad pieniedzmi do 12 roku zycia swojej pociechy. niestety nie wiem jak wyglada to w innych bankach.
Agata

Post autor: Agata »

Kontrola pieniedzy, to rzeczywscie problem.

W BCEE do 12-go roku zycia dziecka tylko rodzice maja prawo wyplacic pieniadze, miedzy 12 a 15 - rodzic z dzieckiem (wymagane sa 2 podpisy), po 15 - dziecko robi co chce...
W innych bankach pieniadze sa zablokowane do 18 roku zycia.

Lokata to dobry pomysl, ale co zrobic, jak rodzina chce od czasu do czasu wplacic pare euraskow? dobry jest zwykly rachunek z mozliwoscia wyplat, tak zeby po drodze zainwestowac te oszczednosci jakos lepiej...
Agata
MaWi

Post autor: MaWi »

Ja z kolei nie znam sie na tym, wiec zapytam grzecznie:
jrm pisze:bcee rodzic ma pelna kontrole nad pieniedzmi do 12 roku zycia swojej pociechy. niestety nie wiem jak wyglada to w innych bankach.
czy rzeczywiscie pelna? Tzn. mozesz wplacic i w dowolnym momencie wyplacic wszystko, jesli zajdzie taka potrzeba? Ja z kolei pytalem w BGL i pani w okienku powiedziala mi, ze zdecydowanie to konto dziala tylko w jedna strone – wplacic mozna zawsze. Wyplaci dopiero dziecko, jak osiagnie odpowiedni wiek. Poniekad zrozumiale (bo po to w koncu jest to konto), ale mnie to raczej zniechecilo (w koncu lokaty dlugoterminowe maja lepsze oprocentowanie, a skoro masz sie rozstac z pieniedzmi na czas dluzszy, to moze lepiej na godziwszych warunkach?)
jrm

Post autor: jrm »

MaWi: w bcee dokladnie tak jak piszesz
Awatar użytkownika
j23

Post autor: j23 »

to ja z moimi dziecmi mam jakies unikatowe konto w BCEE. Do 16 lat rodzic i dziecko maja pelna kontrole (kazdy osobno). Rodzic wybiera jaka kontrole ma dziecko. Przed 12 tymi urodzinami dziecko nie ma karty a od 14tych (chyba) moze miec pelna kontrole. Tak przynajmniej my mamy.
ODPOWIEDZ