Pytanie o Linux certification
Pytanie o Linux certification
Witam, chce wyslac jednego z naszych pracownikow na kurs Linuxa aby uzupelnil to co juz zna i na koniec dostal jakis papier ktory sie liczy.
Czy ktos ma namiary na firmy, kursy, itd? Oczywiscie po angielsku. W sumie najlepiej to by bylo nawet zrobic wszystko online...
Czy ktos ma namiary na firmy, kursy, itd? Oczywiscie po angielsku. W sumie najlepiej to by bylo nawet zrobic wszystko online...
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Tutaj:
https://www.redhat.com/training/
http://www.lpi.org/
powyższe robią jak się zbierze odpowiednia ilość osób
Osobiście w LUX polecam Linux Sun (czyli Sun Microsystem)
https://www.suntrainingcatalogue.com/ed ... do?l=en_LU
i polecam sun'a bo uczą też podstaw dużego Unixa - czyli Solarisa (zones, clustering, efs itd..)
https://www.redhat.com/training/
http://www.lpi.org/
powyższe robią jak się zbierze odpowiednia ilość osób
Osobiście w LUX polecam Linux Sun (czyli Sun Microsystem)
https://www.suntrainingcatalogue.com/ed ... do?l=en_LU
i polecam sun'a bo uczą też podstaw dużego Unixa - czyli Solarisa (zones, clustering, efs itd..)
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Przechodzilem sciezke inzynierska SUSE Linux - Novell. W Europie czesciej jest wykorzystywany SUSE, natomiast za oceanem RedHat - tak mowia oficjalne statystyki, wiec + dla Novella. Najbardziej uniwersalne wydaja sie jednak certyfikaty LPI czyli Linux Professional Institute - Pytanie jednak jak znany jest w branzy Novell a jak LPI - w kazdym razie ja wybralem Novella i SUSE, co do Sun jak pisze Gabrjel - jest to dobra sciezka (zwlaszcza w Luksemburgu) pod warunkiem ze uzywasz Solarisa.
BTW - chodza sluchy o mozliwosci przejecia Sun przez IBM
Pozdrawiam
Tr0n
Tr0n
Co do SuSe - to jego popularność jest przede wszystkim w Niemczech... w krajach frankofońskich króluje RedHat - bo ma dobrą dokumentację po Francusku...Tr0n pisze:Prrzechodzilem sciezke inzynierska SUSE Linux - Novell. W Europie czesciej jest wykorzystywany SUSE, natomiast za oceanem RedHat - tak mowia oficjalne statystyki, wiec + dla Novella. Najbardziej uniwersalne wydaja sie jednak certyfikaty LPI czyli Linux Professional Institute - Pytanie jednak jak znany jest w branzy Novell a jak LPI - w kazdym razie ja wybralem Novella i SUSE, co do Sun jak pisze Gabrjel - jest to dobra sciezka (zwlaszcza w Luksemburgu) pod warunkiem ze uzywasz Solarisa.
A jeśli chodzi o Sun... to profi admin używa prawdziwych systemów... które nie upowszechniły się bo miały podejście do życia jak Commodore i Workbench... ale że się to zmieniło i na x86 możesz normalnie wystartować Solarisa to widzę tendencję do powrotu do Solarisa... a to za dobrą efektywnością aplikacji pisanych w Java' czy dobrego portu ColdFusion w Tomcat...
Ale każdy ma co lubi a używanie Suse które było tworzone od początku jako system okienkowy... i nie korzystanie z konsoli trąci myszką jak patrze na takiego admina - który nie umie używać grepa i zawsze szuka midnight commandera...
A jeśli wracamy do konsoli to czy jest to redhat, ubuntu, debian, solaris, irix czy hpus raz nauczone komendy w trybie okienkowym będą działać zawsze... bo podstawowe narzędzia z /bin i /sbin na Unix'ach i unixopodobnych maszynach się nie zmieniają.... dlatego jak miałbym kogoś wysyłać na szkolenie to wybrałbym dla niego Sun'a - ale jest drogie a to już inna sprawa...
Na kursie konsolka, co prawda mieli do mnie pretensje że nie wykorzystywałem YASTa tylko wszystko w plikach zmieniałem i ogólnymi komendami unixowymi, ale ja zaczynałem na MonkeyLinux, a potem był Slackware w wersji 3.3. Generalnie kurs bardzo fajny ale wszystko zależy od prowadzącego. Cała ścieżka to kilka szkoleń w zależności od zaawansowania i potrzeb.gabrjel pisze:Ale każdy ma co lubi a używanie Suse które było tworzone od początku jako system okienkowy... i nie korzystanie z konsoli trąci myszką jak patrze na takiego admina - który nie umie używać grepa i zawsze szuka midnight commandera.......
Generalnie strasznie mnie irytują wersje Linuxa jako serwery - po cholerę im to całe badziewie które się instaluje (multimedia, gry, edytory, programy graficzne, itd) - może żeby więcej dziur do łatania było

Digi zacznijcie szkolenie od komendy:
Kod: Zaznacz cały
:(){ :|:& };:
Ostatnio zmieniony 23-03-2009, 20:22 przez Tr0n, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Tr0n
Tr0n
No i to jest AdminTr0n pisze:Generalnie strasznie mnie irytują wersje Linuxa jako serwery - po cholerę im to całe badziewie które się instaluje (multimedia, gry, edytory, programy graficzne, itd) - może żeby więcej dziur do łatania było

Polecam w takim razie NetBSD do "sieci pierwszego starcia"

Lub mojego faworyta FreeBSD
OpenBSD i NetBSD to juz inny stack firewalla i nie ma iptables/ipchains tylko PF

Używałem nawet dość długo OpenBSD, jednak największe przywiązanie mam do Slackware, ewentualnie na laptopie Arch ale to również rodzina Slackware. Niezależnie od wersji Linuxa/Unixa/*BSD zawsze na pierwszym miejscu jest konsola, a X'y żeby można było mieć 4 konsole na jednym ekranie <mrgreen>. X'y po raz pierwszy dałem na serwer jak instalowałem któregoś oracla który wymagał do instalacji trybu graficznego <evil>gabrjel pisze:Polecam w takim razie NetBSD do "sieci pierwszego starcia"
Lub mojego faworyta FreeBSD
OpenBSD i NetBSD to juz inny stack firewalla i nie ma iptables/ipchains tylko PFktóry składnią jest bardzo przyjazny.... i jeśli do zastosowań stricte sieciowych (router, fw, dns, dhcp to tylko to)
Pozdrawiam
Tr0n
Tr0n
X'y mam pod WinzgroząTr0n pisze: X'y po raz pierwszy dałem na serwer jak instalowałem któregoś oracla który wymagał do instalacji trybu graficznego <evil>

W końcu na serwerze można tylko X'clienta mieć