kursy luksemburskiego

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
Awatar użytkownika
dasty

kursy luksemburskiego

Post autor: dasty »

znajomość luksemburskiego nie jest może tak przydatna zawodowo jak francuskiego, ale bardzo praktyczna - zwłaszcza dla tych którzy chcieliby się osiedlić.

Niewiele osób wie, że oprócz CLL, Inlingua, Prolingua, Meetings, ... dosyć drogich kursów, których jakość jest loterią (przede wszystkim zależy od zdolności pedagogicznych prowadzącego) polecam kursy organizowane przez miasto Luksemburg - jakość - podobnie jak w innych instytucjach, ale nieporównywalnie tańsze :

http://www.asti.lu/pdf/Infopubliccoursd ... urelux.pdf

zapisy już od 17 września i kto pierwszy ten lepszy :)

podobnie i za podobne ceny organizuje kursy luksemburskiego wiele gmin - warto popytać
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

uczeszczalem na taki kurs kiedys w innej gminie i... nie polecam. zajecia byly tylko raz w tygodniu, prowadzaca - beznadziejna nauczycielka z podstawowki. mozna powiedziec, ze stracilem nie duzo pieniedzy, za to sporo czasu (moznabylo przez ten rok chodzic do jakiejs sensownej szkoly)
polecam kursy w cll. wcale nie sa drogie, a przy rytmie 3 x w tygodniu nawet z najgorszym nauczycielem cos wejdzie do glowy.
Awatar użytkownika
mary_81

Post autor: mary_81 »

jespere pisze:uczeszczalem na taki kurs kiedys w innej gminie i... nie polecam
Ja też chodziłam na kurs organizowany przez gminę (Strassen) i byłam zadowolona. Tyle że to był hiszpański a nie luksemburski.
Awatar użytkownika
dasty

Post autor: dasty »

Pare lat temu chodzilam na taki kurs w Dudelange - nie moge nic zlego powiedziec - byla wspaniala nauczycielka ze wspanialymi pomyslami. Ona podawala temat, slownictwo, zasady gramatyki a my ukladalismy scenki, skecze, i nie mozna bylo uzywac zadnego innego jezyka, tylko lux. Jeden z lepszych kursow jaki mialam.
"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza." Albert Einstein
ODPOWIEDZ