Gdzie serwują najlepsza kuchnie włoska w lux

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
zb567

Gdzie serwują najlepsza kuchnie włoska w lux

Post autor: zb567 »

Witam,

Lokali serwujących kuchnie włoską mamy w Luksemburgu sporo. W niektórych z nich juz nawet byłem, i doświadczenia z wizy tych mam rożne...
Coby nie naciąć się ponownie, jako ze w atlasie kulinarnym nie znalazłem odpowiedzi zwracam się z zapytaniem do współużytkowników Forum, jako ze

Która z luksemburskich knajp jest najlepsza z perspektywy 'włoszczyzny', i dlaczego?

Z niecierpliwością oczekuję <shock> na Wasze kulinarno-fachowe parady, za które z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

W kuchni włoskiej mamy niemałe doświadczenie, bo nasz potomek lubuje się w makaronach i pizzach ;)
Restaurację z reguły testujemy zamawiając odwieczne pasta a la bolognese tudziez arrabiata i pizze calzone oraz jakąś sałatkę z reguły z owocami morza.

Najlepsze bolognese jedliśmy w restauracji Antica Tratoria na route de Longwy, w innych restauracjach zwykle smakuje jak karma dla psów z puszki z sosem pomidorowym...

Najlepsze Calzone i arrabiata jest w pizzerii Litlle Italy na rue de Bonnevoie nr 20.

Najlepsze sałatki serwują w kafejkach na Place de Paris: le Replay i La Fontaine.

znaczy... coś takiego jak idealna włoska restauracja nie istnieje....
dag
Borys

Post autor: Borys »

A ja polecam Braseria de la sport czy jakos tak. W Bertrange niedaleko dworca.

Dlaczego ? Ano bo w miare niedrogo i bardzo mi tam jedzonko smakowalo, ja glownie lubuje sie w jedzeniu dla biedakow czyli PIZZY ale probowalem tez makaronow ze 2 razy i bylo bomba. Restaruracja na pierwszy rzut oka nie sprawia wrazenia ze zarelko jest tam tak dobre.

Smacznego!
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Panu zb chyba nie chodzi o bolognese czy koszt, przynajmniej z tego co pisze ;)

Polecam Il Riccio w centrum, http://www.trattoriailriccio.com

Sam bylem tylko raz, i to na lunchu, ale dobre bylo, i restauracja jest polecana przez kilku ludzi "wyzszej strefy". Tutaj nie znajdziesz pizzy, raczej tradycyjne wloskie dania. Anyway, na ich stronie mozesz sobie tez przeczytac menu.

Uwaga - nie taniocha, ale tez ceny nie sa zabojcze.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
mary_81

Post autor: mary_81 »

Polecam Michelangelo w Dippach. Jadłam tam zarówno pizze, makarony jak i sałatki, wszystko smakowało, wiec głównie tam uderzamy http://gastronomie.lu/index.php?browse=resto_x&id=2301 . Szef bardzo miły, ceny raczej normalne, a porcje są takie, że ja po zjedzeniu połowy sałatki czy talerza makaronu wymiękam <rotfl> . No i nasza rodaczka tam pracuje :D
Wszelkie próby zmiany na inną włoską knajpę wypadają raczej zawsze na niekorzyśc tych "innych", bo nie ma to jak w Michelangelo, więc tam też wracamy ;)

Chociaż w tej też mają całkiem dobre sałatki i makarony, co do pizzy nie wiem, nie jadłam http://gastronomie.lu/index.php?browse=resto_x&id=2185
konradus

Post autor: konradus »

...Ponoc prawdziwe Wlochy sa na Bonnevoie w restauracji "La Voglia Matta" nie ma lepszej w miescie ...

reszta to karma dla amatorow..zreszta kto chce sprawdzic restauracje zamawiajac najtansze Boloniese... Proponuje Gambas na Bonnevoie!! Ps. makaron maja wlasnej roboty!!
konio
Awatar użytkownika
dslonce

konradus pisze:.

reszta to karma dla amatorow..zreszta kto chce sprawdzic restauracje zamawiajac najtansze Boloniese...
Oto wlasnie chodzi: jak nie umieją zrobic bolognese - to strach brac te drozsze dania ;)

A najlepsze krewety to sa u Hiszpanow :)[/i]
dag
Awatar użytkownika
Magda W.

Post autor: Magda W. »

Ja polecam restauracje La Locanda na route de Thionville (chyba Bonnevoie). Szczegolnie gnocchi. Reszta tez bardzo dobra.
http://www.hotelpax.lu/
Awatar użytkownika
mary_81

konradus pisze:...Ponoc prawdziwe Wlochy sa na Bonnevoie w restauracji "La Voglia Matta" nie ma lepszej w miescie ...
Nazwa tak intrygująca, że chyba wybiorę się z czystej ciekawości :)
Awatar użytkownika
Przemek

Post autor: Przemek »

Restauracji wloskich jest w Luxembourgu zatrzesienie, niestety w wiekszosci nedzne pizzerie.....Ale jest pare dobrych, ciezko wszystkie wymienic. Jezeli chodzi o prowdzwa kuchnie i nastroj to trzeba jechc do Dudelange (Male Wlochy), tam na przyklad mozna pojsc do Gigi Amorozo - w srodku 95% Wlochow...
gosiaczek

Post autor: gosiaczek »

Zdecydowanie Castello Borghese niedaleko Lotniska. Super jedzonko, przystepne ceny i bardzo mila obsluga :) Carbonara - rewelacja! :)
Awatar użytkownika
dslonce

Magda W. pisze:Ja polecam restauracje La Locanda na route de Thionville (chyba Bonnevoie). Szczegolnie gnocchi. Reszta tez bardzo dobra.
http://www.hotelpax.lu/
Przetestowana.... niestety oprócz bardzo dobrej obsługi i przyjaznej atmosfery zostałam też poczęstowana zimną lasagne... porcja po wymianie tez nie była najcieplejsza... na pewno nie była to lasagne z pieca jak stało w menu.
dag
Awatar użytkownika
mary_81

konradus pisze:...Ponoc prawdziwe Wlochy sa na Bonnevoie w restauracji "La Voglia Matta" nie ma lepszej w miescie ...
Przetestowaliśmy w piątek i przyznam, że tak żółtych tagliatelli jeszcze nie jadłam <mniam> . Daję głowę, że były 'fatte in casa'.
ODPOWIEDZ