Gdzie kupic - Riedel, wina Greckie, itd...

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
Awatar użytkownika
digilante

Gdzie kupic - Riedel, wina Greckie, itd...

Post autor: digilante »

Witam,

1. Gdzie sa najlepsze ceny i wybor jezeli chodzi o szklo firmy Riedel? Mam na mysli linie "Sommelier".

2. Gdzie kupic wina greckie? (Juz pytalem jakis czas temu na tym forum ale w sumie jeszcze nie znalazlem dobrego miejsca).
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

digilante pisze:2. Gdzie kupic wina greckie? (Juz pytalem jakis czas temu na tym forum ale w sumie jeszcze nie znalazlem dobrego miejsca).
ja bym radziła wybrać sie choćby do Trieru; nie wiedziec czemu, w Lux trudno znaleźć greckie wina
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
digilante

Aha, moge sie wybrac. A nie masz dalszych wskazowek "gdzie w Trier"? Czasami jezdzimy na zakupy do tego supermarketu nad Media Markt przy Hauptbahnhof, ale tam jest raczej kompletne dno jezeli chodzi o wina...
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
piastdp

Post autor: piastdp »

To pewnie masz na mysli Kaufland, widziałem tam chyba ze 2 gatunki greckich win, nazw nie pamietam, cena niska, jednak najlepsze greckie wina to kupuje w Polsce a potem delektuje sie nimi w Luksemburgu. <mrgreen>
Awatar użytkownika
digilante

Racja - w ksiazce o greckich winach nawet pisze ze Polska jest jedna z glownych zbytow dla ich win. Mi tez nie chodzi o dwa gatunki, to tez mozna znalezdz w Cactus czy Delhaize, ale o jakis bardziej konkretny wybor.
Awatar użytkownika
piastdp

Post autor: piastdp »

W Luksemburgu to tylko ewentualnie tutaj:
http://www.allwine.eu/

Pojedyncze gatunki win greckich tam znajdziesz a i na degustacje możesz sie umówic ;)
Awatar użytkownika
digilante

Hmm, bylem na stronie, ale jak sie szuka win greckich to wychodzi tylko jedno czy dwa...
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

no to digi - pakuj sie i jedz zaopatrywać piwniczkę w Polsce
najlepiej zaopatrzone sa pod tym względem sklepy typu Makro, tyle że tam trzeba miec kartę klienta...
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

no to jak ma gdzies jechac zaopatrywac sie w wina greckie, to juz chyba do Grecji raczej... :p
Awatar użytkownika
digilante

Mam karte klienta do MAKRO, tyle ze z RPA, ciekawe czy by zaakceptowali...

A do Grecji to juz namawiam zone na swieta pod pretekstem slonca, kultury, itd, itd... Tak samo jak ja namawialem do Burgundy ;)
MaWi

Post autor: MaWi »

Digilante,

nie wiem czy pomoze ci to w upolowaniu flaszki greckiego wina, ale sprzedam ci jedna mocno trunkowa wiadomosc. Otoz jest taki jeden Delez (czyt.: Delhaize) na maksymalnie dalekiej polnocy Luxa (tak pod samym kolem podbiegunowym), gdzie maja taki wypas alkoholi, ze wszystkie te Trewiry czy inne Kauflandy moga sie zwyczajnie schowac! Jeszcze czegos takiego w zyciu nie widzialem. Poszukiwany niegdys przeze mnie na tym forum "Creme de Cacao" jest tam co najmniej w trzech gatunkach. Drinkowe ingredienty, jak Tia Maria czy likier rozany, o ktorych myslalem do tej pory, ze sa jedynie legenda, albo ze wyginely, jak mamuty, tam po prostu bierzesz z polek garsciami! No i win wszelakich full wypas!

Mowie ci - wez kiedys sobie zaplanuj wycieczke na cala sobote, zatankuj fure do pelna i jedz na azymut N7 do konca, do samiusienkiego. A jak juz sie zaczniesz zastanawiac, czy to jeszcze Luksemburg, czy juz Bardzo Dalekie Zadupie i zobaczysz nazwe miejscowosci "Schmiede" (lux.: Schmett), to po lewej bedzie taki ogromniasty kompleks handlowy w szczerym polu. To wlasnie tam! <szampan>
Awatar użytkownika
mary_81

Post autor: mary_81 »

Digilante, podobno za Garem, na Bonnevoie jest jakaś épicerie grecque, gdzie mają tez wina. Niestety nie znam konkretnych namiarów...
Awatar użytkownika
digilante

Dzieki MaWi - napewno sie wybiore. To mi troche przypomina RPA. Do dzis dzien sa tam dosyc srogie prawa o sprzedawaniu alkoholu (kiedy, gdzie, itd), wiec porobily sie takie supermarkety wielkosci najwielgachnego Makro ktore tylko alkohol sprzedawaja. Ja tam chodzilem jak dzieciak w Disneylandzie ;)

Mary - tak, juz mam namiary na grecki sklep w Bonnevoie. Nawet juz bylem zle byl tylko napis "congee annuel". Ale to juz bylo z miesiac temu wiec musze sie tam ponownie wybrac. Przez okno patrzylem, wina byly, moze ze 10, 15 roznych.
MaWi

Post autor: MaWi »

digilante pisze:Ja tam chodzilem jak dzieciak w Disneylandzie ;)
Wiec z cala pewnoscia, jak sie wybierzesz do Schmett, to przypomni ci sie dziecinstwo :)

Mnie sie wydaje, ze istnienie takiego mega-super-marketu z takim wyborem alkoholi uzasadnia inna ciekawa zaleznosc, niz ta, na ktora powolujesz sie w przypadku RPA. Ten sklep tak naprawde znajduje sie w... Belgii. Tzn. administracyjnie jest on usytuowany na takim malutkim cypelku na czubku Luksemburga, ale stamtad jest znacznie blizej do dowolnego miejsca w Belgii niz w Luksemburgu (ze ujme to doslownie: Belgia zaczyna sie na koncu ulicy, przy ktorej znajduje sie supermarket). Jak wiadomo w Belgii wszystkie te alkohole sa nie tylko drozsze "netto", ale i VAT doliczany do tych towarow w Luxie jest nizszy niz w Belgii. Nic wiec dziwnego, ze na parkingu tam 99% samochodow ma rejestracje belgijskie.
Awatar użytkownika
panda

Post autor: panda »

digilante pisze:Mary - tak, juz mam namiary na grecki sklep w Bonnevoie.
akurat się dowiedziałem, więc wklejam w temacie dla informacji także pozostałych zainteresowanych ;) 87 rue de Bonnevoie, L-1260, tel. 26 48 11 77
pozdr.
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie ;) [G.J.Gigol]
ODPOWIEDZ