Pianka tapicerska czyli panele akustyczne

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
Awatar użytkownika
exxtreme

Pianka tapicerska czyli panele akustyczne

Post autor: exxtreme »

Poszukuję pianki tapicerskiej w kolorze czarnym. Minimalna grubość 2cm. Chcę wygłuszyć pokój i jednocześnie zminimalizować odbicia od jasnych ścian w momencie projekcji filmowej.
To jest oczywiście amatorska próba zastąpienia ustrojów akustycznych. Jeżeli ktoś wie, gdzie można kupić profilowaną w piramidki gąbkę proszę o info.
Czyżby MaWi wiedział? ;)
Tenis, 40D, MTB & MBA
MaWi

Post autor: MaWi »

Czyżby MaWi wiedział? ;)
No wiec w zasadzie masz racje. Powinienem wiedziec, choc byc moze z zupelnie innych powodow niz przypuszczasz. Niestety jednakowoz temat ten w Luksemburgu jeszcze mnie nie zainteresowal (gdybys natomiast ty znalazl dojscie do tego typu materialow – bardzo bede wdzieczny za podzielenie sie ta informacja z kolega).

Podam Ci "na chybil trafil" 3 adresy sklepow, ktore zajmuja sie rozszerzona dzialalnoscia handlowa w branzy muzycznej (to znaczy nie tylko trąbka, pompka i organy, ale takze wyposazenie sceny i studia nagraniowego), gdzie jest szansa, ze albo kupisz to, o czym myslisz, albo przynajmniej dowiesz sie gdzie szukac:

1) Stage Music w Sandweiler ( www.stagemusic.lu )
2) l'Audiophile w Luksemburgu ( www.audiophile.lu )
3) Overtron w Hosingen ( www.overtron.lu )

A zupelnie z innej beczki. Swietnym materialem tlumiacym odbicia sa... tekturowe opakowania po jajkach. Nie robie sobie bynajmniej jaj – widzialem kilka profesjonalnych studiow nagraniowych w W-wie, gdzie zarowno sciany jak i sufit wyklejone byly wlasnie takimi jajecznymi foremkami. Zarowno ze wzgledu na wlasciwosci materialu, jak i naturalnie stozkowy ksztalt elementow tych pojemnikow, spelniaja one doskonale swoje zadanie :) Oczywiscie takie foremki mozesz sobie bardzo latwo pociagnac sprajem na czarno lub na dowolny inny pochlaniajacy odbicia swietlne desen.

Biorac jednak pod uwage aspekt estetyczny (zakladam, ze chcesz w ten sposob obudowac swoj salon, lub inne, rownie "pokazowe" miejsce w swoim domu), jak tez majac swiadomosc, ze uzbieranie kilkuset pojemnikow po jajkach jest dla przecietnego gospodarstwa domowego zadaniem na lata (i to przy powaznym zagrozeniu przekroczenia norm cholesterolowych!) nie bede ci jakos szczegolnie polecal tej metody <mrgreen>
Awatar użytkownika
exxtreme

Wiedziałem, że się nie zawiodę na Wielkim MaWim! Just MaWi jak sam pisze o sobie ;)
O wytloczkach na jajka wiem. Za duzo roboty z tym. Myslalem o piance w arkuszach po ok. 50cm x 50cm (17PLN za sztuke) przyklejone na taśmie dwustronnej z dołu i góry panelu. Lub 2mx1m za 125PLN. Zamierzam zaadaptować pokój w basemencie, który służy gościom. Już ma niezłą akustykę, dodatkowe wygłuszenie dodałoby mu jeszcze więcej. Jak najmniej ingerencji w ścianę, bo mi Landlord na serce fiknie :/
Gąbkę czy ustroje można kupić na allegro, ale wysyłka np. 15 paneli pocztą to jakiś absurd. Taki panel to koszt zaledwie 17 PLZ i myślałem o takich wlasnie kwotach. Ciekawe jak lokalni zareagowaliby na 5E za sztukę. Strach się pytać.
Tanszym i mysle wcale nie gorszym wyjsciem jest czarna gabka tapicerska o grubosci min. 2cm. Moze na forum odnajdą się amatorzy tapicerzy, którzy w ramach wolnego czasu restaurują tapczany lub wersalki ;)
Tenis, 40D, MTB & MBA
Awatar użytkownika
exxtreme

MaWi,
nawet nie wiesz jak się cieszę, że mogę pomóc. Po wizycie w centrum Hornbacher poznałem niemiecką nazwę "tego czegoś". I tak przez niemieckiego ebaya dotarłem do poniższych stron:
http://www.schaumstofflager.de/
http://www.aixfoam.de/
http://www.sonatech.de/
Wydaje mi się, że ostatnia firma to własnie Ci, którzy wiedzą co robią. Myślę o PUR SINUS 20. Jedna paczka to 23m2, więc akurat. Jeżeli coś znajdziesz ciekawego, lub będzie Ci brakowało metra lub dwóch to daj znać. Pokombunujemy jak tylko Polacy potrafią <lol>
Tenis, 40D, MTB & MBA
Awatar użytkownika
ogrodniczka

Post autor: ogrodniczka »

"Pianka tapicerska czyli panele akustyczne".
Czyli kot czyli pies...
A co żona na plany satanistycznego wystroju basementu?
Awatar użytkownika
exxtreme

Żonie pozwolę tam posprzątać.
Czasem.
A do kina będą bileta. I popcorn po 5€ z wiadra!
Tenis, 40D, MTB & MBA
Awatar użytkownika
ogrodniczka

Post autor: ogrodniczka »

Skoro żona ma sprzątać to w repertuarze kina tylko Jane Austin. :)
ODPOWIEDZ