HOWALD - poczta i inne

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
dannyboy

HOWALD - poczta i inne

Post autor: dannyboy »

Kochani dzis prawdopodobnie rano przegapilem listonosza, ktory mial mi doreczyc list z Komuny mi. zaweirajacy TaxID card, potrzebna jak wiadomo do wszystkiego (w komunie mi dali tylko dokument z rejestracja rezydenta).

Wiecie moze czy w wypadkach nie zastania lokatora w domu zostawiaja tu jakies awizo :) ? Nie znalazlem takowego w skrzynce. Zastanawiam sie tez czy na Howaldzie jest jakas poczta coby to sprawdzic.

I ostatnie pytanie :) Przewertowalem autobus.lu, ale moja slaba znajomosc jezyka przegrala. Czy w Lux mozna nabyc bilet okresowy ? np. miesieczny ? ... wydawanie 4E przez 22 dni w miesiacu to troche bez sensu, a dojezdzal bede raczej busikiem, zostawiajac samochod zonie :)
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

Avizo zostawiają tylko w przypadku paczki lub listu poleconego i albo się odbiera na najbliższej poczcie, albo w niektórych przypadkach na poczcie głównej.

Bilety miesięczne istnieją w cenie 45 lub 22,50 euro. Pewnie dotarłeś tu http://www.vdl.lu/Environnement+et+mobi ... 39733.html, gdzie jest rozpiska.
Najlepiej kupując powiedz konkretnie, czy chcesz jeżdzić tylko do pracy "od-do", czy po całym Luksembrgu. Od tego zalezy cena.
Danka
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

A kupic najlepiej w podziemiu pod Hamiliusem (tam, gdzie sa przystanki wszystkich autobusow w centrum) - tam jest punkt sprzedazy i panowie mowia nawet po angielsku, a jak im sie powie "moyen" na dzien dobry, to sa wielce zadowoleni.... <oops> - kurcze, a mialam sie nie odzywac.... :p
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

a gdzie kolega bedzie jezdzil za 4 E dziennie - do troisvierge na dalekiej polnocy?
bile kosztuje 1,5, a w pakiecie po 10 szt. 1,20 i pozwala jezdzic chyba 2 h zmieniajac autobusy, koleji i (hi,hi) tramwaje.
oczywiscie taniej wyjdzie miesieczny, jesli jezdzisz codziennie.
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

a poczte masz chyba na zakrecie obok banku bcee itp, tam gdzie sie skreca na gasperich albo na itzig albo na gare.
MaWi

Post autor: MaWi »

bamaza42 pisze: a jak im sie powie "moyen" na dzien dobry, to sa wielce zadowoleni...
A nawet powiedzialbym, ze "Moien". Obawiam sie albowiem, ze jak im powiesz "moyen", to moga ci sprzedac bilet sredniej wielkosci :p (o ile cos takiego istnieje)

Aha – jak mieszkasz na Howaldzie, to blizej ci bedzie bilety miesieczne kupic w Mobiliteitszenter na dworcu centralnym. A jesli w ogole skusisz sie na roczny (polecam, jesli masz dlugofalowe plany autobusowe – za 4 stowki masz 365 dni w dowolna strone, dowolna ilosc razy – zwiedzisz wszystkie dziury w Wielkim Prysznicu za pomoca pociagow, autobusow i oczywiscie tramwajow in spe.) to nawet koniecznie musisz odwiedzic dworzec, bo roczne wydaja tylko tam. Aha – i nie zapomnij w takim przypadku zabrac ze soba fotki :)

PS. Jasne – jespere – przeciez wszystkie bilety papierowe moze kolega kupic na dowolnej poczcie. Jedynie "plastiki" sprzedaja na dworcu i pod Hamiliusem.
Awatar użytkownika
inesitka

Post autor: inesitka »

A propos autobusów - już niedługo pracownicy Komisji będą mogli jeździć za darmo wszystkimi miejskimi (czyli np. 16 i 3). Pozostają oczywiście jeszcze podmiejskie, czyli np. EUROBUSY 194, 125 i 192, którymi można podjechać z Howaldu na Kirchberg. Za te (RGTR i CFL) trzeba będzie nadal płacić, ale nie wiem, czy warto kupować roczny bilet.
dannyboy

Post autor: dannyboy »

jak zwykle Wasza reakcja na pytanie to max kilka minut .... dziekuje kochani za informacje, zaraz lece zaopatrzyc sie w bilety, po drodze moze znajde poczte ... wiem ze te 4E to przegiecie w szczegolnosci kiedy sa pakiety :) ... ale jestem dopiero 3ci dzien w miescie <mrgreen> ... na razie moje inne zmartwienie na dzis to odnalezc garnitur posrod 30 kartonow z rzeczami ktore stoja w garazu, obawiam sie ze na jutro skompletuje garnitur z sandalek, jeansow i marynarki <lol> <lol>

sedecznie pozdrawiam
Daniel

<roll> <roll> <roll>
Awatar użytkownika
bamaza42

MaWi pisze:A nawet powiedzialbym, ze "Moien". Obawiam sie albowiem, ze jak im powiesz "moyen", to moga ci sprzedac bilet sredniej wielkosci (o ile cos takiego istnieje)
Kurcze, MaWi - czepiasz sie....nie mam pojecia jak sie pisze po Luksembursku...toz dalam w cudzyslow - niech bedzie, ze to zapis fonetyczny....w zasadzie wtedy powinno byc "mojen"...ale to juz szczegol... :p
misio

Post autor: misio »

Jesli nie bylo awizo, tzn ze list jeszcze jest w drodze. Zwykle idzie jeden dzien i to w skali kraju.

Tax Card MOZESZ dostac bezposrednio w Komunie i nie wiem czemu Pani nie chciala ci dac. Tam jest jedna i ta sama osoba caly czas. Nie dalej jak 2 miesiace temu poprosilem o swoja i dostalem bez problemu.

Jesli bedziesz kupowal bilet miesieczny za 22.50 to... uwazaj. Tam masz miejsce na wpisanie na jaka trase go chcesz. Wpisz: Hesperange - Kirchberg. Wtedy mozesz jezdzic wszystkimi autobusami ktore jada na mniej wiecej tej trasie - a jada wszystkie ktore cie interesuja.

Jeszcze jedna sprawa. Jesli dostaniesz awizo, to w twoim przypadku odbierac go bedziesz na poczcie na przeciwko dworca kolejowego (kolo Opoce). I przyzwyczaj sie do tego, ze nawet jak jest paczka a ty jestes w domu to listonosz na 99% i tak zostawi awizo :)
Awatar użytkownika
bamaza42

misio pisze:I przyzwyczaj sie do tego, ze nawet jak jest paczka a ty jestes w domu to listonosz na 99% i tak zostawi awizo
Ciekawe, bo do mnie paczki dostarcza nie P&T, czyli listonosz, tylko firma dla nich pracujaca (nie jestem w stanie sobie przypomniec jak to sie nazywa, ale ich samochody jezdza po miescie, widac je...). Do mnie zawsze przywoza paczki, jak jestem w domu - przynosza, a jak mnie nie ma - zostawiaja awizo - tez na poczte kolo dworca...
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

misio pisze: Jesli bedziesz kupowal bilet miesieczny za 22.50 to... uwazaj. Tam masz miejsce na wpisanie na jaka trase go chcesz. Wpisz: Hesperange - Kirchberg. Wtedy mozesz jezdzic wszystkimi autobusami ktore jada na mniej wiecej tej trasie - a jada wszystkie ktore cie interesuja.
Bilet za 22,5 ma 2 formy: biletu (rózowy) lub niebeiskiej karty na ktora kupuje sie znaczek na kolejny miesiac, na ta karte w granicach miasta mozna jezdzic dowolna linia i dowlona ilosc razy w ramach miesiaca kaledarzowego. MOim zdaniem najbardziej ekonomiczne rozwiazanie na terenie luxville.
dag
misio

Post autor: misio »

Tak, ale on juz kupuje bilez na "poza" Lux Ville :)

Aha, ten trik to nie moj pomysl. Poradzil tak Pan, ktory sprzedaje te bilety :)
ODPOWIEDZ