budowa domu ?

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
Awatar użytkownika
ogrodniczka

Post autor: ogrodniczka »

Jakos mi ten oogroooomny salon utknął w pamięci. Ale 70 czy 80 metrów plus 2 lub 3 pokoje plus jeszcze łazienka, korytarz, kotłownia (musi być) - to i tak mi wiecej wychodzi niż 140 - chyba ze klitki jakie, a i osobne wc by się przydało. To się tak planuje, a jak przyjdzie co do czego zawsze troche więcej - to troche lepiej. Wspomniani znajomi od domu 120 m byli zaskoczeni wielkoscią dodatkowego WC pod schodami właśnie. Wyszedł tak mały, ze słusznego wzrostu kolega, musi byc ekwilibrystą by się pomieścić. Jak mieszkasz w 50 m kw. to 100 wydaje Ci się ogromne. Jak masz 100 to 200 powinno być "zepsuciem". Jak masz 200 - to myslisz...gdzie ten mop włożyć? :D
Jak schody zabudowane (schody tez zabierają dużo miejsca) to ok - jest miejsce na mopa i odkurzacz, a jak nie to się biedak po garażach błąka :) lub ja trzymam w spiżarni.A jak sie spiżarnia przydaje! Mniej wydałam na szafki kuchenne.
Tak sobie trochę żartuję. 180 ew. 200 m pow. użytkowej jest ok, idealnie dla małżenstwa z dwójką dzieci i psem (lub kotem Bamazy). I jest gdzie się podziać jak ciche dni masz ze starym... :)
gabrjel

Post autor: gabrjel »

w PL mieszkam na 96m2 4 pokoje i wydaje mi się to za wielkie...

do domu przyjeżdżam nie po to aby znowu siedzieć przy komputerze więc sporadycznie wezmę laptopa na balkon w lecie, albo na przeszklony taras w zimie...

co do łazienki to jedno wc mi wystarczy nie mam znajomych 2,20m aby myśleć o nich budując własny dom...
nawet gdyby to w końcu budowałbym dla siebie...a nie dla nich :P

jedyne co do tego ogromnego salonu chciałbym to wieszcze większy taras w 50% pod szkłem (zima) i 50% na świeżym powietrzu...
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

kuchnia, gabrjel...i tak sam, na takich hektarach??!!....sluchaj, Ty to jakis burzuj jestes, czy jak?.... ;)
...To co, umawiamy sie w tym Trewirze?.... :p
Awatar użytkownika
ogrodniczka

Post autor: ogrodniczka »

A wiesz ile kosztuje ogród zimowy? Jak sie dowiesz, to sie wyleczysz. Albo i nie. Niech mamy coś z życia.
gabrjel

teraz staruszkowie w PL na tym...

a co do ogrodu zimowego źle mnie zrozumiałaś - taras w 50% przykryty szkłem i tam jakaś jedna dwie palmy ... a to co na zewnątrz to nie wiem choinka ?
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

misio pisze: Cena jak najbardziej prawdziwa. Co do developera. Da rade bez niego, ale lepiej zaangazowac "nadzorce" budowy.
Tak czy siak komus zaplacic trzeba ;)
dag
Awatar użytkownika
bisia

Post autor: bisia »

Spojrzymy na Portugalczykow: kokosow nie zarabiaja, a duza ich czesc ma swoje domy - znaczy mozna cos trafic tanio.

Xtheo7,
widziales te domy tak calkiem z bliska? tak to ja bym mieszkac nie chciala nawet za darmo.
albano1947

Post autor: albano1947 »

Halo

Ja juz mieszkam dlugo, wiec znam mentalnosc Portugalczykow. U nich cala rodzina pracuje na efekt.
Przcietna robotnicza rodzina to
Ojciec budowa
matka sprzataczka
dzieci a tam jest wiecej jak przecietnie juz musza wczesniej pracowac , Kiedy nasze dzieci ida do szkoly, to u nich juz czesto mocno pomagaja w zarabianiu pieniedzy

W trudnych wypadkach bardzo pomocna jest ich ambasada, ktora nawet finansowa gotowsc posiada.

Naturalnie coraz wiecej Portugalczykow tutaj urodzonych maja wieksze aspiracje i czesc z nich juz z papierami obywatelstwa Luksemburskiego maja wyzsze stanowiska, a co mi wiadomo calkiem wysokie dochody.

Pozdrawiam
Mistrz Niemiec z druzyna DSD 2012
Wielokrotny Mistrz Polski Belgii Włoch i Luxemburga
Dziesiąty w Rankingu światowym ITF Senior

Trenujemy w klubie tenisowym Bettemburg
asiunia

Post autor: asiunia »

ogrodniczka pisze:Nie dowiedziałam sie jednak ile kosztuje wybudowanie nowego, niezbyt wymyślnego - 220 m domu w Luksie. 500?
Przyjaciele moi okolo rok temu zakonczyli budowe swojego domku; mniej wiecej
220 m2. Na parterze: salon, kuchnia, WC, biuro i przedpokoj. Na gorze: 4 sypialnie, przedpokoj i duza lazienka. W piwnicach: pokoj goscinny z lazienka, spizarka (pod schodami), pomieszczenie na olej opalowy, garaz i osobne pomieszczenie na pralki, suszarki, deski do prasowanie, mopy... itp. Wszystko bardzo ladnie zrobione i wykonczone, moze bez fajerwerkow, ale materialy conajmniej dobrej, wzglednie bardzo dobrej jakosci. Dom zostal wykonany "pod klucz", tylko sciany malowali sobie sami na kolory jakie im sie podobaly. "Takiecos" kosztowalo ich
+/-400 tys. Oczywiscie do tego doszly wszelkie koszty na umeblowanie i spore koszty na zrobienie podjazdu przed domem i do garazu (to juz bylo na wlasna reke).
O kosztach zagospodarowania ogrodka juz nie bede wspominac bo ogrodniczka i tak ma pojecie co i jak;)
Pozdrawiam serdecznie:))

P.S. Moi przyjaciele zawsze mowia: "gdybysmy nie pochodzili z rodzin rolniczych i nie mielibysmy wlasnego gruntu, to NIGDY nie bylibysmy w stanie wybudowac sobie takiego gniazdka".
Awatar użytkownika
bamaza42

to P.S. znaczy, ze cena gruntu zabilaby caly projekt?....pewnie ze 2, albo 3x tyle, co koszt budowy domu?....dobrze rozumiem?.... :)
Borys

Post autor: Borys »

bamaza42 pisze:kuchnia, gabrjel...i tak sam, na takich hektarach??!!....sluchaj, Ty to jakis burzuj jestes, czy jak?.... ;)
Gabrjelu, nie chce byc niegrzeczny ale nie odpowiedziales damie!!

Tak nie wypada...
gabrjel

Borys pisze:
bamaza42 pisze:kuchnia, gabrjel...i tak sam, na takich hektarach??!!....sluchaj, Ty to jakis burzuj jestes, czy jak?.... ;)
Gabrjelu, nie chce byc niegrzeczny ale nie odpowiedziales damie!!

Tak nie wypada...
Panie Borysie czy odpowiedzi muszą być oficjalnie na forum zawsze?! OJ!
Borys

Post autor: Borys »

No kurna chata , poczytalo by sie , no nie ?

Pozatym oficjalnie zadane pytanie wymaga oficjalnie postawionej odpowiedzi :P
Awatar użytkownika
bamaza42

Borys, Ty nie badz taki dociekliwy, ok?.... :p
gabrjel

Borys pisze:No kurna chata , poczytalo by sie , no nie ?

Pozatym oficjalnie zadane pytanie wymaga oficjalnie postawionej odpowiedzi :P
Ty chyba zazdrosny jesteś :P)
ODPOWIEDZ