Vista i Wolny internet ,kto i za ile moze mi pomoc?
Vista i Wolny internet ,kto i za ile moze mi pomoc?
Witajcie ,Tak nowy stacjonarny komputer z vista mam -juz nie daje rady w set up i ustawieniach.Chodzi mi o internet dziala i laduje strony tak wolno jak pc z przed 10 lat chyba. Po moich kombinacjach wszystko w miare ok ale za chwile to samo tzn mozna czekac i czekac na zaladowanie jakiejkolwiek strony.Pewnie zle zainstalowalam modem i wi fi. Jesli ktos moze to jakos uporzadkowac to prosze o info: kiedy i za ile?
ja mam wolny czas jutro i pojutrze i ogolnie dostosuje sie do jakis propozycji.
piszcie na priva lub tutaj pozdrawiam
Katerina
(mieszkam na przeciwko cactus bertrange).
Dzieki i mam nadzieje ,ze ktos mi pomoze zanim wyrzuce to wszystko przez balkon i po klopocie.
ja mam wolny czas jutro i pojutrze i ogolnie dostosuje sie do jakis propozycji.
piszcie na priva lub tutaj pozdrawiam
Katerina
(mieszkam na przeciwko cactus bertrange).
Dzieki i mam nadzieje ,ze ktos mi pomoze zanim wyrzuce to wszystko przez balkon i po klopocie.
Katerina the Great.....in Lux
Re: Vista i Wolny internet ,kto i za ile moze mi pomoc?
Wiesz co, tak sie wlasnie zastanawiam, bo jak zobaczylam u znajomej, jak laptop z Vista "smiga" po internecie, to mi sie odechcialo. Dokladnie tak jak piszesz: strony laduja sie w takim tempie, ze mozesz isc, zrobic sobie kawe, wrocic, a Vista nadal mieli i mieli.Katerina pisze:Dzieki i mam nadzieje ,ze ktos mi pomoze zanim wyrzuce to wszystko przez balkon i po klopocie.
My mamy stary sprzet, jeszcze z Windows XP i internet chodzi szybko i obawiam sie, ze jak w koncu zdecydujemy sie na cos nowego (np. laptop), to z Vista moga byc problemy.
Czy ktos bardziej obeznany w temacie moglby sie wypowiedziec, czy faktycznie ta cala Vista jest taka wolna sama z siebie, czy to kwestia np. RAMu czy czegos jeszcze (choc nie sadze, zeby sprzet oferowany w sklepach mial malo RAMUu).
Aby mieć jasność:
Vista musi być z Service Pack 1 (nielegalne wersje na razie sobie nie do końca radzą z finalna wersją - więc nie polecam - zresztą Vista to nie duży wydatek).
A co do sprzętu:
Laptop/Desktop:
1.Procesor minimum 2x (czyli CoreDuo, CentrinoDuo, Turion64x2) o częstotliwości 2.2GHz
2.Pamięć 2GB minimum
3.Dysk twardy minimum 7200obrotów (nie 5400)
4.Karta graficzna nie zintegrowana (z płytą główną) - ale zewnętrzna aby korzystać z wodotrysków Visty
I takie coś generalnie pozwala w miarę komfortowo działać na Viście... oczywiście optymalizacja jest potrzebna bo producenci uwielbiają upiększać sprzedawane systemy - i pewne dodatki są całkowicie nie potrzebne...np NeroMoedia Center czy PowerDVD media center gdzie mamy Media Center w HomePremium, Ultimate i Pro...
Nie żebym się chwalił
XP używam na (laptop)
Centrino 1,6GHz, 1,5GB RAM, 120GBHDD7200obrotów, Radeon9000
Vistę używam
CoreDuo 2,66GHz (2 procesory), 4GB RAM, 160GBHDD 7200 obrotów, Karta Grafiki NVidia140GT 256MB
i
QuadCore 2,4GHz (4 procesory), 8GB RAM, dyski 1TB x8, KartaGrafdiki GF8600GT
I zaznaczam że jestem informatykiem...
Poza tym polecam Vistę z jednego powodu, użytkownik nie mający żadnej wiedzy, lub wiedzę szczątkową z dobrymi komponentami komputera bęzdzie na nim działał bardzo długo.... bo Vista w przeciwieństwie do XP nie wyrzuca Niebieskich Ekranów (BSoD)
Tylko zielone
Vista musi być z Service Pack 1 (nielegalne wersje na razie sobie nie do końca radzą z finalna wersją - więc nie polecam - zresztą Vista to nie duży wydatek).
A co do sprzętu:
Laptop/Desktop:
1.Procesor minimum 2x (czyli CoreDuo, CentrinoDuo, Turion64x2) o częstotliwości 2.2GHz
2.Pamięć 2GB minimum
3.Dysk twardy minimum 7200obrotów (nie 5400)
4.Karta graficzna nie zintegrowana (z płytą główną) - ale zewnętrzna aby korzystać z wodotrysków Visty
I takie coś generalnie pozwala w miarę komfortowo działać na Viście... oczywiście optymalizacja jest potrzebna bo producenci uwielbiają upiększać sprzedawane systemy - i pewne dodatki są całkowicie nie potrzebne...np NeroMoedia Center czy PowerDVD media center gdzie mamy Media Center w HomePremium, Ultimate i Pro...
Nie żebym się chwalił
XP używam na (laptop)
Centrino 1,6GHz, 1,5GB RAM, 120GBHDD7200obrotów, Radeon9000
Vistę używam
CoreDuo 2,66GHz (2 procesory), 4GB RAM, 160GBHDD 7200 obrotów, Karta Grafiki NVidia140GT 256MB
i
QuadCore 2,4GHz (4 procesory), 8GB RAM, dyski 1TB x8, KartaGrafdiki GF8600GT
I zaznaczam że jestem informatykiem...
Poza tym polecam Vistę z jednego powodu, użytkownik nie mający żadnej wiedzy, lub wiedzę szczątkową z dobrymi komponentami komputera bęzdzie na nim działał bardzo długo.... bo Vista w przeciwieństwie do XP nie wyrzuca Niebieskich Ekranów (BSoD)
Tylko zielone
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Chyba o XP tez mozna to powiedziec.
Nie chce tutaj bronic zadnej wersji Windowsa, ja po prostu stwierdzam, ze laptop kupiony niedawno w sklepie, na ktorym zostala zainstalowana Vista, chodzi strasznie wolno, a Internet na nim jeszcze gorzej. I nie jest to jedyny taki przypadek.
Co mi z tego, ze - jako informatyk - jestes w stanie sobie skonfigurowac sprzet tak, aby chodzil dobrze, dobrac odpowiednie elementy, itd.
Jesli ide do sklepu, kupuje nowy komputer, na ktorym chce przewaznie korzystac z netu i od czasu do czasu moze napisac jakis dokument lub posluchac muzyki, to oczekuje, ze bedzie po prostu dobrze chodzil.
A nie bede musiala szukac na forum informatyka, ktory wszystko doprowadzi do stanu uzywalnosci.
Nie chce tutaj bronic zadnej wersji Windowsa, ja po prostu stwierdzam, ze laptop kupiony niedawno w sklepie, na ktorym zostala zainstalowana Vista, chodzi strasznie wolno, a Internet na nim jeszcze gorzej. I nie jest to jedyny taki przypadek.
Co mi z tego, ze - jako informatyk - jestes w stanie sobie skonfigurowac sprzet tak, aby chodzil dobrze, dobrac odpowiednie elementy, itd.
Jesli ide do sklepu, kupuje nowy komputer, na ktorym chce przewaznie korzystac z netu i od czasu do czasu moze napisac jakis dokument lub posluchac muzyki, to oczekuje, ze bedzie po prostu dobrze chodzil.
A nie bede musiala szukac na forum informatyka, ktory wszystko doprowadzi do stanu uzywalnosci.
też tak uważam ale prawda jest taka że okres supportuy dla XP kończy się w tym roku... i MS zapomni o nim - żadnych update itd... więc usilnie ładuje Vistę wszędzie....
ale przypominam sobie jedną rzecz - o XP było tak samo...że wolny, ze kolorowy itd...
i jest tata anegdotka - że "Vistę wprowadzono aby wszyscy polubili XP"
ale przypominam sobie jedną rzecz - o XP było tak samo...że wolny, ze kolorowy itd...
i jest tata anegdotka - że "Vistę wprowadzono aby wszyscy polubili XP"
Jestem kompletnym laikiem w kwestii informatyki,wiec oczywiscie przy zakupie laptopa zdalam sie na pomoc sprzedawcy w sklepie SONY.Laptop VGN-FZ31M posiada viste ,a po internecie smiga jak strzala.Porownujac do komputera corki,ktory visty nie posiada to niebo a ziemia,mozna wyjsc z siebie czekajac az sie wszystko przemieli i nie tylko mozna zrobic sobie kawusie ale i spokojnie ja wypic.Podkreslam ,ze moja znajomosc od strony technicznej jest na nie najwyzszym poziomie a jak znam zycie to kazdy ma i tak zupelnie inne doswiadczenia.Ja jestem super zadowolona,obsluga dosc szybka ,instalacja prosta,ogolnie ok. <czatuje>
to oczywiscie nie jest prawda. W tym roku przestana sprzedawac XP (kilka firm chce ominac to poprzez tzw. downgrade, ale supportowac beda przez kolejnych kilka lat. Dla przypomnienia dodam, ze Win98 przestali supportowac dopiero w 2007 roku ... Inna sprawa, ze wszelkie nowosci beda robione pod VISTE, ale to zupelnie co innego.też tak uważam ale prawda jest taka że okres supportuy dla XP kończy się w tym roku... i MS zapomni o nim - żadnych update itd... więc usilnie ładuje Vistę wszędzie....
Microsoft przedluzyl ostatnio support dla Windy XP do roku 2014.
Info o cyklach supportowych na oficjalnej stronie Microshitu
Info o cyklach supportowych na oficjalnej stronie Microshitu
nie chcę się licytować ale:
Wydane produkty"
Windows XP Professional
Data powszechnej dostępności 2001-12-31
Podstawowa pomoc techniczna wycofana 2009-04-14
Rozszerzona pomoc techniczna wycofana 2014-04-08
Dodatek Service Pack wycofany 2005-08-30
czyli jak to rozumieć:
większość z nas ma produkty typu OEM i ich to dotyczy.
Klienci Enterprise, Volume License i Select 6 License albo MSDN
support mają do 2014
dodatkowe info
http://support.microsoft.com/lifecycle/?p1=12757
czyli w praktyce jeśli ktoś ma SP3 to ma support do 2010.
ALE
nie po to wszyscy producenci zainwestowali w ReadyBoost, BitLocker, DX10 i inne - zwłaszcza w laptopach aby przeskakiwać na XP, poza tym nie rozumiem rozczarowania... prawda jest taka że Vista jest żarłoczna... a producenci starają się wszędzie zejść z ceną, chwała dużym firmą (Dell, IBM, Toshiba, HP) że nie wypuszczają bubli które nie są przeznaczone do przyjemnej pracy z Vista...
A szczerze Vista to naprawdę fajny system - zwłaszcza po SP1 bo na pierwszej się trochę zawiodłem... i polecam... tylko że sprzęt - tak jak opisałem wyżej...
Wydane produkty"
Windows XP Professional
Data powszechnej dostępności 2001-12-31
Podstawowa pomoc techniczna wycofana 2009-04-14
Rozszerzona pomoc techniczna wycofana 2014-04-08
Dodatek Service Pack wycofany 2005-08-30
czyli jak to rozumieć:
większość z nas ma produkty typu OEM i ich to dotyczy.
Klienci Enterprise, Volume License i Select 6 License albo MSDN
support mają do 2014
dodatkowe info
http://support.microsoft.com/lifecycle/?p1=12757
czyli w praktyce jeśli ktoś ma SP3 to ma support do 2010.
ALE
nie po to wszyscy producenci zainwestowali w ReadyBoost, BitLocker, DX10 i inne - zwłaszcza w laptopach aby przeskakiwać na XP, poza tym nie rozumiem rozczarowania... prawda jest taka że Vista jest żarłoczna... a producenci starają się wszędzie zejść z ceną, chwała dużym firmą (Dell, IBM, Toshiba, HP) że nie wypuszczają bubli które nie są przeznaczone do przyjemnej pracy z Vista...
A szczerze Vista to naprawdę fajny system - zwłaszcza po SP1 bo na pierwszej się trochę zawiodłem... i polecam... tylko że sprzęt - tak jak opisałem wyżej...
Czyli oznacza to w praktyce, ze jesli komputer z Vista jest wolny i nie chce byc szybszy, to producent/ sprzedawca chce wcisnac sprzet, ktory sie do Visty nie nadaje.gabrjel pisze:A szczerze Vista to naprawdę fajny system - zwłaszcza po SP1 bo na pierwszej się trochę zawiodłem... i polecam... tylko że sprzęt - tak jak opisałem wyżej...
Hm, dobrze wiedziec, zanim sie cos kupi.
Dokładnie tak jak piszesz...
była nawet afera jakiś czas temu z naklejkami na komputery
Vista capable - instalator się uruchomi
Vista compatible - będzie działać ale jak ?!
Vista recommended - super maszynka
no i teraz jest po prostu Windows Vista
była nawet afera jakiś czas temu z naklejkami na komputery
Vista capable - instalator się uruchomi
Vista compatible - będzie działać ale jak ?!
Vista recommended - super maszynka
no i teraz jest po prostu Windows Vista
-
Halo Katerina!!!
Z Twojego postu nie mozna odczytac jakie oprzyzadowanie ma ten komputer .. Na Viste trzeba przynajmiej dobry procek nie musi byc dwurdzeniowy ale przynajmiej 3200 mghz ..juz musi byc dobrze...do tego wazne sa barety pamieci i tutaj ponizej 2 Giga jest problemem dla szybkosci komputara .. Wszystko to jest wymiana roznych procesow z twardym dyskiem a procesorem i jak masz wystarczajaco wielkosc pamieci to jest ok .. Nie musisz specjalnie kupowac nowego komputera. Ja sam pracuje na procku 3200 64 jednordzeniowym vista sp1 i naprawde mi smiga jak moze....nie jest szybkosc zatykajaca oddech w piersi ..
W tym Twoim wypadku trzeba tylko sprawdzic i moze lekko dofinansowac.. Moze nawet jakis kabel albo karta graficzna jest luzna.. Kazdy element ktory nie jest wlasciwie ustawiony... moze byc powodem na wolna prace komputera.. Zalecam dobre mechaniczne sprawdzenie i wtedy podjecie decyzji .. Ostatecznie jak juz sie zdecydujesz na jakis lepszy sprzet to napewno ten moze sluzyc dzieciom do edukacji w ramach informatyki.. Dlatego zadnych radykalnych reakcji prosze ..
Pozdrawiam milo
Z Twojego postu nie mozna odczytac jakie oprzyzadowanie ma ten komputer .. Na Viste trzeba przynajmiej dobry procek nie musi byc dwurdzeniowy ale przynajmiej 3200 mghz ..juz musi byc dobrze...do tego wazne sa barety pamieci i tutaj ponizej 2 Giga jest problemem dla szybkosci komputara .. Wszystko to jest wymiana roznych procesow z twardym dyskiem a procesorem i jak masz wystarczajaco wielkosc pamieci to jest ok .. Nie musisz specjalnie kupowac nowego komputera. Ja sam pracuje na procku 3200 64 jednordzeniowym vista sp1 i naprawde mi smiga jak moze....nie jest szybkosc zatykajaca oddech w piersi ..
W tym Twoim wypadku trzeba tylko sprawdzic i moze lekko dofinansowac.. Moze nawet jakis kabel albo karta graficzna jest luzna.. Kazdy element ktory nie jest wlasciwie ustawiony... moze byc powodem na wolna prace komputera.. Zalecam dobre mechaniczne sprawdzenie i wtedy podjecie decyzji .. Ostatecznie jak juz sie zdecydujesz na jakis lepszy sprzet to napewno ten moze sluzyc dzieciom do edukacji w ramach informatyki.. Dlatego zadnych radykalnych reakcji prosze ..
Pozdrawiam milo
Mistrz Niemiec z druzyna DSD 2012
Wielokrotny Mistrz Polski Belgii Włoch i Luxemburga
Dziesiąty w Rankingu światowym ITF Senior
Trenujemy w klubie tenisowym Bettemburg
Wielokrotny Mistrz Polski Belgii Włoch i Luxemburga
Dziesiąty w Rankingu światowym ITF Senior
Trenujemy w klubie tenisowym Bettemburg