komputer,vista i co dalej...pomocy
komputer,vista i co dalej...pomocy
Witajcie to znowu JA.Mam juz kompa z Vista po angielsku ale to dopiero poczatek meki.Prosze o pomoc jaki jezyk klawiatury wybrac zeby miec te znaki co na klawiaturze a nie q zamiast a itp ...testowalam juz kilka opcji i ciagle cos nie tak np teraz ustawilam francuski i litery ok a znaki=balagan totalny a liczby tylko z shiftem=masakra jakas .Jesz cze jeden problem ,komunikaty po francusku,google Belgia ciagle.Zmienilam ustawienia na region i panstwo=Polska ale nic.jak ustawic na angielski?????????Blagam wszystkich zorientowanych w temacie,pomozcie bo zwariowac mozna.2 godz kombinowalam zeby sie wreszcie polaczyc z netem.POMOCY
He he to teraz zaczną się problemy z Vistą <mrgreen>
Zmień ustawienia regionalne w Control Panel. Klawiatura Polska programisty !
Podstawowe pytanie czy masz normalna klawiaturę QWERTY?
Google - jak chcesz google po angielsku to wpisz www.google.com i jak wyświetli się po EN to ustaw jako stronę startową. Najlepiej od razu ściągnij Firefoxa do internetu + dodatek adblock żeby nie było reklam
Zmień ustawienia regionalne w Control Panel. Klawiatura Polska programisty !
Podstawowe pytanie czy masz normalna klawiaturę QWERTY?
Google - jak chcesz google po angielsku to wpisz www.google.com i jak wyświetli się po EN to ustaw jako stronę startową. Najlepiej od razu ściągnij Firefoxa do internetu + dodatek adblock żeby nie było reklam
Ostatnio zmieniony 05-06-2008, 22:08 przez Tr0n, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Tr0n
Tr0n
Jezeli Vista jest po angielsku, i jezeli masz normalna ludzka klawiature, nie jak zabojady i germany, to wybierz w Vista klawiature U.S. 101 czy cos tam, jezyk US English lub UK English. Powinno dzialac.
Jezeli masz klawiature z francuskimi znakami, to francuska; jezeli umlauty, to niemiecka; a jak oba to szwajcarska.
Z googlem to latwo - wejdz na google, i na dole z prawej strony jest link chyba aby sie zrobil .com i po angielsku. On nie patrzy na Twoj region w Vista, tylko na twoj IP numer ktory jest luksemburski bo tu jest Twoj komputer.
Jezeli masz klawiature z francuskimi znakami, to francuska; jezeli umlauty, to niemiecka; a jak oba to szwajcarska.
Z googlem to latwo - wejdz na google, i na dole z prawej strony jest link chyba aby sie zrobil .com i po angielsku. On nie patrzy na Twoj region w Vista, tylko na twoj IP numer ktory jest luksemburski bo tu jest Twoj komputer.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Przede wszystkim – wystopuj z emocjami! Komputer to taka masa problemow, ze jak by sie wszystkimi przejmowac po rowno, to mozna natychmiast dostac ciezkiej k...wicy serca
Po drugie – rozbijmy problemy na podstawowe elementy – wszystkich na raz nie da sie wyjasnic.
Po trzecie – wiecej szczegolow dot. konfiguracji sprzetu, svp! To pomoze w ewentualnej diagnozie i terapii.
A przechodzac do rzeczy – rozumiem, ze masz klawiature w ukladzie AZERTY, czyli pierwsze szesc liter u gory od lewej to wlasnie AZERTY ? Jesli tak, to nie dziw sie, ze litery wyskakujace na ekranie beda zgodne z tymi na klawiszach po wybraniu ukladu francuskiego, bo to jest wlasnie klawiatura francuska. Dalej rozpatrujac problem – tych francuskich jest co najmniej kilka. I ta standardowa, tradycyjna, to ma wlasnie wyobracane na odwrot liczby ze znaczkami w gornym rzedzie klawiszy (tzn. ze liczby uzyskuje sie – kompletnie bez sensu – dopiero z wcisnietym [SHIFT]). Zeby to zmienic musisz wybrac inny uklad klawiatury francuskiej. U mnie na ten przyklad nazywa sie to "French numerical", ale ja mam troche inny system operacyjny, wiec u ciebie moze to byc cos zupelnie innego...
Po drugie – rozbijmy problemy na podstawowe elementy – wszystkich na raz nie da sie wyjasnic.
Po trzecie – wiecej szczegolow dot. konfiguracji sprzetu, svp! To pomoze w ewentualnej diagnozie i terapii.
A przechodzac do rzeczy – rozumiem, ze masz klawiature w ukladzie AZERTY, czyli pierwsze szesc liter u gory od lewej to wlasnie AZERTY ? Jesli tak, to nie dziw sie, ze litery wyskakujace na ekranie beda zgodne z tymi na klawiszach po wybraniu ukladu francuskiego, bo to jest wlasnie klawiatura francuska. Dalej rozpatrujac problem – tych francuskich jest co najmniej kilka. I ta standardowa, tradycyjna, to ma wlasnie wyobracane na odwrot liczby ze znaczkami w gornym rzedzie klawiszy (tzn. ze liczby uzyskuje sie – kompletnie bez sensu – dopiero z wcisnietym [SHIFT]). Zeby to zmienic musisz wybrac inny uklad klawiatury francuskiej. U mnie na ten przyklad nazywa sie to "French numerical", ale ja mam troche inny system operacyjny, wiec u ciebie moze to byc cos zupelnie innego...
To oczywiscie jest opcja. A la Adam SlodowyTr0n pisze:Trzeba manualnie klawiaturę przebudować <mrgreen>
Ale, ale – czy kolezanka nie nabyla przypadkiem ostatecznie kompa stacjonarnego? Wtedy jest o tyle latwiej, ze mozna po prostu kupic druga klawiature. Tym razem najlepiej przez internet, prosto z Polska! Bedzie miala na mur beton w ukladzie QWERTY Inna opcja, to kupic same naklejki z literkami i cyferkami i zrobic klawiaturce "tipsy" Tez dziala, choc troche leci badziewiem...
to wlasnie jest problem z kupowaniem TU komputerow - tzn wszystko jest ok, tylko tak jak MaWi wspomnial - najlepiej klawiaturke z PL sobie przywiezc, bo tu maja do wyboru albo ta z cyferkami z shiftem (AZERTY) i calym balaganem ze znaczkami, albo podobnie zbalaganione znaki na klawiaturze z umlautami (QWERTZ)...To jest powod, dla jakiego NA PEWNO nie zakupie TU laptopa, jak kiedys dojrzeje do takiej potrzeby.... <lol>
Często w laptopach jest możliwość wymiany klawiatury na qwerty, trzeba zapytać w sklepie.bamaza42 pisze:to wlasnie jest problem z kupowaniem TU komputerow - tzn wszystko jest ok, tylko tak jak MaWi wspomnial - najlepiej klawiaturke z PL sobie przywiezc, bo tu maja do wyboru albo ta z cyferkami z shiftem (AZERTY) i calym balaganem ze znaczkami, albo podobnie zbalaganione znaki na klawiaturze z umlautami (QWERTZ)...To jest powod, dla jakiego NA PEWNO nie zakupie TU laptopa, jak kiedys dojrzeje do takiej potrzeby.... <lol>
Pozdrawiam
Tr0n
Tr0n
klawiatura -azerty i juz rozpracowana tzn-francuski -belgia he he.Z google to nie problem tylko chodzi mi o to ze czesc komunikatow pojawia sie po francusku np chcialam stworzyc recovery disc no i znowu po francusku :ze mam stworzyc haslo tak -nie itp .boje sie ze nie zrozumiem komunikatu i jakis glupot narobie.?????????
aha ni tym razem to komputer stacjonarny.ACER ASPIRE M3640.Do liczb z shiftem to sie moge przyzwyczaic ale do francuskiego na moim monitorze to NIE! Czy jesli IP lux to nie ma szans na komunikaty w innym jezyku?Wczesniej mialam laptopa tutaj kupowany i przinstalowany na polski windows i komunikaty byly po polsku i ang wiec co z tym IP?
No i prosze jaki odzew na ten temat WOW!Dzieki ,ze poswieciliscie mi troche czasu!!!!
No i prosze jaki odzew na ten temat WOW!Dzieki ,ze poswieciliscie mi troche czasu!!!!