zimowe opony

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
kot00

zimowe opony

Post autor: kot00 »

Witam Wszystkich,
To moj pierwszy watek tutaj. Czy mi sie uda :) ?
Czy ktos moze przerabial ostatnio temat: zakup opon zimowych w Luxie lub okolicach? Moze znacie jakies fajnie miejsca gdzie mozna by nabyc owo dobro w jakiejs rozsadnej cenie? Wiem o Heli i oczywiscie o salonach dealerow.
Pozdrawiam,
misio

Post autor: misio »

Zeby bylo tanio, to trzeba szukac w Trierze. Ale czy tak bardzo tanio? Ja jak sprawdzalem, to bylo to max 10% taniej, a jak sie doda czas poswiecony poszukiwaniom + koszt dojazdu to wyjdzie podobnie. No chyba, ze ktos pojedzie w jedno miejsce i tylko raz i kupi od razu. Wtedy ok.

Jest duzo tzw Pneu Center. Jeden jest na rue Hollerich - Michelin, jeden jest kolo auostrady w Bertrange - DUZY.

Aha, w przypadku przechowywania opon, to nie powinno sie placic wiecej niz 11€ za sezon.
Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

Może tu?

http://rad-reifen-versand.de/

Nie korzystałem jeszcze, ale zamierzam. Trzeba mieć jakiś adres w Niemczech, co by dać sobie wysłać bezpłatnie, albo wynegocjować rozsądną stawkę za wysyłkę do Luxa.
fun4u

Post autor: fun4u »

Opony: tubylcy podali ponizszy adres jako nie do pobicia cenowo:
Tires Goergen (Esc surAlzette) 37 rue Romain Fandel
tel: 36 69 28 / 36 69 271 / 621 175 338
Ja jeszcze nie testowalem
Tubylcy dzwonio mowia jakie chcs opony i dowiaduja sie cene i gosc sprowadza za kilka dni i montuje
misio

Jest jeszcze jedna opcja. Duzo kombinowania, ale przy odrobinie szczescia bedzie najtaniej chyba. A wiec. Kupujemy opony w serwisie www.opony.com Jako adres dostarczenai przesylki podajemy adres w PL. Tam ktos odbiera i... przesyla nam to do Luxa.

Inna opcja, to oponki czekaja na nas w PL i wymieniamy jak sie pojawimy w PL, no ale nie kazdy jedzie np 1 listopada :)

A trzecia opcja, to skrzykniecie kilku osob. Kupno "hurtem" dostawa w PL, potem wynajecie kogos z busem kto to tu przywiezie i po klopocie :)

No, ale komu chce sie tak bawic?
Ostatnio zmieniony 01-01-1970, 01:00 przez misio, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

troche bez sensu kupowac niewiadomo gdzie i placic przesylki a potem MONTAZ

kupujac w miejscowym garazu w cenie jest montaz.<cwaniak2>

najtansza jest hela, ale tam bywaja kolejki

w eschu jest garaz niewiele drozszy od heli (ale wciaz 20% tanszy od konkurencji)
nazwa wyleciala mi z glowy, ale pisalem o nim na starym forum
smavil

Post autor: smavil »

W sklepie Hela w Bettemburgu sa niezle ceny... tzn byly 2 lata temu jak kupilam swoje (nie pamietam juz ceny), poza tym zamontowali mi je na miejscu za troche mniej niz 40€.

Jesli juz o oponach, to ostatnio zauwazylam, ze cena za zamontowanie w moim serwisie wzrosla o jakies 60% miedzy listopadem 2005 (kiedy zaplacilam 40) a kwietniem 2006 (nagle sie zrobilo ponad 60)... gdzie mozna taniej zamontowac bez zakupu (bo na pewno mozna)?
MaWi

Post autor: MaWi »

jespere pisze:w eschu jest garaz niewiele drozszy od heli (ale wciaz 20% tanszy od konkurencji)
nazwa wyleciala mi z glowy, ale pisalem o nim na starym forum
ano pisales panie jesperze! O tutaj!

Proponuje zajrzec, bo tam tez byla dluzsza dyskusja na ten temat.

BTW. Niedlugo udostepnimy link do starego forum na naszym portalu w jakims "podrecznym" miejscu. Stworzyliscie tam przeciez olbrzymia skarbnice wiedzy i nie mozna tego wytracic! :)
MaWi

Post autor: MaWi »

smavil pisze:... gdzie mozna taniej zamontowac bez zakupu (bo na pewno mozna)?
pod wlasnym domem? ;)

Bez zartow – nasz sasiad, rodzony Luksemburczyk, pracownik (bynajmniej nieszeregowy) jednego z luksemburskich bankow, co roku wyciaga lewarek i... do dziela!

Jak widac mity lubia byc i tu obalane. Powiem wiecej – widuje tu czasem ludzi grzebiacych pod samochodem, a wiec nie jest bynajmniej tak, ze jedynie Polak-"Zlota raczka", dopoki da sie skleic lub zespawac, to warsztatowi samochodowemu zarobic nie da :p
misio

MaWi pisze:Bez zartow – nasz sasiad, rodzony Luksemburczyk, pracownik (bynajmniej nieszeregowy) jednego z luksemburskich bankow, co roku wyciaga lewarek i... do dziela!
I wlasnie takim osobom, powinno sie zabrac lewarek i delikatnie ich w glowke nim puknac. Czemu? A bo pod domem nie wywazy sobie sam opon, a nie wywazone opnki sa delikatnei mowiac, niebezpieczne.

No i potem sie czyta: "auto z niewiadomych przyczyn samo zjechalo na przecilegly pas..."
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

A ja dostalam oferte od Renault na 4 opony Uniroyal z felgami ( i z wymiana) za ok. 400 €...czy to dobra oferta?...
misio

bamaza42 pisze:A ja dostalam oferte od Renault na 4 opony Uniroyal z felgami ( i z wymiana) za ok. 400 €...czy to dobra oferta?...
Zalezy jaki to rozmiar, ale wydaje sie ok. Porownaj z www.opony.com

A mam jeszcze pytanie do tych co kupowali auto bez Vatu: Gdziescie rozum mieli jak kupowaliscie auto? Przeciez kupujac bez Vatu, opony jako wyposazenie dodatkowe tez kupuje sie bez vatu... <glupi2>
Awatar użytkownika
szymbi

Ja miałem dzięki Bogu głowę dokładnie w tym samym miejscu, co dziś, czyli na karku!
Misiu, koła kompletne zimowe wzięte z garażu razem z autem bez VATu kosztują sporo więcej niż umiejętnie znalezione oferty z VATem na wolnym rynku! <wysmiewa>
misio

A nie, bo porownalem ceny i bylo o dobre 20% taniej, bo dostalem jeszcze 5% od dilera na to i darmowe "przelozenie", bo auto w grudniu przyszlo z fabryki na oponach... letnich <puknijsie>
Awatar użytkownika
szymbi

No widzisz, a ja porównałem ceny i było dokładnie odwrotnie. A więc, umówmy się, nie generalizujmy...
ODPOWIEDZ