Czy ktos z forumowiczow probowal podrozy nocnym ekspresem Jan Kiepura z Koblencji do Poznania? Interesuje mnie szczegolnie zgodnosc faktycznego czasu podrozy z rozkladem jazdy, a jeszcze szczegolniej - czy wyjezdzajac wieczorem w niedziele mozna liczyc na przyjazd do Koblencji przed 8 ?
Witaj. Kilka razy korzystałem z tego połączenia. Pociąg zawsze jest co najmniej punktualny, tzn zdarzają mu się przyspieszenia. Kiepura ma tak dużo czasu przewidziane na tę trasę, że ewentualne spóźnienia na starcie nadrabia potem bez problemu. Tylko raz mojemu bratu przydarzyło się opóźnienie i w Koblencji złapał poźniejszą przesiadkę w kierunku Luxa.
szymbi pisze:Witaj. Kilka razy korzystałem z tego połączenia. Pociąg zawsze jest co najmniej punktualny, tzn zdarzają mu się przyspieszenia. Kiepura ma tak dużo czasu przewidziane na tę trasę, że ewentualne spóźnienia na starcie nadrabia potem bez problemu. Tylko raz mojemu bratu przydarzyło się opóźnienie i w Koblencji złapał poźniejszą przesiadkę w kierunku Luxa.
no to ja dodam, że w drodze powrotnej Kiepura jest równiez punktualny
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Utwierdziliscie mnie na tyle, ze jestem gotowy sam sprobowac:)
Jeszcze jedno male pytanie: czy ktos z Was probowal kupowac bilet on-line? Znalazlem taka strone: https://buchung.nachtzugreise.de/book/1.asp?aa=1
niestety, nie wiedziec czemu nie mozna z niej kupic biletu powrotnego.
Jakies wskazowki? Moze lepiej kupic bilet w kasie luksemburskiej / niemieckiej?
lepiej kupic w kasie luksemburskiej, bo inne linie kolejowe on-line na ten pociąg biletów nie sprzedają, polska również
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Bilety w kontyngencie promocyjnym kosztują w jedną stronę niezależnie od miejsca w(y)siadania w Polsce:
29 euro na miejsca siedzące lotnicze (podobno wygodnie się na nich śpi ale przedział wielki jak tramwaj)
39 euro na kuszetki 6 osób w przedziale
49 euro na kuszetki 4 osoby w przedziale
59 euro na sypialny 3 osoby w przedziale (pościel, umywalka z wodą, kawa i rogalik w cenie)
69 euro na sypialny 2 osoby w przedziale (j.w.)
dzieci do lat 5 jadą z rodzicami za darmo, o ile śpią z nimi na jednym miejscu.
Bilet w dwie strony kosztuje 2x to co powyżej.
Ponadto są bilety normalne jak się skończą promocyjne, ceny są ok. 3-4 razy wyższe, ale za to bezpłatnie i to z własnym miejscem jeździ młodzież do bodaj 16 roku życia.
Czy ktoś wie jak dostać się z Koln hbf do luksemburga w najprostrzy sposób? Pociąg Kiepura jest w Koln hbf o 6:14 i nie mam pojęcia jak znaleźć jakiś pociąg lub autobus do luksemburga. Wiem, że jest jakiś IC ale dopiero po 8:00