ACCA / CIMA

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
zzz

ACCA / CIMA

Post autor: zzz »

Pytanie do specjalistów z branży: gdzie w pobliżu można znaleźć firmę organizującą kursy i egzaminy na ACCA i/lub CIMA?

Ewidentnie Lux-ville to jakaś prowincja (w sumie żadne zaskoczenie), bo tutaj nikogo nie udało mi się znaleźć, może za słabo szukałem. Znalazłem Amsterdam i oczywiście Londyn. Może ktoś coś słyszał o kursach we Frankfurcie, Brukseli czy innych dużych miastach za miedzą?

I tak jeszcze na deser może dorzucę pytanie, czy w ogóle warto się pchać w ACCA / CIMA.
Awatar użytkownika
xtheo7

Post autor: xtheo7 »

Sprobuj sie dowiedziec w IFBL, ktory ma w Lux chyba monopol na kursy i egzaminy z ksiegowosci i bankowosci.

http://www.ifbl.lu/qui-sommes-nous
Awatar użytkownika
wojtek

Post autor: wojtek »

zobacz tutaj: www.bsl.lu
Awatar użytkownika
felo

Post autor: felo »

zzz pisze:czy w ogóle warto się pchać w ACCA / CIMA.
Sam pewnie masz swiadomosc, ze jest to pytanie z gatunku "czy brazowy to twarzowy kolor"?

Napisz co studiowales, co robiles, co robisz i co chcialbys robic, to moze ktos da rade sie ustosunkowac...
zzz

Post autor: zzz »

Po piersze, xtheo7 i wojtek, dzięki za podpowiedź. Niestety, IFBL nie organizuje takich kursów (za to mają inne ciekawe, z tego samego zakresu), a BSL na razie tylko bada rynek i się zastanawia, czy jest popyt na takie kursy.

felo, pewnie masz rację, zbyt ogólnikowo zadałem pytanie, więc doprecyzuję: jak(*) pracodawcy w Lux patrzą na kandydatów z ACCA lub CIMA na stanowiska typu Finance Manager, Controller, tudzież podobne stanowiska z mid-level management w obszarze finanse/księgowość?

* przez "jak" spodziewam się odpowiedzi typu a: "pracodawcy w ogóle nie patrzą na ACCA / CIMA, nie wiedzą co to jest", b: "zwracają uwagę, czasem jest to dodatkowy argument, ale papier raczej nie jest wymagany", c: "ACCA / CIMA jest wymagany bezwględnie", etc.

Z moich doświadczeń z poszukiwaniem pracy w UK wynika, że tam bez ACCA to w ogóle mogę myśleć jedynie o praktykach w księgowości. Z kolei patrząc na ogłoszenia o pracę w Lux, wymagania dotyczące takich kwalifikacji pojawiają się sporadycznie, czasami nawet traktują MBA z ACCA wymiennie. Często w ogłoszeniach nic nie wspominają o takich wymaganiach, wystarcza odpowiednie doświadczenie i wiedza (w tym też ta zdobyta na studiach), ale papiery typu ACCA nie są wymagane.

Ale to może tylko moje wrażenie, dlatego chciałbym podpytać o opinię czy potwierdzenie osoby, które mają z tym kontakt na co dzień i chciałaby wyrazić swoje subiektywne zdanie.

Jeśli to cokolwiek komuś pomoże - skończyłem studia ekonomiczne, do tej pory zajmowałem się przede wszystkim FP&A oraz Controllingiem i dalej chciałbym się w tych obszarach rozwijać.
Awatar użytkownika
felo

Post autor: felo »

No, teraz to rozumiem ;-) Ponizsza opinia bazuje na doswiadczenich moich i kumpla siedzacego przy sasiednim biurku. Obaj mamy profil bardzo zblizony do Twojego.

Mnie nigdy zaden headhunter czy potencjalny pracodawca nie pytal o te sprawy. Kumpla pytal raz pewien Szkot. Zdaje sie, ze w uproszczeniu to Brytyjczycy maja w jakiejs mierze zamilowanie do tych kwitow, natomiast Niemcy czy Francuzi w ogole nie sa zainteresowani. Z drugiej strony, czytalem kiedys cos takiego:

http://news.efinancialcareers.com/lu-fr ... en-passer/

Wydaje mi sie jednak, ze ten trend dotyczyc musi glownie ksiegowych, audytorow, itp., a w mniejszej mierze ludzi z naszej dzialki (bo ja osobiscie ksiegowosc finansowa traktuje jako oddzielna dzialke), zwlaszcza na wzglednie zaawansowanych etapach kariery.

Wydaje mi sie wiec, ze odpowiedz na Twoje pytanie miesci sie na dzis gdzies miedzy (a), a (b), choc byc moze faktycznie z tendencja w kierunku (b), a moze i dalej…

Aha, pomimo powyzszego, rzeczony kumpel jest wlasnie w trakcie robienia ACCA, ale to raczej w celu poszerzenie sobie perspektyw i wachlarza mozliwosci, a nie jako cos, co ma pomoc mu w zrobieniu kolejnych krokow w karierze na polu FP&A i controllingu. W kazdym razie, on tez nie znalazl zadnych kursow w Luksie. Uczy sie sam – twardziel ;-)
misio

Post autor: misio »

Co do jednego to masz racje - Francuzi i Belgowie nie maja o tym pojęcia a jak skumaja ze wiesz więcej od nich to pracy nie dostaniesz. Z Niemcami jest trochę lepiej w tum temacie. Ale czego się w sumie spodziewać po wiejskim managemencie? Jak popatrzysz to nawet we francuskich firmach management wyższego szczebla często posiada te certyfikaty, No ale oni nie pochodzą z thionville lub metzu ;)
Dorotkamaria

Post autor: Dorotkamaria »

hej,
ja jestem w trakcie ACCA i z przynajmniej kilku powodow sobie te kwalifikacje chwale (co nie zmienia faktu, ze kilka minusow tez maja).
Z tego co wiem to niestety nie ma w Lux zadnych kursow, ktore przygotowuja do egzaminow. Ja ucze sie sama i tez zdaje wiec da sie i bez drogich kursow.
Egzaminy sa organizowane w chambre de commerce (Kirchberg).
Nie wiem jak bardzo pracodawcy na to patrza, bo poki co nie zmienialam firmy. Przez jakis czas przegladalam oferty i faktycznie jest troche ogloszen gdzie pracodawca zaznacza, ze ACCA itp. mile widziane.

daj znac jesli masz jakies konkretne pytania.
ODPOWIEDZ