Alkoholowo
Alkoholowo
Witam
Zacznę od tego ,że zwiedziłem mnóstwo sklepów od normalnych monopolowych po typowo alkoholowe ...
Nigdzie nie mogę znaleźć gąsiorów ani drożdży winiarskich , nie mówiąc już o rurce do pędzenia ...
Czy ktoś wie gdzie mogę coś takiego znaleźć w Luxemburgu ?? Chciałem sobie u pędzić trochę wina 2-3 L , z tym że brakuje mi właśnie drożdży i rurki, byłem nawet w sklepach budowlanych (w Polsce w Mrówce takie rzeczy widziałem ) ale tutaj jak by nie wiedzieli w ogóle o co mi chodzi ....
Zacznę od tego ,że zwiedziłem mnóstwo sklepów od normalnych monopolowych po typowo alkoholowe ...
Nigdzie nie mogę znaleźć gąsiorów ani drożdży winiarskich , nie mówiąc już o rurce do pędzenia ...
Czy ktoś wie gdzie mogę coś takiego znaleźć w Luxemburgu ?? Chciałem sobie u pędzić trochę wina 2-3 L , z tym że brakuje mi właśnie drożdży i rurki, byłem nawet w sklepach budowlanych (w Polsce w Mrówce takie rzeczy widziałem ) ale tutaj jak by nie wiedzieli w ogóle o co mi chodzi ....
...i jakos mnie to nie dziwi...Pizot14 pisze:tutaj jak by nie wiedzieli w ogóle o co mi chodzi ....

takie rzeczy musisz zaimportować z PL - ewentualnie może spróbuj znaleźć jakiś sklep chemiczny (nie mam pojęcia czy jakikolwiek tu istnieje, nie interesowałam się tym nigdy, być może pewniej w Trier...), taki z odczynnikami i szkłem laboratoryjnym?
Chlopie, lec do Hornbacha w Bertrange! Tam od miesiaca maja specjalne, sezonowe stoisko dla amatorow drozdzowej fermentacji! Dostaniesz wszystko, a co najmniej prawie wszystko. Stoisko jest w czesci poswieconej nawozom i kwiatkom; tuz za stoiskiem z pompami ogrodowymi. Mam nadzieje, ze pomoglem w palacym problemie alkoholowym? 

No to Git
też chętnie skosztuje 
Chciałem "Sake" zrobić ,lecz niestety sama obróbka ryżu trwa ok 30 dni
więc zrobię zwykłe ryżowe wino
za ok 2-3 mies się przypomnę
po za tym chyba z tego co mi się wydaje Sake powinno być poddane destylacji ... ale nie jestem co do tego w 100% przekonany
. Tak czy inaczej Wino to Wino 

Chciałem "Sake" zrobić ,lecz niestety sama obróbka ryżu trwa ok 30 dni

po za tym chyba z tego co mi się wydaje Sake powinno być poddane destylacji ... ale nie jestem co do tego w 100% przekonany

Sake, to zdecydowanie destylat. To o czym myslisz nazywa sie mirin http://pl.m.wikipedia.org/wiki/Mirin . Powodzenia!