Ubezpieczenie nowego samochodu
Ubezpieczenie nowego samochodu
Witam wszystkich,
Jako, że były w przeszłości podobne tematy odnośnie ubezpieczycieli samochodów w Luksemburgu, chciałbym trochę odświeżyć wątek i zapytać się Was o obecną sytuację na rynku. Planuję właśnie zakup nowego samochodu i z oczywistych względów chciałbym mieć pełne ubezpieczenie włączając to również zwrot pełnej kwoty za samochód w wypadku jego kradzieży/totalnej kasacji (szczególnie mając na uwadze niedawne perypetie kolegi z forum co to mu ukradli CRV'kę...). Dotychczas byłem ubezpieczony w Lalux, ale mimo bonus malus 7 ich ceny mnie przerażają. Czy moglibyście podzielić się swoimi doświadczeniami z innymi ubezpieczycielami i jakością/szybkością rozwiązywania przez nich problemów. Nie ukrywam, że Lalux pod tym względem jest niezawodny (brak utraty zniżek przy naprawach casco tudzież możliwość wybrania preferowanego punktu napraw), ale jakoś mi się nie chce wierzyć, żeby tylko oni proponowali usługi na tak wysokim poziomie.
Pozdrawiam,
Jako, że były w przeszłości podobne tematy odnośnie ubezpieczycieli samochodów w Luksemburgu, chciałbym trochę odświeżyć wątek i zapytać się Was o obecną sytuację na rynku. Planuję właśnie zakup nowego samochodu i z oczywistych względów chciałbym mieć pełne ubezpieczenie włączając to również zwrot pełnej kwoty za samochód w wypadku jego kradzieży/totalnej kasacji (szczególnie mając na uwadze niedawne perypetie kolegi z forum co to mu ukradli CRV'kę...). Dotychczas byłem ubezpieczony w Lalux, ale mimo bonus malus 7 ich ceny mnie przerażają. Czy moglibyście podzielić się swoimi doświadczeniami z innymi ubezpieczycielami i jakością/szybkością rozwiązywania przez nich problemów. Nie ukrywam, że Lalux pod tym względem jest niezawodny (brak utraty zniżek przy naprawach casco tudzież możliwość wybrania preferowanego punktu napraw), ale jakoś mi się nie chce wierzyć, żeby tylko oni proponowali usługi na tak wysokim poziomie.
Pozdrawiam,
Re: Ubezpieczenie nowego samochodu
Witam, Ja kupiłam samochód 2 lata temu. Większość znajomych w pracy ostrzegała przed Lalux i polecała Vivium. Wiec najpierw ubezpieczyłam auto w Vivium, żeby po miesiącu okazało się ze zdzierają niesamowicie, ze są nieuprzejmi i nieuczciwi. Przeniosłam się do La lux, nasz agent jest przemiły i bardzo pomocny. Ubezpieczenie w Lalux okazało się dla nas duzo tańsze niż Vivium czy jakiekolwiek inne firmy które prosiłam o wycenę. Dodaliśmy do polisy tez ubezpieczenie mieszkania, tak jak w przypadku samochodu wychodzi taniej w Lalux i dzięki temu mamy tez kolejna zniżkę na polisie na samochód. Jeśli jesteś zainteresowany mogę Ci podesłać dane kontaktowe mojego agenta z Lalux na email. Pozdrawiam.
Asia
Jedna uwaga do obsługi w Lalux. Wczoraj zadzwoniłem i poinformowałem miłą Panią, że właśnie sprzedałem swój obecny samochód i chciałem, żeby anulowała moje ubezpieczenie. Poinformowała mnie, jakich dokumentów potrzebują, gdzie wysłać, generalnie wszystko w jak najlepszym porządku. Schody zaczęły się jak poprosiłem o przysłanie pisma potwierdzającego moje obecne zniżki. Od razu padło pytanie, do czego mi to potrzebne i czy aby na pewno nie chcę kupić nowego samochodu i ubezpieczyć go gdzie indziej. Jak tylko potwierdziłem jej przypuszczenia, sytuacja się diametralnie zmieniła. Pani przestała być miła i oświadczyła, że takiego zaświadczenia mi nie przyśle i że muszę ubezpieczyć nowy samochód w jej firmie!!! Spotkaliście się z czymś takim? Raczej nie ma mowy, bym chciał dalej korzystać z ich usług, zastanawiam się tylko czy ubezpieczyciel może odmówić mi prawa do uzyskania ww zaświadczenia?
patgor nie trzeba było się przyznawać!
Ja miałem tak samo
Ale napisałem że potrzebuję zniżki do udowodnienia ubezpieczenia łódki w Grecji.
Nie ma to najmniejszego związku - ale takie wytłumaczenie zadziałało i w ciągu 10 min miałem PDF'a na majlu
A po 2 tygodniach przeskoczyłem do AXA w Luxemburgu...
Ja miałem tak samo
Ale napisałem że potrzebuję zniżki do udowodnienia ubezpieczenia łódki w Grecji.
Nie ma to najmniejszego związku - ale takie wytłumaczenie zadziałało i w ciągu 10 min miałem PDF'a na majlu
A po 2 tygodniach przeskoczyłem do AXA w Luxemburgu...
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Finalnie moje auto też jest już w PL, bo mam dość ubezpieczalni które przy segmencie premium i ubezpieczeniu rocznym rzędu 2000€ (z BM 55%) mają mnie w dupie...patgor pisze:No ja się tylko przyznałem, że kupuję nowy samochód...i po wypocinach pani po drugiej stronie słuchawki dodałem, iż auto kupuję, rejestruję i ubezpieczam w PL więc dała mi spokój:)
W PL pewnie też będą mieć mnie w 4 literach, ale przynajmniej nie za 2000€ tylko za 2000PLN.
Ktoś musi płacić za bandę darmozjadów.
Może misio zacznie walczyć o to bo mu ostatnio to przeszkadzało.
2000PLN za auto klasy premium? Mi jak wyliczyli ubezpieczenie w PL to krzyczeli 5000PLN więc przy poprzednim samochodzie różnica była niewielka. Sprawdzę z ciekawości co mi teraz w PL zaproponują, ale wątpię by różnica była aż tak znacząca.gabrjel pisze:
W PL pewnie też będą mieć mnie w 4 literach, ale przynajmniej nie za 2000€ tylko za 2000PLN.
A6 3.0 TDI 2005rpatgor pisze:2000PLN za auto klasy premium? Mi jak wyliczyli ubezpieczenie w PL to krzyczeli 5000PLN więc przy poprzednim samochodzie różnica była niewielka. Sprawdzę z ciekawości co mi teraz w PL zaproponują, ale wątpię by różnica była aż tak znacząca.gabrjel pisze:
2436zł OC+AC
PZU, zniżki 65%
- kajapapaja
to moze ja dorzucę swoje trzy grosze... (bamaza na urlopie )
firma ubezpieczoeniowa ma obowiązek wydania zaśiadzcenie na żądanie klienta, bez konieczności wyjaśniani po co to i do czego.....
w razie dalszych problemów proponuje skontaktować się z SOLVIT
firma ubezpieczoeniowa ma obowiązek wydania zaśiadzcenie na żądanie klienta, bez konieczności wyjaśniani po co to i do czego.....
w razie dalszych problemów proponuje skontaktować się z SOLVIT
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Ja nie mam zadnych problemow z LALUX, wydaje mi sie, ze udalo mi sie trafic na dobrego agenta... bo zdaje sobie sprawe z tego, ze nie wszyscy tam na pewno sa tacy mili.
Skladlka jest duzo tansza niz inne firmy mi oferowaly, znizki duzo lepsze, uhonorowano bezwypadkowa jazde w innym kraju (ktorej VIVIUM i AXA nie chcialy uhonorowac...) i co najlepsze - po raz piewszy musialam z ubezpieczenia skorzystac jak zarysowalam (i to dosc porzadnie) auto... oczywiscie spodziewalam sie, ze podniosa mi skladke, ale nie, nie podniesli, zaplacili za naprawe szybko i bez problemow (kosztowala wiecej niz polowa rocznej skladki...), byli bardzo uprzejmi i 2 miesiace pozniej dostalam kolejne kilka procent znizki przy odnawianiu polisy na kolejny rok... mam nadzieje, ze nie przyjdzie mi zmienic opini o nich w przyszlosci.....
Skladlka jest duzo tansza niz inne firmy mi oferowaly, znizki duzo lepsze, uhonorowano bezwypadkowa jazde w innym kraju (ktorej VIVIUM i AXA nie chcialy uhonorowac...) i co najlepsze - po raz piewszy musialam z ubezpieczenia skorzystac jak zarysowalam (i to dosc porzadnie) auto... oczywiscie spodziewalam sie, ze podniosa mi skladke, ale nie, nie podniesli, zaplacili za naprawe szybko i bez problemow (kosztowala wiecej niz polowa rocznej skladki...), byli bardzo uprzejmi i 2 miesiace pozniej dostalam kolejne kilka procent znizki przy odnawianiu polisy na kolejny rok... mam nadzieje, ze nie przyjdzie mi zmienic opini o nich w przyszlosci.....
Asia
Czesc,
Dane kontaktowe ponizej
Dan jest bardzo mily, mowi po angielsku i chetnie dostosowuje sie czasowo do kilenta.
Pozdrawiam,
Aska
HEIDERSCHEID Dan
LALUX ASSURANCES
Heiderscheid-Strotz S.à r.l.
283A, route de Thionville
L-5885 Hesperange
Tél.: 26 48 10 73
dan.heiderscheid@lalux.lu.
Dane kontaktowe ponizej
Dan jest bardzo mily, mowi po angielsku i chetnie dostosowuje sie czasowo do kilenta.
Pozdrawiam,
Aska
HEIDERSCHEID Dan
LALUX ASSURANCES
Heiderscheid-Strotz S.à r.l.
283A, route de Thionville
L-5885 Hesperange
Tél.: 26 48 10 73
dan.heiderscheid@lalux.lu.
Asia
-
zeby ubezpieczyc auto w PL musisz je zarejstowac w PL? jak tak to jak sobier radzisz z tutejszymi przepisami- pobyt powyzej 3 m-cy = obowiazek rejestracji auta w Luxgabrjel pisze:A6 3.0 TDI 2005rpatgor pisze:2000PLN za auto klasy premium? Mi jak wyliczyli ubezpieczenie w PL to krzyczeli 5000PLN więc przy poprzednim samochodzie różnica była niewielka. Sprawdzę z ciekawości co mi teraz w PL zaproponują, ale wątpię by różnica była aż tak znacząca.gabrjel pisze:
2436zł OC+AC
PZU, zniżki 65%