Leczenie kanalowe zeba
Leczenie kanalowe zeba
Podczas ostatniej wizyty u dentysty uslyszalam ze leczenie kanalowe jednego z moich zebow zostalo nieprawidlowo przeprowadzone i trzeba je wykonac ponownie. Dostalam namiary na specjaliste od kanalowki (Arman Gazi z http://www.endo.lu/ ), jako ze dentysta do ktorego chodze tego nie robi (on sie zajmie odbudowa zeba dopiero po wyleczeniu kanalow). Umowilam sie wiec do pana Gazi (termin juz na ta sobote wiec wyjatkowo szybko), po czym cos mnie tchnelo zeby zapytac o cene takowego leczenia. Gdy uslyszalam 670 euro troche zdebialam…
Czy ktos z was leczyl w Luxie zeby kanalowo i moze potwierdzic powyzsza stawke ? Czy ktos moze mial do czynienia z panem Gazi? Czy to prawda ze leczeniem kanalowym zajmuja sie specjalisci bo nie kazdy dentysta sie na tym zna i jak mowi ze sie zna to sciemnia? Jak moge sprawdzic czy dentysta mnie po prostu nie wkreca i nie nabija klientow swojemu koledze po fachu? Zab byl leczony z kilkanascie lat temu, jest martwy, szczerze powiedziawszy nie mam pojecia co to znaczy ze zostal zle wyleczony i jakie moga byc tego konsekwencje jezeli nic z tym faktem nie zrobie i po prostu odwolam wizyte…
Z gory dzieki za wszelkie opinie.
Czy ktos z was leczyl w Luxie zeby kanalowo i moze potwierdzic powyzsza stawke ? Czy ktos moze mial do czynienia z panem Gazi? Czy to prawda ze leczeniem kanalowym zajmuja sie specjalisci bo nie kazdy dentysta sie na tym zna i jak mowi ze sie zna to sciemnia? Jak moge sprawdzic czy dentysta mnie po prostu nie wkreca i nie nabija klientow swojemu koledze po fachu? Zab byl leczony z kilkanascie lat temu, jest martwy, szczerze powiedziawszy nie mam pojecia co to znaczy ze zostal zle wyleczony i jakie moga byc tego konsekwencje jezeli nic z tym faktem nie zrobie i po prostu odwolam wizyte…
Z gory dzieki za wszelkie opinie.
Może to tzw leczenie pod mikroskopem ?
Mi pewna dentystka też tak powiedziała - że sie tym nie zajmuje (komentarz innego lekarza - "nie chce im się").
Dentysta ten skasował mnie po 220€ za kanał (a były 3 kanały).
Łącznie zapłaciłem 750€ z tego kasa oddała mi koło 150€....
Dlatego też od 2 lat zęby leczę w Polsce....
Mi pewna dentystka też tak powiedziała - że sie tym nie zajmuje (komentarz innego lekarza - "nie chce im się").
Dentysta ten skasował mnie po 220€ za kanał (a były 3 kanały).
Łącznie zapłaciłem 750€ z tego kasa oddała mi koło 150€....
Dlatego też od 2 lat zęby leczę w Polsce....
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Nie każdy dentysta robi leczenie kanałowe...ja za kompleksowe leczenie kanałowe pod mikroskopem zapłaciłem ok 300 Eur (z tego dużą częsć zwróciła mi kasa chorych). Tak na marginesie, w Polsce nadal często się leczy kanałowo barbarzyńską metodą poprzez trucie...niestety znalezienie dobrego dentysty w Luksemburgu (i nie tylko) jest trudne...ja osobiście polecam Dr. Spuktiego (jest dentystą-chirurgiem, ma gabinet w Trier i w Luksemburgu, najłatwiej się umówić dzwoniąc do Trier http://www.spukti.de/), niestety ustalenie terminu wizyty nie jest łatwe.
Mam spore doswiadczenie z dentystami i leczeniem zębów (niestety!) i muszę powiedzieć, że po raz pierwszy słyszę, że można kanałowo leczyć ząb "na żywca", bez wcześniejszego zatrucia, oraz, że nie każdy dentysta to robi....chyba tylko jak jest niedouczony, albo mu się nie chce. Do tego nie trzeba być chirurgiem...No, chyba, że chodzi o leczenie mikroskopowe - tu faktycznie, nie każdy może robić, bo nie każdy dysponuje mikroskopem - to drogi sprzęt, niecodziennie używany, więc może nie każdemu się opłaca taka inwestycja.
dentysta
Ja i znajomi luxemburczycy leczymy zeby od dawna w Polsce(po doswiadczeniach z tutejszymi,,fachowcami,,).W PL sa naprawde duzo lepsi!no i ceny...Polecam-Rafala Dobrakowskiego-Wroclaw ul.Sliczna 7.Nie ma lepszego!maniak swojego zawodu,profesjonalista,najnowsza technika,sprzet-sprawdz na internecie www.pan-dentysta.Sciagaja go do najciezszych przypadkow z calej Polski.Taka,,kanalowka,,to dla niego,,bulka z maslem,,w jeden dzien zaleczyl mi (innym tez)kilka kanalow naraz(dzieki nowej techn.)p.s.Duzo wczesniej trzeba zamawic wizyte.Szkoda pieniedzy na,,tutejszych,.Warto odwiedzic Kraj.
Moj maz mial niedawno leczenie kanalowe i zaplacil podobnie, ok. 700 EUR. Leczenie mikroskopowe, 150 EUR za kanal. I tez zostal wyslany do dentysty, ktory sie w tym specjalizuje.
Kasa chorych cos tam zwraca, ale mamy tez dodatkowe ubezpieczenie medyczne, ktore zwraca wiecej. Nie mam czasu jezdzic do dentysty do Polski.
Kasa chorych cos tam zwraca, ale mamy tez dodatkowe ubezpieczenie medyczne, ktore zwraca wiecej. Nie mam czasu jezdzic do dentysty do Polski.
Od jakiegos czasu lecze zęby u tutejszego dentysty i w pełni korzystam ze służby zdrowia w Lux musze powiedziec ze jestem bardzo zadowolona i równiez miałam kanałowe leczenie było to kilka wizyt rozłożonych w czasie i tak naprawde to kasa nie oddała mi tylko za znieczulenie i foto które wykonuje stomatolog to jakies groszowe sprawy rzedu 10 czy 20 euro i specjalnie tego mój portfel tego nie odczuł Uważam ze gdybym miała leczyc zęby w Polscy a jestem tam może 2 razy do roku to juz bym chodziła szczerbata <mrgreen> poza tym leczenie w Polsce a mowa o prywatnych wizytach które też mało nie kosztują nikt nam za owe leczenie nie nie wróci 1 grosza tak że czy warto leczy zęby w Polsce ????
A ja sie wyleczylam z gruntownego leczenia zebow w PL po spedzeniu jednego z moich letnich urlopow na fotelu dentysty. Od tego czasu "zaprzyjaznilam" sie z dr Wójcik i bardzo sobie chwale. Teraz tylko jakies niewielkie awarie, ktore wydarza sie tuz przed wyjazdem do PL tam traktuje....A poza tym - trudno - postanowilam tu zyc, trzeba placic
A propos "po raz pierwszy słyszę, że można kanałowo leczyć ząb "na żywca", bez wcześniejszego zatrucia..."...od dłuższego czasu w cywilizowanych "kulturach medycznych" kanały leczy się bezboleśnie pod mikroskopem bez trucia.
Lekarza, który zaproponuje leczenie poprzez zatrucie należy omijać tak daleko jak tylko się da.
Lekarza, który zaproponuje leczenie poprzez zatrucie należy omijać tak daleko jak tylko się da.
Ja bardzo przepraszam - leczenie kanalowe polega m.in. na usunieciu nerwa z kanalu zebowego. Nie ma szans, zeby "na zywca" to byl bezbolesny zabieg, nawet pod nie wiem jakim znieczuleniem...chyba, ze w calkowitej narkozie... A "mikroskop" nie jest alternatywa do zatruwania zeba, a pomaga dojsc do dna nierzadko bardzo waskich kanalow, co nie jest mozliwe technika "tradycyjna", co daje efekt w postaci calkowitego, dokladnego przeleczenia i wypelnienia takiego kanalu.
Tyle z moich doswiadczen.
Tyle z moich doswiadczen.
leczenie "pod mikroskopem" jest więcej niż alternatywą starej metodypolegającej na zatruciu zęba...od wielu lat stosowanie metody "pod mikroskopem" jest standardem...(w przeciwieństwie do metody z truciem, która obecnie stosowana jest powszechnie jedynie w krajach o niskiej kulturze medycznej)..
- W standardowych przypadkach poprawne leczenie kanałowe "pod mikroskopem" absolutnie nie boli (stosuje się zwyczajne znieczulenie a nie narkozę).
- W standardowych przypadkach poprawne leczenie kanałowe "pod mikroskopem" absolutnie nie boli (stosuje się zwyczajne znieczulenie a nie narkozę).
Zgadzam się, że tzw. trucie zębów to przeszłość. Chyba tylko stomatolodzy "starej daty " leczą w ten sposób. Ząb często po takim "truciu" dawał się jeszcze we znaki jakiś czas. Ja miałam usuwane nerwy i czyszczone kanały pod znieczuleniem przy pierwszej wizycie i bez bólu. Pewnie nie każdy lekarz się tego podejmuje. Musi mieć odpowiedni sprzęt, mikroskop, rtg itp. na miejscu jak również wiedzę i doświadczenie.
Ola