Regeneracja turbosprężarki
Regeneracja turbosprężarki
Czy ktoś przechodził może operację regeneracji samochodowej turbosprężarki? Znacie może jakiś zakład w pobliżu (powiedzmy w promieniu 100km od Lux-ville), który się tym zajmuje?
A zielonego pojęcia nie mam, ale zgaduję, że się zatarła. Dziwne dźwięki wydawała na kilka dni przed wyzionięciem ducha, podobne do zacierania. Za 2 tygodnie jadę do forda to mi powiedzą dokładnie co i jak - czy naprawią czy do wymiany. Zakładam gorszy scenariusz, dlatego od razu pytam na forum o regenerację.gabrjel pisze:A zatarła się czy zaśniedziałe sztangi od łopatek ?
Ford Focus Mk2 1.6tdcimotowiec pisze:Jakie auto?
Jeśli zmiana opon w Lu kosztuje minimum 50€ (I nie zawsze jest w tej cenie wywarzanie kół!!!!), a standardowa cena to 80€, to wątpię żeby ktoś podjął się prawdziwej i uczciwej regeneracji poniżej 300€zzz pisze:Dzięki, gabrjel, muszę się tylko zastanowić, czy załatwianie tego w PL jest warte zachodu. Będę to rozważał, ale najpierw się zorientuję, jakie mam opcje na miejscu.
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Wilq, przeciez wiesz, ze gabrjel wypowiedzial zaciekla wojne ortografii na polska.lu. Mnie akurat nie zdziwil wywar. Zdziwila mnie niekonsekwencja. Bo przeciez, jak by byl tak zaciekly, jak to drzewiej bywalo, to powinien napisac:wilqs72 pisze:a po co ci wywar z kół?gabrjel pisze:I nie zawsze jest w tej cenie wywarzanie kół!!!!
1) wywarzanie kuu
2) wywarzanie qł
3) wzglednie co najmniej wywarzanie kuł
No i oczywiscie nie "zawsze", ale absolutnie i koniecznie "zafsze" albo wrecz "zafrze"
A tak... no, coz... brzmi cieniutko. Za to slownik internetowy gabrjela pewnie sie nie czepil. A przeciez chodzi wlasnie o to, zeby slownik internetowy byl zadowolony, prawdaż? <mrgreen>
Jakby mi ktoś powiedział, że mi zrobi porządnie regenerację z wymianą za 300€ to bym się więcej nie zastanawiał i brał. Mnie nie chodzi o to, żeby zrobić za wszelką cenę jak najtaniej. Jak na razie nie chce mi się jechać do PL tylko po to, żeby wymienić/regenerować turbo, bo samo paliwo będzie mnie kosztować więcej niż usługa. Nie wspominam już o czasie spędzonym w podróży, urlopie w pracy, noclegach itd. Może się okazać, że koszty "poboczne" będą wyższe niż różnica w cenie. Ale wezmę taką opcję pod uwagę, kiedy się okaże, że w pobliżu nikt tego nie robi, albo za taką sumę, że w ogóle można się nad nowym autem zastanawiać.gabrjel pisze:Jeśli zmiana opon w Lu kosztuje minimum 50€ (I nie zawsze jest w tej cenie wywarzanie kół!!!!), a standardowa cena to 80€, to wątpię żeby ktoś podjął się prawdziwej i uczciwej regeneracji poniżej 300€
Z ciekawości pytałem w Polsce w ASO o wymianę na nową. Powiedzieli mi ok. 3-3.5k PLN (z robocizną) czyli jakieś 800€, więc w tym momencie 300€ brzmiało by dla mnie jak promocja.
edit: znalazłem takie coś:
http://www.turboexperte.de/werkstattsuc ... sicht.html
Tam jest mapka z warsztatami, które podobno zajmują się naprawą/wymianą turbosprężarek. Szukałem oczywiście na editus.lu (niemieckojęzycznym), ale nie znalazłem niczego ze słowem kluczowym "turbosprężarki".
Widzisz MaWi... każdemu czasami się zdarza...MaWi pisze:Wilq, przeciez wiesz, ze gabrjel wypowiedzial zaciekla wojne ortografii na polska.lu. Mnie akurat nie zdziwil wywar. Zdziwila mnie niekonsekwencja. Bo przeciez, jak by byl tak zaciekly, jak to drzewiej bywalo, to powinien napisac:wilqs72 pisze:a po co ci wywar z kół?gabrjel pisze:I nie zawsze jest w tej cenie wywarzanie kół!!!!
1) wywarzanie kuu
2) wywarzanie qł
3) wzglednie co najmniej wywarzanie kuł
No i oczywiscie nie "zawsze", ale absolutnie i koniecznie "zafsze" albo wrecz "zafrze"
A tak... no, coz... brzmi cieniutko. Za to slownik internetowy gabrjela pewnie sie nie czepil. A przeciez chodzi wlasnie o to, zeby slownik internetowy byl zadowolony, prawdaż? <mrgreen>
A swoimi postami tylko udowodniłeś to co niektórzy wiedzą.
Większość zauważyło.
A wszyscy się domyślają.
Miłego dnia!
Aż by się chciało napisać, uderz w stół a turbina się odezwie...MaWi pisze:No, wiem; to mianowicie, ze jestes typowym forumowym uparciuchem, ktory zawsze musi miec ostatnie zdanie, nawet jesli nie ma racji. Tego akurat nie trzeba sie domyslac. To widac.gabrjel pisze:A swoimi postami tylko udowodniłeś to co niektórzy wiedzą.
Większość zauważyło.
A wszyscy się domyślają.
Z premedytacją to zrobiłem, byłem tylko ciekaw ile czasu zajmie Ci wyłapanie i dopisanie... Wilq Cię ubiegł.
Szkoda tylko że nie dostrzegasz co takie działania przynoszą dla forum.
Ile osób które były aktywne w 2008 czy 2009 nie widać już tutaj.
Dla mnie EOT, ale pewnie jeszcze coś ktoś dopisze
Pozdrawiam!