dorabianie kluczy

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
zzz

dorabianie kluczy

Post autor: zzz »

Poszedłem wczoraj do cordonnerie, żeby dorobić sobie klucz do mieszkania (własnego, nie wynajmowanego). Pan cordonnier mi powiedział, że potrzebuję coś (wymienił jakąś nazwę, ale nie jestem tego w stanie powtórzyć), co by potwierdziło, że ten klucz jest właśnie do mojego mieszkania, a nie jakiegoś innego.

Czy ktoś się już spotkał z czymś takim i może mi powiedzieć, jak mogę udowodnić panu cordonnier, że dorabianie klucza nie jest jednym z etapów mojego niecnego planu pt. "Nowa plazma sąsiada w moim salonie"?
Roggit

Post autor: Roggit »

Tak, to jest normalne. Jak kupujesz zamek to tam jest taki papier, o który pewnie gościowi chodzi. W całej Warszawie udało nam się jednen punkt znaleźć w którym facet spojrzał na klucz, dorobił i było ok. Normalnie wszędzie trzeba ten kwit pokazać.
Ryjek

Post autor: Ryjek »

i w sumie słusznie, że nie dorabiają kluczy "w ciemno"
ania_411

Post autor: ania_411 »

w Bitburgu w Toom Baumarkt dorobia Ci klucz w ciemno za 5 euro;)
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

w cactusie na howaldzie mężowi dorobili klucze bez pytania
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
Borys

Post autor: Borys »

Jesli klucz jest zwykly, bez specjalnych zabezpieczen to sie go dorabia bez dyskusji i pytania o cokolwiek, jesli to jest taki troche lepszy klucz to wszystkich slusarzy obowiazuje zasada sprawdzenia wiarygodnosci klienta chcacego dorobic ten klucz.
Ura Bura Szef Podwóra
zzz

Post autor: zzz »

Właśnie obawiam się, że to jeden z takich lepsiejszy :/ Zamka sam nie kupowałem, więc nie mam papiera, o którym wspomina Roggit. Mam za to inne dokumenty, którymi (tak mi się wydaje) mógłbym potwierdzić, że jestem prawowitym użytkownikiem tego klucza. Spróbuję się przejść do cordonnerie w przyszłym tygodniu.

Dzięki wszystkim za pomoc i rady.
ODPOWIEDZ