tv sat

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
zzz

tv sat

Post autor: zzz »

Poszukuję osoby, która mogłaby sprawdzić u mnie możliwość odbioru sygnału z którejkolwiek z polskich platform cyfrowych (n, cyfra+, polsat, wszystko jedno). Aż tak się nie orientuję, ale to chyba i tak ten sam satelita wszystko nadaje, prawda? Więc jak złapię jedno, to chyba złapie wszystkie.

Natomiast czy antena złapie sygnał czy nie, nie jest aż takie oczywiste na pierwszy rzut oka, ze względu na specyficzne ograniczenia: anteny nie można zainstalować na elewacji, musi być wewnątrz balkonu, a balkon jest skierowany na +/- ESE.

Jeżeli ktoś potrafi to sprawdzić, proszę o kontakt na prv albo w tym wątku.
gabrjel

Post autor: gabrjel »

Proszę zajrzeć na
http://www.dishpointer.com/

Satelita to
13E HotBird no i trochę 19,2E ASTRA

Proszę o poprawkę jak coś pomieszałem
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
dawid

odp

Post autor: dawid »

popatrz jak sasiedzi anteny maja ,
Knera Jacek

jak nie zakładać anteny i odbierać wszystkie progr. polskie?

Post autor: Knera Jacek »

nie mam możliwości założenia anteny więc mam internet w pakiecie z tel stacjonarnym i odbieram Weeb tv,płacę 18 zł miesięcznie
Pizot14

Post autor: Pizot14 »

można również ustawić na kompas ale bez konwertera ponieważ powstaje pole magnetyczne
zzz

Knera Jacek pisze:odbieram Weeb tv[...]
Też tak robiłem do tej pory, tylko że jedynie na weekend (bo więcej nie potrzebuję). Niestety, coś mi mówi, że kodeki używane do streamowania na weeb.tv wymagają mocnych kompów, bo procek w moim laptopie mocno się grzał. Zanim się zorientowałem, kilka razy podgrzał mi baterię w lapku do tego stopnia, że już się właściwie do niczego nie nadaje. Więc mam teraz dwie opcje:
1. Zakup kompa a la media center za jakieś powiedzmy 500€, postawienie go obok tv, będzie służyc jako weeb.tv player, dvd player, radio internetowe i inne.
2. Albo zakup dekodera, anteny i oglądanie n na kartę. To nie powinno kosztować więcej niż 100€, więc jescze zostanie mi na nową baterię do lapka :)

Ekonomiczne dla mnie bardziej opłaca się ta druga opcja. Jeśli chodzi o wygodę użytkowania i instalacji oraz porównanie tego, co dostanę w każdej opcji, to oczywiście są plusy i minusy każdego rozwiązania, więc muszę to jeszcze przemyśleć.
Pizot14

Post autor: Pizot14 »

jezeli chodzi o weeb.tv to dobre rozwiazanie tylko problem polega na internecie ktorego nie mam zbyt szybkiego bo kupije pakiet w Tango i mam internet z tel na lapku . A "N na karte" jest duzo leprzym rozwiazaniem w mojej sytuacji :) kanały sa ok i tez nie jest drogie chociaz w weeb.tv jest duzo wiecej i sa ciekawsze.

z czego macie internet i jakie sa kaszty ? bo ja place 35 Jurków za 3.5GB transferu na 30 dni
zzz

Pizot14 pisze:z czego macie internet i jakie sa kaszty ? bo ja place 35 Jurków za 3.5GB transferu na 30 dni
No to coś nie bardzo, zwłaszcza biorąc pod uwagę limit transferu. Jeśli nie musisz mieć mobilnego neta, sprawdź ofertę "Integral" w P&T. Co prawda musisz wziąć wtedy w zestawie internet, stacjonarkę i komórkę w LuxGSM, ale dostajesz rabaty i dodatki takie jak chociażby brak limitu transferu, 120 min ze stacjonarnego na stacjonarne w UE i darmowe rozmowy z komórki na LuxGSM. Zgaduję, że powinno to się zamknąć w kwocie 50€ miesięcznie.

A wracając do tematu - dzięki za linka do Dish Pointer. Pomogło mi to w zorientowaniu się, czy w ogóle mogę liczyć na sygnał. Wychodzi na to, że może mi się poszczęści I będzie ok, chociaż muszę jakoś ominąć jeden wysoki budynek. A jak nie będzie ok, to za kilka tygodni zobaczycie ogłoszenie na forum o dekoderze i antenie do sprzedania :)
gabrjel

zzz pisze: A wracając do tematu - dzięki za linka do Dish Pointer. Pomogło mi to w zorientowaniu się, czy w ogóle mogę liczyć na sygnał. Wychodzi na to, że może mi się poszczęści I będzie ok, chociaż muszę jakoś ominąć jeden wysoki budynek. A jak nie będzie ok, to za kilka tygodni zobaczycie ogłoszenie na forum o dekoderze i antenie do sprzedania :)
Nie wiem jaka jest zalecana minimalna wielkość talerza - ja mam 80cm, ale był gdzieś na forum topic z linkiem jakie mają być wielkości w zależności satelita/lokalizacja.

Może wypowie się krótko człowiek z branży :), chyba że zajęty swoją sforą.
zzz

Hm... a to ciekawe, bo ja gdzieś wyczytałem, że w PL lepiej nie schodzić poniżej 60cm, a im większa tym lepsza. "n" sprzedaje anteny 75/80. Tylko że Luksemburg leży w obszarze dużo większej mocy sygnału niż Polska, a w takim wypadku 60cm powinno wystarczyć. Ale jeszcze się upewnię przed zakupem.
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

zzz pisze:Hm... a to ciekawe, bo ja gdzieś wyczytałem, że w PL lepiej nie schodzić poniżej 60cm, a im większa tym lepsza. "n" sprzedaje anteny 75/80. Tylko że Luksemburg leży w obszarze dużo większej mocy sygnału niż Polska, a w takim wypadku 60cm powinno wystarczyć. Ale jeszcze się upewnię przed zakupem.
Wystarczy rzucić okiem na mapkę pokrycia sygnałem z Hotbird-a i wszystko okaże się jasne: http://www.eutelsat.com/satellites/EUTE ... erage.html
60cm w zupełności wystarczy (o ile nie potrzebujesz instalacji z monoblokiem lub multifeed do odbioru z więcej niż jednego satelity), jeśli potrzebujesz naprawdę małej anteny możesz też rozważyć Technisat Digi Dish (45cm), która powinna w zupełności wystarczyć - do kupienia np. tu: http://www.amazon.de/TechniSat-DigiDish ... pd_cp_ce_0, gdyby się okazało że jednak nie odbierasz sygnału można bez żadnych problemów odesłać z powrotem
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
motowiec

Post autor: motowiec »

Jeżeli chodzi o odbieranie TV z weeb.tv wcale nie potrzeba kolejnego laptopa z mocnym prockiem - wystarczy tuner z androidem (200-400 zł na polskim alledrogo), na którym instalujemy oprogramowanie XBMC oraz wtyczkę weeb.tv, podłączamy kablem lub bezprzewodowo do naszego routera i mamy telewizję weeb.tv z pilota ;) Moim zdaniem bardzo rozsądne, dość niedrogie w porównaniu do jakości rozwiązanie.
gabrjel

motowiec pisze:Jeżeli chodzi o odbieranie TV z weeb.tv wcale nie potrzeba kolejnego laptopa z mocnym prockiem - wystarczy tuner z androidem (200-400 zł na polskim alledrogo), na którym instalujemy oprogramowanie XBMC oraz wtyczkę weeb.tv, podłączamy kablem lub bezprzewodowo do naszego routera i mamy telewizję weeb.tv z pilota ;) Moim zdaniem bardzo rozsądne, dość niedrogie w porównaniu do jakości rozwiązanie.
A co to jest XBMC, wtyczka i android ?
motowiec

Post autor: motowiec »

Android to oprogramowanie tunera tzw "system operacyjny", jest również systemem w nowych telefonach komórkowych. XMBC jest to "program" multimedialny, pozwalający między innymi odbierać telewizję internetową, wtyczka weeb.tv - dodatek do programu XBMC za pomocą której bez najmniejszej kombinacji obejrzymy naszą telewizję z serwisu weeb.tv.
Największym powodem do chwały nie jest to, że nigdy nie upadamy, ale to, że potrafimy się po upadku podnieść.
ODPOWIEDZ