dobre gimnazjum luksemburskie
dobre gimnazjum luksemburskie
Czy ktoś może wie, które gimnazjum klasyczne w Luksemburgu jest dobre? Nauczyciele twierdzą, że poziom wszędzie jest podobny, ale może gdzieś jest np. lepsza atmosfera, albo wprost przeciwnie? Czy ktoś zna opinie o gimnazjum w Mamer?
Z góry dziękuję za wszelkie informacje!
Z góry dziękuję za wszelkie informacje!
Na zielonej trawce, raz dwa trzy; pasły się pratchawce, raz dwa trzy; mówił jeden do drugiego: nie mam cewki Malpighiego.
Borys Vian, Jesień w Pekinie
Z cala pewnoscia najlepiej wyposazonym i najnowoczesniejszym oraz posiadajacym najszersza oferte zajec fakultatywnych jest LCD, czyli Liceum Klasyczne w Diekirch. ( http://www.lcd.lu/ ). No ale to pewnie troche za daleko?
KLASYCZNE W CENTRUM
Michel Rodange,Aline Mayrisch,Athenée
Diekirch, jest niestety za daleko. Czy te gimnazja w centrum są jakoś lepsze? Z tego co wiem dzieci idą do gimnazjów klasycznych zgodnie z rejonizacją, ale można ubiegać się o przydzielenie do innego. Pytanie tylko czy to ma sens? Nasze dzieci przypisane są do tego w Mamer. Nie wiem kompletnie, czy jest ono lepsze lub gorsze....
Dzięki! Sprawdziłam, w jednym budynku mieści się i techniczne i klasyczne. To już nie świadczy dobrze o tej szkole.bamaza42 pisze:A to w Mamer to nie jest techniczne?
Autobusy jeżdżą stąd do Lycée Athénée de Luxembourg, ktoś wie jakie ono jest?
Na zielonej trawce, raz dwa trzy; pasły się pratchawce, raz dwa trzy; mówił jeden do drugiego: nie mam cewki Malpighiego.
- gpiesiewicz
IB to sa z definicji 2 ostatnie klasy przed matura. ewentualnie wczesniej moga byc klasy przygotowawcze do IB, ale to IB nie jest i raczej nie ma sensu jak mam byc szczera... w tym roku zdaje sie byla pierwsza matura w Athenee i mozna sprawdzic wyniki jak im poszlo. jesli srednia z matury wychodzi ok lub wyzej 35 punktow, to znaczy, ze poziom jest dobry (maks to 45 pkt, kazdy wynik powyzej 40 jest uwazany za swietny). poza tym trzeba sprawdzic co oferuja w kazdej z grup przedmiotow - nie wszystkie sa oferowane, im wiekszy wybor tym oczywiscie lepiej.bamaza42 pisze:Popatrz tylko sobie na stronie Athene jak ta IB klasa jest - czy od poczatku szkoly - od 1 klasy, czy pozniej, jakie warunki, itp...
poza tym bardzo polecam, ja sama robilam mature miedzynarodowa, dosc dawno temu to bylo bo w 1997 roku, ale wspominam bardzo bardzo dobrze