Bilet (1,50)

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
Awatar użytkownika
Sie

Bilet (1,50)

Post autor: Sie »

Kupujac bilet( za 1,50€-wazny 2 h) u kierowcy w autobusie ,mozna na tym sammym bilecie jechac pociagiem np:do Esch (podroz trwa 20 min)?
Czy ten bilet zakupiony u kierowy wazny jest tylko na autobusy?,a na pociag trzeba zakupic oddzielny bilecik?,jak to wyglada ?
IronBone

Post autor: IronBone »

O ile wiem to jest on ważny w 2 (3) strefach. Na przystankach są często mapki, które wyglądają jak plastry miodu - są właśnie te strefy. Może ktoś inny ma dokładniejsze wiadomości.
Awatar użytkownika
wilqs72

Re: Bilet (1,50)

Post autor: wilqs72 »

Sie pisze:Kupujac bilet( za 1,50€-wazny 2 h) u kierowcy w autobusie ,mozna na tym sammym bilecie jechac pociagiem np:do Esch (podroz trwa 20 min)?
Czy ten bilet zakupiony u kierowy wazny jest tylko na autobusy?,a na pociag trzeba zakupic oddzielny bilecik?,jak to wyglada ?
Zgodnie z tym co tu napisane: http://www.cfl.lu/CFLInternet/Espaces/0 ... stance.htm - na wszystkie środki publicznej komunikacji
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
MaWi

Post autor: MaWi »

IronBone pisze:O ile wiem to jest on ważny w 2 (3) strefach. Na przystankach są często mapki, które wyglądają jak plastry miodu - są właśnie te strefy. Może ktoś inny ma dokładniejsze wiadomości.
To chyba nie jest tak (a przynajmniej obecnie juz nie jest tak). Ja sobie na taki bilet jezdze z LuxVille az za Ettelbruck i kontroler biletow nie ma z tym zadnego problemu. A to chyba z 6 stref jest (o ile nie 10) :)

Mapka w formie plastra miodu z pewnoscia natomiast dotyczy okreslenia "zasiegu" biletu miesiecznego za 22,50 czyli tzw. "Kuerzstreckekaart", ktory wyglada tak:

Obrazek

i wazny jest na obszarze 6 przylegajacych do siebie stref
websites

bilet

Post autor: websites »

Kupując bilet u kierowcy za kwotę 1,50 eu pasażer ma prawo do nieograniczonej liczby przyjazdów pojazdami oznaczonymi: AVL, RGTR, CFL oraz TICE przez dwie godziny od godziny zakupu biletu, czyli prościej mówiąc: na terenie księstwa Luxembourga (autobus, pociąg) czy jedziesz na Strassen czy do Bettembourga na tym bilecie - możesz jechać. Mój kolega jest kierowcą w tutejszej spółce komunalnej i wszystko mi objaśnił.

Polecam karnety za 12 euro (10 sztuk), czyli bilet wychodzi 1,20 eu - do kupienia w kioskach na terenie Lux Ville.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

websites pisze:jedziesz na Strassen
- ja przepraszam, nie w temacie...ale czy nie powinno byc DO Strassen?...tak bardziej po polsku?... <bezradny>
websites

;)

tak zgadza się, dzięki za uwagę
MaWi

bamaza42 pisze:
websites pisze:jedziesz na Strassen
- ja przepraszam, nie w temacie...ale czy nie powinno byc DO Strassen?...tak bardziej po polsku?... <bezradny>
Bo ja wiem?... W Warsiawie, na ten przyklad, jezdzi sie na Wole. Mozna tez oczywiscie jezdzic sobie do woli, ale to juz inna para kaloszy <mrgreen>
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

To zależy - jeśli Strassen jest dzielnicą Luksemburga, to wtedy "na Strassen”, ale jeśli jest odrębną miejscowością (a chyba właśnie tak jest) - to wtedy jak najbardziej "do" ;-)
MaWi

To zależy - jeśli Strassen jest dzielnicą Luksemburga, to wtedy "na Strassen”, ale jeśli jest odrębną miejscowością (a chyba właśnie tak jest) - to wtedy jak najbardziej "do" ;-)
Jest osobna miejscowoscia. Choc to trudno na pierwszy rzut oka dostrzec ;)
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

anwi pisze:To zależy - jeśli Strassen jest dzielnicą Luksemburga, to wtedy "na Strassen”, ale jeśli jest odrębną miejscowością (a chyba właśnie tak jest) - to wtedy jak najbardziej "do" ;-)
To chyba nie jest aż takie proste - Śródmieście jest dzielnicą, a jeździ się do Śródmieścia a nie na Śródmieście; jeszcze ciekawiej jest np. z dyskoteką - można iść na dyskotekę (w rozumieniu zabawy, imprezy) albo do dyskoteki (w sensie miejsca, budynku) ;)
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
websites

:)

Myślę że najważniejsze jest to że z biletem za 1,50 eu można jeździć przez dwie godziny po całym Księstwie:) (jak w wątku poniżej)

chyba o ten wątek najbardziej tutaj chodziło:)
zzz

Post autor: zzz »

A jeszcze dodatkowo wszystkie zasady psują wyjątki, jak chociażby zaszłości historyczne, na przykładzie Krakowa - podobno tylko przyjezdni mówią "jadę na (Nową) Hutę" / "mieszkam na Hucie" albo "na Podgórzu". Lokalni mają w zwyczaju mówić "do Huty", "w Podgórzu".

Zrobił się nam wątek a la prof. Miodek :)
Awatar użytkownika
Sie

Re: :)

Post autor: Sie »

Bardzo Dziekuje za informacje
websites pisze:Myślę że najważniejsze jest to że z biletem za 1,50 eu można jeździć przez dwie godziny po całym Księstwie:) (jak w wątku poniżej)

chyba o ten wątek najbardziej tutaj chodziło:)
dzisiaj testowalam ,zgadza sie jak najbardziej ;)
ODPOWIEDZ