Bilet (1,50)
Bilet (1,50)
Kupujac bilet( za 1,50€-wazny 2 h) u kierowcy w autobusie ,mozna na tym sammym bilecie jechac pociagiem np:do Esch (podroz trwa 20 min)?
Czy ten bilet zakupiony u kierowy wazny jest tylko na autobusy?,a na pociag trzeba zakupic oddzielny bilecik?,jak to wyglada ?
Czy ten bilet zakupiony u kierowy wazny jest tylko na autobusy?,a na pociag trzeba zakupic oddzielny bilecik?,jak to wyglada ?
Re: Bilet (1,50)
Zgodnie z tym co tu napisane: http://www.cfl.lu/CFLInternet/Espaces/0 ... stance.htm - na wszystkie środki publicznej komunikacjiSie pisze:Kupujac bilet( za 1,50€-wazny 2 h) u kierowcy w autobusie ,mozna na tym sammym bilecie jechac pociagiem np:do Esch (podroz trwa 20 min)?
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Mark Twain
To chyba nie jest tak (a przynajmniej obecnie juz nie jest tak). Ja sobie na taki bilet jezdze z LuxVille az za Ettelbruck i kontroler biletow nie ma z tym zadnego problemu. A to chyba z 6 stref jest (o ile nie 10)IronBone pisze:O ile wiem to jest on ważny w 2 (3) strefach. Na przystankach są często mapki, które wyglądają jak plastry miodu - są właśnie te strefy. Może ktoś inny ma dokładniejsze wiadomości.

Mapka w formie plastra miodu z pewnoscia natomiast dotyczy okreslenia "zasiegu" biletu miesiecznego za 22,50 czyli tzw. "Kuerzstreckekaart", ktory wyglada tak:

i wazny jest na obszarze 6 przylegajacych do siebie stref
bilet
Kupując bilet u kierowcy za kwotę 1,50 eu pasażer ma prawo do nieograniczonej liczby przyjazdów pojazdami oznaczonymi: AVL, RGTR, CFL oraz TICE przez dwie godziny od godziny zakupu biletu, czyli prościej mówiąc: na terenie księstwa Luxembourga (autobus, pociąg) czy jedziesz na Strassen czy do Bettembourga na tym bilecie - możesz jechać. Mój kolega jest kierowcą w tutejszej spółce komunalnej i wszystko mi objaśnił.
Polecam karnety za 12 euro (10 sztuk), czyli bilet wychodzi 1,20 eu - do kupienia w kioskach na terenie Lux Ville.
Polecam karnety za 12 euro (10 sztuk), czyli bilet wychodzi 1,20 eu - do kupienia w kioskach na terenie Lux Ville.
Bo ja wiem?... W Warsiawie, na ten przyklad, jezdzi sie na Wole. Mozna tez oczywiscie jezdzic sobie do woli, ale to juz inna para kaloszy <mrgreen>bamaza42 pisze:- ja przepraszam, nie w temacie...ale czy nie powinno byc DO Strassen?...tak bardziej po polsku?... <bezradny>websites pisze:jedziesz na Strassen
To chyba nie jest aż takie proste - Śródmieście jest dzielnicą, a jeździ się do Śródmieścia a nie na Śródmieście; jeszcze ciekawiej jest np. z dyskoteką - można iść na dyskotekę (w rozumieniu zabawy, imprezy) albo do dyskoteki (w sensie miejsca, budynku)anwi pisze:To zależy - jeśli Strassen jest dzielnicą Luksemburga, to wtedy "na Strassen”, ale jeśli jest odrębną miejscowością (a chyba właśnie tak jest) - to wtedy jak najbardziej "do" ;-)

"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Mark Twain
A jeszcze dodatkowo wszystkie zasady psują wyjątki, jak chociażby zaszłości historyczne, na przykładzie Krakowa - podobno tylko przyjezdni mówią "jadę na (Nową) Hutę" / "mieszkam na Hucie" albo "na Podgórzu". Lokalni mają w zwyczaju mówić "do Huty", "w Podgórzu".
Zrobił się nam wątek a la prof. Miodek
Zrobił się nam wątek a la prof. Miodek

Re: :)
Bardzo Dziekuje za informacje 
dzisiaj testowalam ,zgadza sie jak najbardziejwebsites pisze:Myślę że najważniejsze jest to że z biletem za 1,50 eu można jeździć przez dwie godziny po całym Księstwie:) (jak w wątku poniżej)
chyba o ten wątek najbardziej tutaj chodziło:)