Strona 1 z 1
Sernik
: 20-08-2012, 14:53
autor: Ewelina29
Witam,
banalne pytanie ale... czy ktos mglby polecic mi ser na sernik...probowalam kilku z tutejszych sklepow ale wszytskie przypominaja serek homogenizowany w konsystencji i smaku.. Czy ktos ma wyprobowany lokalny ser na sernik i moglby podzieliec sie to informacja?
Dzieki wielkie!!
Ewelina.
: 20-08-2012, 16:10
autor: bamaza42
Taki NAJlepszy, to polski twarog od pana Piotra - w sobote pod Rollerem
(o ile nie jest na urlopie). Zaden z tutejszych nie jest identyczny, a najbardziej zblizony jest taki w bodaj 1kg pudelku, zanurzony w wodzie (serwatce?) (Nie pamietam niestety nazwy i marki, ale jak zobacze na polce w sklepie, to sobie przypomne, chyba, ze ktos inny mnie uprzedzi...a moze po prostu "fromage frais"?...). Trzeba go kupic troche wiecej, bo po odsaczeniu robi sie go jakby malo...
: 20-08-2012, 16:26
autor: feminium
w ruskim sklepie jest polski twaróg chyba po 250g- naprawde polecam! idealny na sernik
tyle, że sklep jest w Trier
: 20-08-2012, 21:00
autor: dslonce
Ja robię sernik na serze luxlait -->
ser , tylko trzeba wziąć tłusty ten który jest na zdjęciu.
A jeśli chodzi o smak i konsystencję, to poproszę o komentarz tych co byli na pikniku z okazji Dnia Dziecka i spróbowali sernika z polewą czekoladową
: 21-08-2012, 14:46
autor: kajapapaja
feminium pisze:w ruskim sklepie jest polski twaróg
jest też ruski sklep w Luksemburgu, boczna uliczka od av. de la Gare, w kierunku na Bonnevoie - niestety, n iepamietam dokładnej nazwy
: 21-08-2012, 15:15
autor: Borys
kajapapaja pisze:feminium pisze:w ruskim sklepie jest polski twaróg
jest też ruski sklep w Luksemburgu, boczna uliczka od av. de la Gare, w kierunku na Bonnevoie - niestety, n iepamietam dokładnej nazwy
EuroAzja
: 21-08-2012, 18:48
autor: PolskaInez
dslonce pisze:Ja robię sernik na serze luxlait -->
ser , tylko trzeba wziąć tłusty ten który jest na zdjęciu.
A jeśli chodzi o smak i konsystencję, to poproszę o komentarz tych co byli na pikniku z okazji Dnia Dziecka i spróbowali sernika z polewą czekoladową
A mozna prosic o przepis na ten sernik ?z tego serka wlasnie
: 21-08-2012, 22:00
autor: dslonce
Przepis jest dokladnie taki sam jak z polskiego serka
niczym się nie różni.
200g masła
1 szkl cukru
6 jajek
1kg sera
1 cukier waniliowy
1 budyń smietankowy
Ucierasz masło z cukrem, dodajesz żółtka jajek +cukier waniliowy, dodajesz ser, dodajesz budyń śmietankowy proszek, dodajesz ubitą na sztywno pianę z białek, wylewasz do blaszki pieczesz najpierw przez 30 minut w 180, a potem dopiekasz w 160 nastepne co najmniej 30 minut. mozna dodac brzoskwinie do środka, można zrobić na spodzie z kruchego ciasta i z kruszonką, można na herbatnikach i z polewą czekoladową, można z rodzynkami lub bez
jest dużo opcji
smacznego
: 22-08-2012, 02:41
autor: PolskaInez
PIEKNIE DZIEKUJE <!> rozumiem ze te skladniki to przepis na mase i trzeba dodatkowo spodek skomponowac? czy sie myle <?> to wystarczy
JAK ciasto bedzie gotowe UPIECZONE POLAC WIERZCH CZEKOLADA