Sernik
Sernik
Witam,
banalne pytanie ale... czy ktos mglby polecic mi ser na sernik...probowalam kilku z tutejszych sklepow ale wszytskie przypominaja serek homogenizowany w konsystencji i smaku.. Czy ktos ma wyprobowany lokalny ser na sernik i moglby podzieliec sie to informacja?
Dzieki wielkie!!
Ewelina.
banalne pytanie ale... czy ktos mglby polecic mi ser na sernik...probowalam kilku z tutejszych sklepow ale wszytskie przypominaja serek homogenizowany w konsystencji i smaku.. Czy ktos ma wyprobowany lokalny ser na sernik i moglby podzieliec sie to informacja?
Dzieki wielkie!!
Ewelina.
Taki NAJlepszy, to polski twarog od pana Piotra - w sobote pod Rollerem
(o ile nie jest na urlopie). Zaden z tutejszych nie jest identyczny, a najbardziej zblizony jest taki w bodaj 1kg pudelku, zanurzony w wodzie (serwatce?) (Nie pamietam niestety nazwy i marki, ale jak zobacze na polce w sklepie, to sobie przypomne, chyba, ze ktos inny mnie uprzedzi...a moze po prostu "fromage frais"?...). Trzeba go kupic troche wiecej, bo po odsaczeniu robi sie go jakby malo...
![;)](images/smilies/icon_wink.gif)
Ja robię sernik na serze luxlait --> ser , tylko trzeba wziąć tłusty ten który jest na zdjęciu.
A jeśli chodzi o smak i konsystencję, to poproszę o komentarz tych co byli na pikniku z okazji Dnia Dziecka i spróbowali sernika z polewą czekoladową![;)](images/smilies/icon_wink.gif)
A jeśli chodzi o smak i konsystencję, to poproszę o komentarz tych co byli na pikniku z okazji Dnia Dziecka i spróbowali sernika z polewą czekoladową
![;)](images/smilies/icon_wink.gif)
dag
- kajapapaja
- Posty: 1875
- Rejestracja: 26-09-2006, 07:35
- Lokalizacja: Opole
jest też ruski sklep w Luksemburgu, boczna uliczka od av. de la Gare, w kierunku na Bonnevoie - niestety, n iepamietam dokładnej nazwyfeminium pisze:w ruskim sklepie jest polski twaróg
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
-
- Posty: 117
- Rejestracja: 02-10-2011, 21:32
- Lokalizacja: Polska
A mozna prosic o przepis na ten sernik ?z tego serka wlasniedslonce pisze:Ja robię sernik na serze luxlait --> ser , tylko trzeba wziąć tłusty ten który jest na zdjęciu.
A jeśli chodzi o smak i konsystencję, to poproszę o komentarz tych co byli na pikniku z okazji Dnia Dziecka i spróbowali sernika z polewą czekoladową
![;)](images/smilies/icon_wink.gif)
Majac pasje-zaintersownia-hobby ,wtedy zycie staje sie naprawde ciekawe
Przepis jest dokladnie taki sam jak z polskiego serka
niczym się nie różni.
200g masła
1 szkl cukru
6 jajek
1kg sera
1 cukier waniliowy
1 budyń smietankowy
Ucierasz masło z cukrem, dodajesz żółtka jajek +cukier waniliowy, dodajesz ser, dodajesz budyń śmietankowy proszek, dodajesz ubitą na sztywno pianę z białek, wylewasz do blaszki pieczesz najpierw przez 30 minut w 180, a potem dopiekasz w 160 nastepne co najmniej 30 minut. mozna dodac brzoskwinie do środka, można zrobić na spodzie z kruchego ciasta i z kruszonką, można na herbatnikach i z polewą czekoladową, można z rodzynkami lub bez
jest dużo opcji ![:)](images/smilies/icon_smile.gif)
smacznego![:)](images/smilies/icon_smile.gif)
![:)](images/smilies/icon_smile.gif)
200g masła
1 szkl cukru
6 jajek
1kg sera
1 cukier waniliowy
1 budyń smietankowy
Ucierasz masło z cukrem, dodajesz żółtka jajek +cukier waniliowy, dodajesz ser, dodajesz budyń śmietankowy proszek, dodajesz ubitą na sztywno pianę z białek, wylewasz do blaszki pieczesz najpierw przez 30 minut w 180, a potem dopiekasz w 160 nastepne co najmniej 30 minut. mozna dodac brzoskwinie do środka, można zrobić na spodzie z kruchego ciasta i z kruszonką, można na herbatnikach i z polewą czekoladową, można z rodzynkami lub bez
![:)](images/smilies/icon_smile.gif)
![:)](images/smilies/icon_smile.gif)
smacznego
![:)](images/smilies/icon_smile.gif)
dag
-
- Posty: 117
- Rejestracja: 02-10-2011, 21:32
- Lokalizacja: Polska